Kategorie - Zdrowie - Kulinaria

Białko wegańskie w diecie sportowców - jak stosować?

Produkty bogate w wartości odżywcze są najcenniejsze dla naszego organizmu. Pozytywnie wpływają na rozwój, zdrowie oraz odporność. Jednym z elementów niezbędnych dla organizmu jest białko, powszechnie występujące w produktach mlecznych. Jest niezwykle cenne dla każdego z nas, jednak w przypadku osób aktywnych fizycznie regeneruje tkanki, stanowi budulec masy mięśniowej oraz pozostawia uczucie sytości na długi czas, a przy tym ma bardzo niską kaloryczność. Z tego właśnie powodu bardzo często spotkać możemy osobę, która po skończonym treningu spożywa koktajl białkowy.
Wiele osób nadal zadaje pytanie: Jak dostarczyć białko do organizmu, będąc na diecie wegańskiej?

Dieta wegańska, a podaż białka

W obecnych czasach coraz więcej osób decyduje się na zmianę diety, która wyklucza spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Do zmiany motywują własne poglądy, a w wielu przypadkach nietolerancja laktozy, bądź alergia na białko. Coraz większa liczba populacji odczuwa nieprzyjemne dolegliwości po spożyciu np. twarogu lub wypiciu choćby szklanki mleka. Ze względu na chęć dobrego samopoczucia wiele osób decyduje się na wprowadzenie zmian w swoim odżywianiu i przechodzi na dietę wegańską.

Dla wegan doskonałą alternatywą są białka roślinne, które znajdują się m.in. w soji. Soja zawiera także odpowiednią ilość aminokwasów, jednak nie wolno spożywać jej w zbyt dużych dawkach. Dietę wegańską warto wzbogacić o soczewicę, fasolę, orzechy i nasiona. Dla osób aktywnych fizycznie niezwykle cenna będzie wegańska odżywka białkowa.

Odżywka białkowa to świetne źródło białka, które możemy dostarczyć do organizmu w bardzo szybki sposób. Nie wymaga specjalnego przygotowania, porcję odżywki wystarczy dokładnie wymieszać z wodą bądź napojem roślinnym.
To również doskonały sposób na urozmaicenie śniadania, kolacji bądź przekąsek. Białko wegańskie możemy dodać do owsianki, koktajlu owocowego czy warzywnego, do naleśników i wielu innych przekąsek w formie “fit”.

Owsianka z truskawkami i białkiem wegańskim

Składniki:

  • garść płatków owsianych, porcja odżywki białkowej np. Proteines 10 La Mandorle,
  • napój roślinny kokosowy lub migdałowy,
  • truskawki świeże lub mrożone,
  • optymalnie - nasiona chia, wiórka kokosowe, orzechy, migdały itp.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalej przegotowaną wodą i poczekaj, aż namokną.
  2. Dodaj napój roślinny i odżywkę białkową i dokładnie wymieszaj, by nie pozostały grudki.
  3. Dodaj truskawki, możesz dodać nasiona chia, orzechy, rodzynki - wedle uznania.

Jest to niezwykle szybki sposób na przygotowanie pełnowartościowego śniadania, które dostarczy energii na cały dzień.

Wiele firm wprowadza do swojej oferty białka wegańskie, ze względu na coraz większe zapotrzebowanie społeczności. Sporo osób już od urodzenia cierpi na nieprzyjemne dolegliwości wywołane nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka. Inni z kolei wykluczają z diety produkty pochodzenia zwierzęcego, przez co nie mogą spożywać tradycyjnego mleka, twarogów czy masła. Dzięki wprowadzeniu na rynek odżywki białkowej dla wegan osoby te nie muszą już więcej martwić się o dostarczenie białka do organizmu.



    Data: 2020-04-20
Najnowsze artykuły:



Komentarze:

Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.
Polecamy produkty