Wszechobecne w diecie produkty wysokoprzetworzone spożywane w nadmiernych ilościach stanowią poważne zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z największych zagrożeń, z jakim musimy się zmagać jest nadmiar cukrów prostych w diecie. Ich spożycie w nieodpowiednich proporcjach prowadzi bezpośrednio do zaburzenia pracy całego organizmu.
Cukier jest podstawowym organicznym związkiem chemicznym, który musi być dostarczany do organizmu. Jego wyeliminowanie jest niemożliwe, aczkolwiek rodzaj spożywanych cukrów i proporcje pomiędzy nimi muszą być zachowane. Ich zachwianie prowadzi do rozwoju otyłości i cukrzycy, a te z kolei przyczyniają się dalszej dewastacji organizmu i pojawiania się nowych jednostek chorobowych. Spożywane cukry można podzielić na cukry proste i złożone. Obecnie pierwsze nich mimo tego, że powinny stanowić niewielką część spożywanych węglowodanów stanowią znakomitą większość. Przede wszystkim ze względu na spożycie słodzonych produktów wysoko przetworzonych. Jeżeli chcemy zadbać o prawidłowe funkcjonowanie organizmu powinniśmy zastanowić się jak obniżyć poziom cukru - https://biolit.pl/edukacja/porady-na-temat-zdrowia/za-wysoki-poziom-cukru-we-krwi-rozwiazania-naturalne/
Przede wszystkim należy zwiększyć spożycie produktów o niskim indeksie glikemicznym (produktów zawierających głównie węglowodany złożone, tym samym nieprzyczyniające się do nadmiernego wzrostu stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu) Do tego rodzaju produktów zaliczyć można m.in.:
- kasze,
- orzechy i nasiona,
- nabiał,
- warzywa,
- rośliny strączkowe.
Oczywiście nie oznacza to, że każde warzywo lub każdy nabiał charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Aby poznać indeks należy zapoznać się z odpowiedni tabelami. Pamiętajmy również, że oprócz rodzaju produktu ważne są też inne czynniki zmieniające obecną w nim ilość monosacharydów. Do takich czynników zaliczyć można m.in.:
- dojrzałość (w przypadku owoców i warzyw),
- gatunek rośliny (gatunek kaszy, strączków, warzyw itp.),
- sposób przygotowania (obróbki),
- poziom przetworzenia.
Poziom przetworzone jest szczególnie ważny. Przykładowo, chociaż jogurt naturalny można określić jako produkt o niskim indeksie to jogurty smakowe, w których znajduje się glukoza, fruktoza lub syrop glukozowo-fruktozowy (cukry proste) nie zaliczają się do tej kategorii produktów.
Właścicielem sklepu i marki TwojeCentrum.pl jest firma PREZO Michał Loba / Based on osCommerce and OS-Template
Copyright 2003-2018 TwojeCentrum.pl