Chrupiące, świeże i ciepłe pieczywo to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Niestety często zdarza się, że kupujemy za dużo bułek i chleba, które zwyczajnie po pewnym czasie robią się czerstwe. Okazuje się, że w prosty sposób można odratować pieczywo i ponownie cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Jak odświeżyć bułki i chleb? Sprawdź najlepsze sposoby!
To chyba najszybszy i najprostszy sposób na odświeżenie czerstwego pieczywa. Wystarczy tylko owinąć bułkę lub chleb nawilżonym ręcznikiem papierowym, nastawić mikrofalówkę na najwyższą moc, włożyć pieczywo i podpiekać około 10 do 15 sekund. Jeżeli nie mamy pod ręką ręczników papierowych, wystarczy posmarować pieczywo mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka. Jeszcze innym sposobem jest włożenie do mikrofalówki małego naczynia z wodą – wtedy co kilka sekund należy sprawdzać, czy pieczywo jest gotowe.
Inną skuteczną metodą jest odświeżenie czerstwego pieczywa w piekarniku. Tym sposobem odzyskamy apetyczny aromat oraz uzyskamy chrupiącą skórkę. Zanim włożymy chleb lub bułki do piekarnika, najlepiej wcześniej zwilżyć je wodą i zawinąć w folię aluminiową. Pieczywo podpiekamy w temperaturze około 150 stopni C. Powinno być gotowe po około 10-15 minutach – wszystko zależy oczywiście od tego, ile go jest. Zwykłą kajzerkę wystarczy podpiekać tylko 5 minut. Podobnie jak w przypadku podgrzewania pieczywa w kuchence mikrofalowej, można użyć naczynia wypełnionego wodą, kładąc je na najniższej półce piekarnika. Takie odświeżanie chleba lub bułek może zająć nieco więcej czasu, jednak efekt będzie znakomity.
Jak odświeżyć bułki i chleb? Jednym z dość nieoczywistych, ale skutecznych sposobów na odświeżenie krojonego pieczywa jest wykorzystanie łodygi selera naciowego lub jabłka. Jeżeli chcemy cieszyć się pysznym chlebem lub bułką o poranku, wystarczy tylko poprzedniego dnia włożyć pieczywo wraz z kawałkami obranego jabłka lub łodygami selera naciowego do szczelnego pojemnika. Całość należy trzymać w lodówce, aby pieczywo było świeże i miękkie.
Gotowanie bagietki na parze to bardzo dobry sposób, aby odzyskała swoją miękkość. Jak to zrobić? Wystarczy zagotować w rondelku wodę i położyć na nim metalowy durszlak. Bagietkę układamy na nim i nakrywamy pokrywką. Tym sposobem pieczywo wchłonie parę wodną i odzyska miękkość. Oczywiście jeszcze prostszym sposobem jest użycie specjalnego garnka do gotowania na parze.
Ze świeżego chleba lub bułek można szybko przygotować pyszne kanapki. Oto jedna z pozycji! Kromki chleba, bułkę lub chleb tostowy smarujemy pastą jajeczną. W międzyczasie gotujemy jajka, mieszamy z chrzanem i majonezem oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Na pastę kładziemy plasterki ulubionej szybki i pomidora pokrojonego w paski, a następnie układamy na wierzchu drugą kromkę. Jeśli używamy chleba tostowego, warto pokroić go w trójkąty. Taka kanapka z szynką będzie niezwykle apetyczna!
Właścicielem sklepu i marki TwojeCentrum.pl jest firma PREZO Michał Loba / Based on osCommerce and OS-Template
Copyright 2003-2018 TwojeCentrum.pl