Kategorie - Kulinaria

Lody nie tylko na patyku

Lody włoskie, w rożku i lody na patyku to zdecydowanie najczęściej wybierane przez Polaków, w sezonie letnim, mrożone przysmaki. Producenci lodów prześcigają się jednak w oferowaniu coraz to nowych opakowań, form i kształtów lodów.

Sklepowe zamrażarki wypełnione są po brzegi najrozmaitszymi formami i smakami lodów. Samych lodów na patyku możemy dostać od kilku do kilkunastu rodzajów: mogą to być sporej wielkości porcje typu lody Grand o objętości 120 ml z charakterystyczną koroną wyżłobioną na patyku, lody o fantazyjnych kształtach jak lody Pando w formie sympatycznego misia Panda, czy zakręcone lody przypominające kształt świderka. Wśród lodów na patyku znaleźć można: sorbety, lody na bazie śmietanki w rozmaitych kolorowych polewach lub lody z musem albo galaretką w środku.

Innym popularnym typem loda są lody w kubeczku lub dużym kubku. Zazwyczaj spożywa się je patyczkiem lub dołączoną do nich łyżeczką. Ciekawe rozwiązanie znalazło się w lodach kawowych Ice Coffe marki Koral. Pod ich pokrywką znajduje się mała, składana łyżeczka, którą można później umyć i używać ponownie np. do jogurtu czy deserów. Czasami lody w kubku zawierają pyszne dodatki takie jak śmietanka, orzeszki czy posypka.

Kanapki lodowe to uwielbiane przez dzieci i dorosłych lody. Pomiędzy dwoma pysznymi wafelkami kryje się kostka lodów, zazwyczaj w jednym smaku. Co powiecie na kanapkę lodową na śniadanie, kiedy termometry od rana pokazują 30 stopni?

Inny rodzaj lodów w wafelkach to standardowe rożki. Często na dnie rożka kryje się niespodzianka w postaci czekoladowego lub owocowego sosu. Tegorocznym hitem są rożki dwusmakowe firmy Koral.

Tubka, którą można nazwać „niekapką” kryje w sobie zazwyczaj lody wodne, idealne na największe upały. Pomimo wysokiej temperatury lody nie pobrudzą nam ubrania, ponieważ nawet jeśli zamienią się w pyszny soczek, można go po prostu wypić z tubki.

Innym typem lodów tzw. impulsowych czyli takich, które kupujemy i zjadamy na jeden raz, jest Osełka, czyli bryłka lodów, zazwyczaj śmietankowych, opakowana jak masło typu osełka. Takie lody mają dość dużą objętość, dlatego warto skonsumować je wspólnie z przyjacielem, bratem lub siostrą.

Jednym z ciekawszych i mnie typowych opakowań lodów są opakowania szklane lub plastikowe, które po zjedzeniu można umyć i wykorzystać ponownie, a nawet wykonać z nich ciekawe ozdoby, jak np. lampiony, albo pojemniczek na drobiazgi.

Zimą najczęściej kupowane są lody w dużych, familijnych opakowaniach. To najczęściej litrowe plastikowe pojemniki, rolady lodowe przypominające wyglądem domowe wypieki naszych babć albo tort lodowy, które w upalne dni zastąpią idealnie tradycyjny tort urodzinowy.



    Data: 2019-07-05
Najnowsze artykuły:





Komentarze:

Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.
Polecamy produkty