Home Kulinaria Mąka krupczatka – do czego można ją stosować?

Mąka krupczatka – do czego można ją stosować?

Mąka towarzyszy człowiekowi od prehistorii. Ziarna różnego rodzaju zbóż były początkowo rozcierane na kamieniach, które wraz z rozwojem technologicznym zastąpione zostały przez żarna młynarskie. Świat się zmienił, jednak mąka nadal pozostaje jednym z podstawowych produktów spożywczych, służących głównie do produkcji pieczywa, makaronów i ciast. Rodzajów mąk jest wiele, a wśród nich znajduje się krupczatka. Czym różni się od pozostałych i co można zrobić z mąki krupczatki?

Mąka krupczatka a inne rodzaje mąki

Na każdym opakowaniu mąki znajdziemy z reguły informację, określającą jej rodzaj i typ, który jest wyznacznikiem zawartości składników mineralnych w mące. Oznaczenia te pozwalają nam dobrać odpowiednią mąkę do danego zastosowania. Do najpopularniejszych mąk w Polsce należy mąka pszenna:

  • typ 450 (tzw. jasna mąka tortowa, zawartość minerałów 0,45%),
  • typ 500 (tzw. mąka poznańska lub mąka wrocławska, zawartość minerałów 0,50%),
  • typ 550 (tzw. mąka luksusowa, zawartość minerałów 0,55%).

Warto nadmienić, że oprócz mąk pszennych coraz większe zastosowanie w polskiej kuchni mają także inne rodzaje mąki, takie jak np. mąka żytnia, orkiszowa czy mąka kukurydziana, a nawet mąka ryżowa. Gdzie jednak w tym wszystkim znajduje się mąka krupczatka i czym różni się od pozostałych mąk?

Już wyjaśniamy! Krupczatka to nic innego jak jasna mąka pszenna o typie 450, która od tortowej różni się swoją konsystencją, przypominającą kaszkę – jest to bowiem mąka gruboziarnista. Przy czym stopień zmielenia ziaren nie jest czymś obojętnym i w tym przypadku sprawia, że mąka krupczatka świetnie sprawdza się najbardziej wtedy, kiedy zależy nam, aby ciasto było bardziej kruche. Co zatem można zrobić z mąki krupczatki?

Krupczatka do czego warto ją stosować?

Jak się okazuje, mąka krupczatka ma szerokie zastosowanie. Ze względu na swoją gruboziarnistość świetnie sprawdza się zarówno jako baza do półkruchych i kruchych ciast, jak i mąka do makaronów. To jednak nie wszystko! Krupczatkę możemy wykorzystać również do przyrządzenia naleśników, klusek, racuchów czy nawet pierogów i tart. Mąka krupczatka idealnie odnajduje się także w roli panierki czy dodatku zagęszczającego do sosów.

Warto zaznaczyć, że krupczatka przy całej swojej gruboziarnistości uzyskuje kleistą konsystencję, która sprawia, że ciasto z niej zrobione jest zwarte. Co ciekawe, mąka ta przypomina popularną i szeroko używaną we Włoszech semolinę, dlatego też tak wspaniale sprawdza się w przyrządzaniu typowo włoskich potraw, takich jak ciasto do pizzy czy ciasto do tradycyjnego włoskiego makaronu.

0 0 votes
Oceń wpis
Pokaż więcej
Subscribe
Powiadom o
guest
Ze względu na spam wyłączona została możliwość wstawiania linków w komentarzach. Komentarze zawierające odnośniki będą kasowane.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments