Home Zdrowie Kiedy jedzenie nie służy. Diagnostyka, przyczyny, objawy, leczenie celiakii

Kiedy jedzenie nie służy. Diagnostyka, przyczyny, objawy, leczenie celiakii

Celiakia to choroba, która może dać o sobie znać w każdym wieku. Inaczej to choroba jelita cienkiego o podłożu autoimmunologicznym, która występuje u osób z predyspozycjami genetycznymi. Poza bardzo nieprzyjemnymi dolegliwościami nieleczona może prowadzić do powikłań w postaci niedokrwistości czy osteoporozy. Niezwykle groźnym skutkiem może być także chłoniak jelita cienkiego. Warto pamiętać o tym, że skuteczną metodą leczenia jest dieta bezglutenowa.

  1. Co to jest celiakia?
  2. Jakie są objawy celiakii?
  3. Kiedy warto się zbadać na celiakię?
  4. Gdzie wykonać badanie na celiakię?

Co to jest celiakia?

W literaturze celiakia ma bardzo różne nazwy. Bywa określana chorobą trzewną, jest enteropatią, czyli chorobą zapalną jelita cienkiego na tle autoimmunizacji. Nie da się jej wyleczyć, a jedynym sposobem na to, by funkcjonować i dbać o zdrowie jest wprowadzenie diety bezglutenowej. Celiakia ma uwarunkowania genetyczne i występuje u nosicieli haplotypów HLA DQ2 i DQ8. Po spożyciu glutenu u tych osób dochodzi do produkcji przeciwciał, które uruchamiają autoimmunologiczną reakcję zapalną. W jej wyniku zanikają kosmki jelitowe i tworzą się stany zapalne, wrasta liczba limfocytów śródnabłonkowych.

Jakie są objawy celiakii?

Celiakia to choroba, którą wywołuje nieprawidłowa reakcja immunologiczna na gluten. Występuje on w takich zbożach jak pszenica, jęczmień czy żyto. Kilka lat temu został odkryty nowych czynnik nietolerancji. Jest to białko CFTR. Jego mutacja wywołuje mukowiscydozę.

Charakterystyczne objawy celiakii są najczęściej związane z funkcjonowaniem układu pokarmowego. To przede wszystkim biegunki, zaparcia, bóle brzucha, zmiany apetytu i chudnięcie. Poza tym pacjenci często skarżą się także na nietypowe dolegliwości takie jak zmiany skórne, anemia, osteoporoza czy też zaburzania nastroju czy depresja lub przewlekłe zmęczenie. Niewątpliwie tak szerokie spektrum objawów może utrudniać właściwe rozpoznanie, szczególnie że są obraz jest inny u dzieci i dorosłych. Zdarza się również, że celiakii towarzyszą inne choroby takie jak zapalenie skóry, cukrzyca,  choroba Duhringa, niedokrwistość. Niezmiennie jednak najważniejsze sygnały płyną ze strony układu pokarmowego.

Kiedy warto się zbadać na celiakię?

Dieta bezglutenowa jest jedynym sposobem na to, by leczyć celiakię. Trzeba ją stosować przez całe życie oraz regularnie suplementować składniki odżywcze, minerały oraz witaminy takie jak witamina B12 oraz K i żelazo. Czasem wprowadza się leczenie farmakologiczne. Są pacjenci, którzy wymagają podania środków immunosupresyjnych. Niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego już powinny być sygnałem, że należy wykonać badania. Warto pamiętać o tym, że obraz kliniczny u każdego pacjenta jest inny, co bywa problematyczne, ale odpowiednia diagnoza pozwala szybko wdrożyć leczenie, zmienić dietę i styl życia, a także zadbać o zdrowie.

Gdzie wykonać badanie na celiakię?

Pomimo tego że coraz więcej osób boryka się z celiakią, bardzo często choroba jest trudna do zdiagnozowania. Wynika to z faktu, że nie ma jednej procedury, która jest w stanie jednoznacznie wykluczyć lub potwierdzić rozpoznanie. By móc przeprowadzić miarodajne badanie, pacjent musi odpowiednio długo spożywać gluten. I dlatego właśnie diagnostyka jest niemalże niemożliwa u tych osób, które są na diecie bezglutenowej. Ważnym aspektem diagnozy są oczywiście objawy kliniczne. Poza tym specjaliści sięgają po takie metody jak badania genetyczne czy biopsja jelita cienkiego lub badanie makroskopowe podczas endoskopii. Przeczytaj więcej o badaniu na celiakię na stronie: https://diag.pl/sklep/badanie/kategoria/celiakia/.

0 0 votes
Oceń wpis
Pokaż więcej
Subscribe
Powiadom o
guest
Ze względu na spam wyłączona została możliwość wstawiania linków w komentarzach. Komentarze zawierające odnośniki będą kasowane.
1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Phamily
3 miesięcy temu

Ja miałam niedobory żelaza po przejściu na wegetarianizm. Ciężko było mi z diety przyjąć odpowiednią ilość, więc suplementuję. Dobrze wchłaniający suplement i niedoborów nie mam.