Jak odświeżyć czerstwe pieczywo i jak je potem wykorzystać? Sprawdź!

Materiał zewnętrzny

Chrupiące, świeże i ciepłe pieczywo to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Niestety często zdarza się, że kupujemy za dużo bułek i chleba, które zwyczajnie po pewnym czasie robią się czerstwe. Okazuje się, że w prosty sposób można odratować pieczywo i ponownie cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Jak odświeżyć bułki i chleb? Sprawdź najlepsze sposoby!

Pieczywo z mikrofalówki

To chyba najszybszy i najprostszy sposób na odświeżenie czerstwego pieczywa. Wystarczy tylko owinąć bułkę lub chleb nawilżonym ręcznikiem papierowym, nastawić mikrofalówkę na najwyższą moc, włożyć pieczywo i podpiekać około 10 do 15 sekund. Jeżeli nie mamy pod ręką ręczników papierowych, wystarczy posmarować pieczywo mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka. Jeszcze innym sposobem jest włożenie do mikrofalówki małego naczynia z wodą – wtedy co kilka sekund należy sprawdzać, czy pieczywo jest gotowe.

Odświeżanie pieczywa w piekarniku

Inną skuteczną metodą jest odświeżenie czerstwego pieczywa w piekarniku. Tym sposobem odzyskamy apetyczny aromat oraz uzyskamy chrupiącą skórkę. Zanim włożymy chleb lub bułki do piekarnika, najlepiej wcześniej zwilżyć je wodą i zawinąć w folię aluminiową. Pieczywo podpiekamy w temperaturze około 150 stopni C. Powinno być gotowe po około 10-15 minutach – wszystko zależy oczywiście od tego, ile go jest. Zwykłą kajzerkę wystarczy podpiekać tylko 5 minut. Podobnie jak w przypadku podgrzewania pieczywa w kuchence mikrofalowej, można użyć naczynia wypełnionego wodą, kładąc je na najniższej półce piekarnika. Takie odświeżanie chleba lub bułek może zająć nieco więcej czasu, jednak efekt będzie znakomity.

Jak odświeżyć pokrojony chleb?

Jak odświeżyć bułki i chleb? Jednym z dość nieoczywistych, ale skutecznych sposobów na odświeżenie krojonego pieczywa jest wykorzystanie łodygi selera naciowego lub jabłka. Jeżeli chcemy cieszyć się pysznym chlebem lub bułką o poranku, wystarczy tylko poprzedniego dnia włożyć pieczywo wraz z kawałkami obranego jabłka lub łodygami selera naciowego do szczelnego pojemnika. Całość należy trzymać w lodówce, aby pieczywo było świeże i miękkie.

Bagietka gotowana na parze

Gotowanie bagietki na parze to bardzo dobry sposób, aby odzyskała swoją miękkość. Jak to zrobić? Wystarczy zagotować w rondelku wodę i położyć na nim metalowy durszlak. Bagietkę układamy na nim i nakrywamy pokrywką. Tym sposobem pieczywo wchłonie parę wodną i odzyska miękkość. Oczywiście jeszcze prostszym sposobem jest użycie specjalnego garnka do gotowania na parze.

Pomysł na pyszne kanapki z odświeżonego chleba

Ze świeżego chleba lub bułek można szybko przygotować pyszne kanapki. Oto jedna z pozycji! Kromki chleba, bułkę lub chleb tostowy smarujemy pastą jajeczną. W międzyczasie gotujemy jajka, mieszamy z chrzanem i majonezem oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Na pastę kładziemy plasterki ulubionej szybki i pomidora pokrojonego w paski, a następnie układamy na wierzchu drugą kromkę. Jeśli używamy chleba tostowego, warto pokroić go w trójkąty. Taka kanapka z szynką będzie niezwykle apetyczna!

0 0 votes
Oceń wpis

Zobacz także

Subscribe
Powiadom o
guest
Ze względu na spam wyłączona została możliwość wstawiania linków w komentarzach. Komentarze zawierające odnośniki będą kasowane.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Używamy cookies w celu personalizacji treści oraz reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Przejdź dalej aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii i na przetwarzanie przez nasz serwis oraz naszych Partnerów Twoich danych osobowych zbieranych w celach marketingowych. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz lista Partnerów znajdują się w Polityce prywatności strony. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies