Elegancka zastawa stołowa potrafi uprzyjemnić nawet najprostszy posiłek. Nie od dziś wiadomo bowiem, że pozytywny odbiór potraw determinowany jest nie tylko przez ich smak, ale również bodźce zapachowe czy wzrokowe. Pięknie podane danie zawsze smakuje lepiej, warto więc zaopatrzyć się w choć jeden cieszący oczy komplet naczyń. Jak jednak odróżnić porcelanę od fajansu i jakiego rodzaju zastawę warto wybrać? Przeczytaj, aby się dowiedzieć.
Porcelana, ceramika, kamionka, fajans – poznaj podstawowe pojęcia
Przeglądając asortyment sklepów z zastawą stołową, możemy napotkać tych kilka często powtarzających się terminów. Nie każdy jest jednak świadomy różnic pomiędzy określeniami takimi jak ceramika, porcelana czy kamionka. Warto poznać dokładne znaczenie tych słów, zanim zdecydujesz się na konkretny komplet naczyń do serwowania.
Zastawa określana mianem porcelany odznacza się najwyższą jakością. Wykonana jest z glinki kaolinowej (która nadaje jej szlachetny, śnieżnobiały kolor) z dodatkiem kwarcu i innych składników. Starannie dobrane proporcje sprawiają, że porcelana jest cienka i lekka, a jednocześnie bardzo wytrzymała. Nie absorbuje płynów, nawet niepokryta szkliwem. Łatwo odróżnić ją od tańszych imitacji, sprawdzając np., czy przepuszcza ona światło lub wsłuchując się w dźwięk, jaki wydają sztućce przy delikatnym uderzeniu o talerz – porcelana wydaje dźwięczne i wysokie tony, podczas gdy uderzając w mniej szlachetną zastawę, otrzymamy niższy i głuchy dźwięk.
Kamionka wykonywana jest z gliny z dodatkiem szamotu i piasku kwarcowego. Jest bardzo wytrzymała, odporna nawet na działanie kwasów. Wykorzystuje się ją m.in. do produkcji płytek podłogowych. Naczynia kamionkowe są masywniejsze, świetnie nadają się np. do kiszenia ogórków lub kapusty albo przechowywania żywności. Dzięki swojemu tradycyjnemu charakterowi kamionkowe maselniczki, garnuszki, kufle czy makutry często pełnią funkcje ozdobne.
Fajans to tani materiał, który „udaje” porcelanę. Jest wykonany z tych samych składników, jednak użyta w nim glinka ma znacznie niższą jakość. Z tego powodu fajans nie jest tak lekki, elegancki ani wytrzymały jak porcelana, a w przypadku ukruszenia szkliwa widoczna jest różnica kolorów.
Porcelit to jeszcze inna odmiana imitacji porcelany. Wytwarzany jest ze słabej jakości składników. W kuchni stosuje się go głównie do produkcji niedrogich naczyń do zapiekania, poza tym tworzy się z niego elementy ceramiki sanitarnej (umywalki, sedesy itp.).
Ceramika to ogólne określenie dla naczyń wytwarzanych z różnego rodzaju glinek. Pod tym pojęciem mieści się więc zarówno porcelana, jak i kamionka czy fajans, a także naczynia i przedmioty wykonane z innych rodzajów gliny.
Jaką zastawę wybrać do domu?
Domowa zastawa powinna być przede wszystkim funkcjonalna i trwała. Warto postawić też na ponadczasowy wzór, który będzie się dobrze prezentował także po kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu latach. Najlepiej w roli zarówno codziennej, jak i odświętnej zastawy sprawdzi się klasyczna porcelana.
Na rodzimym rynku nie brakuje porcelany od producentów, którzy proponują wykwintne zestawy obiadowe i kawowe w przystępnych cenach. Jedną z cenionych firm jest m.in. stosunkowo młoda polska marka Ambition. Wśród zastawy stołowej Ambition znajdą coś dla siebie zarówno miłośnicy minimalizmu czy tradycji, jak i oryginalnych, nowoczesnych form. Wszystkie naczynia łączy wysoka jakość i precyzyjne wykonanie.
Warto pamiętać, że porcelanowa zastawa to inwestycja zarówno w jakość, jak i styl. Uprzyjemni ona każdy posiłek, a dzięki wysokiej trwałości może służyć nawet kilku pokoleniom.