Kadarka to ciemnoczerwone wino z wyraźnymi, fioletowymi refleksami, które produkowane jest z węgierskiego szczepu winogron kadarka (gamza, gymza). Delikatny smak przepełniony nutą świeżych owoców leśnych sprawia, że ten uniwersalny gatunek wina cieszy się bardzo dużą popularnością.
Pochodzenie i historia kadarki
Kadarka to najpopularniejszy szczep winorośli uprawianych na Węgrzech. Szczep ten sadzony jest także w innych państwach Półwyspu Bałkańskiego (m.in. w Albanii, Serbii i północnej Macedonii). Badacze nie są zgodni, co do pochodzenia tego gatunku winorośli. Na Węgry mógł trafić z Bułgarii lub Rumunii (istnieją zapiski potwierdzające, że kadarka była uprawiana w Rumunii już w 1744 roku).
Obecnie największym producentem kadarki jest Bułgaria, gdzie w 2009 roku zanotowano aż 3 169 hektarów winorośli gamza. Na Węgrzech w 2008 roku winnice z tym szczepem zajmowały 666 hektarów. Winnice produkujące kadarkę znajdują się również w Serbii, Macedonii, Albanii, Rumunii oraz Czarnogórze.
Ten znany szczep doskonale odnajduje się w tej części Europy, ponieważ jest odporny na niskie temperatury i suszę. Grona dojrzewają późno, ale zbiory są obfite. Uprawa wymaga wykonywania wyłącznie prac ręcznych, ponieważ krzewy są niskie. Grona wymagają szybkich zbiorów i selekcji, ponieważ nie są odporne na gnicie oraz pleśń. Zgniecione grona fermentują w odkrytych kadziach drewnianych, a następnie na rok trafiają do beczek doębowych. Następnie wino jest butelkowane i dojrzewa kolejne 6 miesięcy.
Czym wyróżnia się kadarka?
Wino Kadarka produkowane z tego szczepu winogron ma czerwony lub ciemnoczerwony odcień z lekkim zabarwieniem fioletu. Jego dużym atutem jest owocowy smak i lekką nutą korzenną i posmakiem owoców leśnych. To lekkie i aromatyczne wino cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem przede wszystkim ze względu na swój uniwersalny smak oraz niewygórowane ceny. Po kadarkę sięga wiele osób poszukujących smacznego wina do obiadu, kolacji czy na spotkanie ze znajomymi.
Na polskim rynku dostępna jest m.in.:
• Kadarka Duzsi Tamas – czerwone wino wytrawne o lekko kwaskowym, pełnym smaku. Można wyczuć w nutę pikantną i lekko warzywny posmak,
• Kadarka Rosfield – czerwone wino półsłodkie, które podaje się w temp. około 14-16 stopni C,
• Kadarka Prestige – czerwone wino słodkie, które doskonale smakuje schłodzone do 12 stopniC.
Jak podawać kadarkę?
Kadarka doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Na Węgrzech bardzo często podawana jest do tradycyjnego gulaszu. Słodką i półsłodką kadarkę można serwować również z ciastami, lodami i innymi deserami oraz kawą.