Kategorie - Kulinaria

Sery - przysmaki na każdą okazję

Są takie produkty spożywcze bez których wielu z nas nie wyobraża sobie wielu potraw. Jednym z nich są sery - idealny dodatek do kanapek, koreczków, sałatek, a także ciepłych zup i sosów.

Potrafią one nadawać wyraźniejszy smak daniom, a także urozmaicać ich strukturę. Sery są lubiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Warto zatem nieco lepiej poznać te produkty i poznać kolejne smaki, bo oferta serów rozrasta się w bardzo szybkim tempie. 

Najbardziej popularne gatunki i rodzaje serów

Większość z nas doskonale zna sery żółte, zarówno te w kawałkach, jak i w plasterkach. Jednak znacznie mniej osób przywiązuje wagę do gatunku kupowanego sera, a przecież każdy, nawet jeśli wygląda podobnie, może znacznie różnić się smakiem. Jeśli chodzi zatem o sery, które najczęściej kupujemy w kawałkach lub w plasterkach, to wybieramy goudę, parmezan, grana padano, ementaler, radamer lub ser tylżycki. Kolejną kategorią coraz bardziej lubianych serów są sery miękkie, głównie pleśniowe. Do nich zalicza się między innymi:

  • camembert,
  • rokpol,
  • brie,
  • gorgonzolę,
  • lokalną bryndzę podhalańską.

Na sklepowych półkach znaleźć możemy też liczne białe sery, takie jak twaróg, ricotta, mozzarella, feta oraz rolady z sera koziego. 

Sery w codziennym menu 

Dodanie ulubionego sera do potrawy może znacznie zmienić jej smak, a nawet konsystencję. Sery są doskonałym dodatkiem do potraw na zimno: kanapek, sałatek, koreczków, chłodników. Choć można je także dodawać do dań na ciepło - zapiekanek, gulaszu, makaronów, sosów i zup.

Sery pokrojone w kawałki, również same w sobie są pyszną i pożywną przekąską. Ale to nie wszystko - sery, mimo tego, że należą do wytrawnych produktów, idealnie nadają się także do przygotowywania słodkich deserów, jak choćby serniki, babeczki czy wilgotne ucierane ciasta z ulubionymi owocami.

Dzięki tak bogatej ofercie serów, która dostępna jest na wyciągnięcie ręki (np. kaufland.pl/asortyment/swieze/sery.html), możemy codziennie przyrządzać dania wzbogacone o wysokiej jakości sery pochodzące z różnych stron świata i włączyć do codziennego menu te, które najbardziej nam zasmakują. 



    Data: 2019-10-30
Najnowsze artykuły:





Komentarze:

Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.
Polecamy produkty