Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą?

Materiał zewnętrzny

Picie małej czarnej to dla wielu osób codzienny, przyjemny rytuał. Często zaczyna się od samodzielnego zmielenia ziaren, a następnie wyboru sposobu parzenia kawy. Końcowym etapem jest delektowanie się niepowtarzalnym smakiem i aromatem przygotowanego napoju. W poniższym artykule podpowiadamy, jak wybrać dobrą kawę ziarnistą, aby jej smak zachwycał za każdym razem.

Najpopularniejsze rodzaje kaw

Do najpopularniejszych rodzajów kaw zaliczamy Arabicę oraz Robustę. Tę pierwszą wyróżnia niska zawartość kofeiny, ta druga ma bardziej goryczkowy smak i szybko stawia na nogi. Która z nich to najlepsza kawa ziarnista? Odpowiedź na to pytanie zależy od preferencji. Tym, na co na pewno warto zwrócić uwagę, jest pochodzenie kawy. Wśród kawowych potentatów prym wiedzie Brazylia jako największy producent na świecie Arabiki. Na drugim i trzecim miejscu znajdują się odpowiednio Kolumbia i Meksyk. Ale do wyboru mamy również ziarna pochodzące z innych części globu, między innymi z Zimbabwe i Kenii.

Proces palenia kawy

Proces palenia kawy to jeden z kluczowych czynników, który decyduje o jej smaku, intensywności i zawartości kofeiny. Odbywa się w przeznaczonym do tego miejscu. Co ciekawe, palarnia kawy często znajduje się w innym miejscu niż plantacja. A w jaki sposób przygotowuje się tam ziarna? Rozróżniamy trzy sposoby palenia kawy: jasne, średnie i ciemne. Palenie jasne odbywa się w najniższej temperaturze 200 stopni, a napój w smaku przypomina herbatę. Palenie średnie odbywa się w temperaturze 210 – 220 stopni, a tak prażone ziarna tworzą napój o lekko goryczkowym smaku. Palenie ciemne może odbywać się nawet w temperaturze 250 stopni. Taką kawę wyróżnia lekko kwaskowaty smak, mocna gorycz oraz niska zawartość kofeiny. Co oczywiste, informacja o stopniu palenia zawsze znajduje się na etykiecie. Mówiąc o opakowaniu, warto wspomnieć o pojemności kawy. Ziarna zazwyczaj się sprzedawane w 1 kilogramowych opakowaniach. Czy to dobre rozwiązanie dla osób, które sporadycznie wybierają małą czarną? Oczywiście! Odpowiednio przechowywana kawa zachowuje swój smak nawet do 2 lat! Warto o tym pamiętać, kupując ulubioną mieszankę ziaren do domu.

Źródło zdjęcia:
Ilja Generalov / Shutterstock.com

0 0 votes
Oceń wpis

Zobacz także

Subscribe
Powiadom o
guest
Ze względu na spam wyłączona została możliwość wstawiania linków w komentarzach. Komentarze zawierające odnośniki będą kasowane.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Używamy cookies w celu personalizacji treści oraz reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Przejdź dalej aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii i na przetwarzanie przez nasz serwis oraz naszych Partnerów Twoich danych osobowych zbieranych w celach marketingowych. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz lista Partnerów znajdują się w Polityce prywatności strony. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies