Informacje - Kulinaria

Kuchnia włoska w Polsce - co o niej wiemy?

Kuchnia włoska jest nam znana od wielu lat, jednak czy naprawdę wiemy o niej tyle, ile myślimy, że wiemy? Prawdziwy Włoch raczej pokręciłby nosem, gdyby dowiedział się, w jaki sposób większość z nas przygotowuje pizzę lub makaron.

Zapominamy także o wielu innych kwestiach związanych z potrawami pochodzącymi ze słonecznej Italii. Przede wszystkim, najczęściej wykorzystujemy własne przepisy kulinarne, opracowywane przez polskich kucharzy albo uzyskane przez przypadkowe osoby drogą eksperymentów. A Włosi najbardziej cenią sobie tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.

W Polsce możemy znaleźć przepisy na pizzę każdego typu. Pojawia się ta na cienkim, średnim i grubym cieście, robiona przy użyciu drożdży lub proszku do pieczenia, chrupiąca i puszysta lub miękka po bokach i zwarta wewnątrz. A jaka powinna być prawdziwa, włoska pizza? Jej ciasto musi być drożdżowe, cienkie i smarowane tradycyjnym sosem pomidorowym, koniecznie posypany parmezanem. Nie wolno też stosować niczego „na pizzę”. Prawdziwa kuchnia włoska nakazuje, aby pizza była smakiem samym w sobie, bez dodatku sosów na wierzch, a tym bardziej, bez ketchupu. Jeśli chodzi o makaron, to konieczne jest, żeby był on twardszy, niż ten spotykany w Polsce. Kuchnia Italii dopuszcza wyłącznie spaghetti z makaronu al dente.

Poza tym, dla typowego Włocha bardzo ważne są dobre kawiarnie, a w nich prawdziwe, mocne espresso (to już rzecz wiadoma na całym świecie: włoskie espresso jest najlepsze!). Co ciekawe, Włosi są też zaskoczeni naszymi zwyczajami związanymi z piciem cappuccino. Pije się je max. do godziny 11:00, a nigdy później. Ewentualnie, można wypić je na podwieczorek do kruchego ciastka, ale zdecydowanie lepiej jest sięgać po nie, nie później, niż przy drugim, słodkim śniadaniu. Także polskie przepisy na tiramisu nie oddają esencji tego deseru. Ponadto, Polacy często używają oleju zamiast oliwy z oliwek, czego Włosi nie mogliby zrozumieć tak, jak i tego, że nasi kucharze niejednokrotnie zastępują parmezan jakimkolwiek innym serem. Jednym słowem: kuchnia włoska jest po prostu niepowtarzalna.

---
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

    Data: 2012-04-12


Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Chwilówka na zakup smartfona – jak wybrać tę najlepszą?
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez nowoczesnego telefonu, który, dzięki dużej ilości aplikacji, może z powodzeniem zastąpić komputer. Z badania przeprowadzonego przez Zenith („Mobile Advertising Forecasts 2017”) wynika, że w 2017 roku 64% dorosłych Polaków posiadało własny smartfon, a liczba ta stale rośnie. Awaria telefonu lub jego uszkodzenie oznacza w dzisiejszym świecie niemałą tragedię. Co zrobić, gdy brakuje pieniędzy na zakup nowego aparatu? Można skorzystać z chwilówki, by nabyć smartfon i odzyskać kontakt ze światem. więcej »
Moskitiera - hit czy kit?
Wiosna, lato... - piękne pory roku, dzień jest wtedy dłuższy, a wieczory przy otwartym oknie przyjemne. Jednak całą cudowną atmosferę często zakłócają nam małe, nieraz złośliwe stworzenia - muchy, ćmy lub komary. Jak temu zaradzić? więcej »
Raty czy gotówka? Zobacz, co opłaca się w Twojej sytuacji?
Często, przed zakupem, np. samochodu zastanawiamy się, czy lepiej kupić go za gotówkę, czy wziąć na raty. Obecnie na rynku istnieje wiele firm, które posiadają ofertę rat oprocentowanych na 0%. Na co warto zwrócić uwagę przy podejmowaniu takiego wyboru? Co opłaca nam się bardziej? więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Biolumed | Kosą po patelni | Okiem Blondynki | ArtMe Ręcznie robiona biżuteria | Medycyna estetyczna |