Kategorie - Kulinaria

Najdroższe pączki na świecie

W każdym biznesie i fachu zdarzają się osoby, które chcą zasłynąć z czegoś niezwykłego. Takich osób nie brakuje również wśród cukierników. To właśnie zapewne dlatego powstały wariacje kulinarne, które uznawane są (nie bez przyczyny) za najdroższe pączki na świecie. Miano to dostały nie bez powodu, bo ich ceny (w przeliczeniu na złotówki) wahają się od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych. Zapewne niejedna osoba podrapie się po głowie i pomyśli, że te pączki musiałby być ze złota. W zasadzie trzeba tej osobie przyznać rację, bo niewiele się pomyliła.

Słynny pączek z nowojorskiej restauracji Manila Social Club

Golden Cristal Ube Donut, bo tak słynny paczek się nazywa, to prawdziwa kulinarna ciekawostka. Po pierwsze ze względu na swój fioletowy kolor, a po drugie ze względu na nietypowe składniki. Jest on przygotowany na bazie słodkich ziemniaków pochodzących z Filipin. Nadzieniem pączków jest mus z fioletowych, filipińskich ziemniaków. Jednak to nie koniec, nadzienie to także galaretka z szampana Cristal. Ciekawostką jest, że butelka tego szampana kosztuje kilka tysięcy złotych. Oczywiście taki pączek nie mógłby być udekorowany zwykłym lukrem. Dlatego na wierzchu posypany jest płatkami złota. Każdy paczek wart jest ok. 150 dolarów, ale zyski z nich przekazywane są American Cancer Society. W związku z tym można wybaczyć taką cenę. 

Krispy Kreme, czyli złoty donut

Jak widać, pączki mają ze złotem sporo wspólnego, a przynajmniej pasują do siebie, gdyż kolejny najdroższy pączek nosi miano złotego donuta. Stworzono go w 2014 roku, a zanim jeszcze powstał, miał być najdroższym pączkiem na świecie. Składnikiem tego pączka również jest galaretka z szampana, ale tym razem główną rolę gra szampan Dom Pérignon. Obok niego głównymi składnikami paczka sa jadalne diamenty oraz płatki złota. Wyglądem pączek przypomina bardziej futurystyczny kwiat niż pączka. Serwowany był z koktajlem malinowo-marakujowym, przygotowanym na 500-letnim koniaku Courvoisier i szampanie Dom Pérignon z 2002 roku. Jego cena to 1 000 funtów!

Jedyny w swoim rodzaju - Luxury Zebra Cro

Pączek zrobiony z ciasta cronutowego na bazie masła z szafranem i wanilii z Tahiti, czekolady z najdroższych ziaren kakaowca, podawany z kawiorem z różowego szampana Cristal Rosé i płatkami złota to najdroższy pączek świata. Nazywa się Luxury Zebra Cro i kosztował 1 500 funtów. Stworzył go Paul Hurley w 2002 roku, w swojej londyńskiej cukierni Dum Dum. Jest to chyba najdroższy znany pączek na świecie, przy którym bledną wszystkie inne kulinarne wariacje.

Nie najdroższe, ale najlepsze!

Istnieje pewna pączkarnia we Wrocławiu, która oferuje swoim klientom najlepsze pączki. Na szczęście ich ceny są znacznie niższe, ale zapewne smakiem nie ustępują one najdroższym paczkom świata. Pyszne ciasto uzupełnione o owocowe dodatki, czekoladę orzechy i migdały zadowolą różne podniebienia, dbając jednocześnie o kieszeń. Jest to pączkarnia Bite a donut. Warto zapoznać się ze smakołykami oferowanymi w tym wspaniałym miejscu i znaleźć swój idealny pączek.



    Data: 2019-04-11
Najnowsze artykuły:





Komentarze:

Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.
Polecamy produkty

Polecamy strony: ACT-Natural | Kurczak po chińsku | Prezo.pl | świece na prezent | ...zobacz inne polecane strony