Kategorie - Dom i ogród

Jak wybrać firany do kuchni? 3 praktyczne porady

W większości domów kuchnia pełni szczególną funkcję. To nie tylko miejsce, w którym przygotowujemy posiłki. Często właśnie tu je spożywamy, spędzając tym samym nieliczne w ciągu dnia chwile z rodziną. Ze względu na kameralny charakter tego pomieszczenia wielu z nas lubi też wypoczywać w kuchni, pijąc tu w weekendy poranną kawę, a w tygodniu racząc się herbatą po powrocie z pracy. To z całą pewnością najlepszy powód ku temu, by do kwestii urządzania kuchni podejść z odpowiednią starannością i zrobić wszystko, by jej wystrój trafiał w potrzeby wszystkich domowników.

  1. Firany kuchenne – cztery najważniejsze cechy dobrego produktu
  2. Firanki do kuchni – jaki materiał wybrać? Przegląd dostępnych na rynku opcji
  3. Firana do kuchni – panele, zazdrostki czy pełne modele?

Urządzenie kuchni nie jest jednak łatwym zadaniem. Po pierwsze dlatego, że pomieszczenie służące do gotowania musi być w stu procentach funkcjonalne – wszystkie niepraktyczne elementy będą na co dzień przyczyniały się do naszej irytacji. Po drugie zaś ze względu na specyficzne warunki panujące w tym pomieszczeniu – przede wszystkim wilgoć, wyższe temperatury oraz tłuszcze – powinniśmy wybierać do niej wyłącznie wyposażenie najwyższej jakości. Dotyczy to również firanek, których wybór omówimy w poniższym artykule.

Firany kuchenne – cztery najważniejsze cechy dobrego produktu

Firany kuchenne, by wytrzymały trudy codziennej eksploatacji, a ich użytkowanie nie wiązało się dla nas z niepotrzebnymi problemami, powinny posiadać przede wszystkim następujące cechy:

  1. szybkie i proste zakładanie: firany w kuchni są, w porównaniu do pozostałych pomieszczeń w naszym domu, szczególnie narażone na pochłanianie brudu oraz zapachów. Dlatego wymagają dużo częstszego prania – a to wiąże się z koniecznością ich regularnego ściągania i zakładania. W przypadku tradycyjnych rozwiązań, opierających się na żabkach, może to okazać się źródłem sporych problemów. Dlatego warto zdecydować się na firany zakładane na oczka lub tunel;
  2. bezproblemowe formowanie: przyspieszone brudzenie się firanek kuchennych rodzi też jeszcze jeden problem – trudności z ich formowaniem. Tych jednak łatwo uniknąć – wystarczy wybrać gotowe firany zszyte, które zawsze będą prezentowały się identycznie, a my nie będziemy musieli poświęcać czasu i pracy na ich marszczenie;
  3. dobry dostęp dla światła: to cecha szczególnie ważna w mieszkaniach znajdujących się blokach lub kamienicach, gdzie kuchnia wyposażona jest w niewielkie okno. W takich sytuacjach bardzo ważne staje się wpuszczenie do środka jak największej ilości światła słonecznego. By to osiągnąć, warto wybierać modele o jak największej przejrzystości. Docenimy to zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy to pomieszczenie będzie szczególnie doświetlone;
  4. atrakcyjny wygląd: firany wieszamy przede wszystkim po to, by udekorować wnętrze oraz okno, które na zewnątrz pełni funkcję swego rodzaju wizytówki naszego mieszkania. Dlatego firanki kuchenne powinny dobrze wyglądać, dopasowując się do wystroju naszej kuchni oraz naszych gustów;

Firanki do kuchni – jaki materiał wybrać? Przegląd dostępnych na rynku opcji

Wybierając firanki kuchenne, warto zwrócić na to, z jakiego materiału zostały wyprodukowane. Ma on wpływ nie tylko na ich wygląd, ale też właściwości użytkowe. Obecnie najbardziej godne uwagi są następujące tkaniny:

  • żakard: jest to gruby materiał, którego przepuszczalność światła może okazać się niewystarczająca w małych kuchniach. Jej zaletą jest jednak duża odporność na promieniowanie słoneczne – dzięki temu doskonale sprawdzają się w pomieszczeniach wyposażonych w duże, nasłonecznione okna;
  • organtyna: ta tkanina będzie dobrym wyborem, jeśli nie zależy nam bardzo na nasłonecznieniu kuchni. Świetnie wygląda, a jej duża gęstość przywodzi na myśl delikatną mgiełkę. Z tego powodu jednak nie wpuszcza do środka sporej ilości światła, co może skutkować niedoświetleniem wnętrza;
  • woal: materiał bardzo podobny do organtyny. Podstawową różnicą dzielącą obie tkaniny jest jednak grubość – organtyna jest nieco cieńsza od woalu;
  • tiul: ten materiał to chyba najlepsze wyjście do pomieszczeń z niewielkim oknem. Wykonana z niego firana do kuchni zapewnia najlepsze doświetlenie – tkanina jest lekka i przejrzysta, dzięki czemu nie dominuje też pozostałych elementów wystroju małego wnętrza;
  • kresz: na firany kuchenne wykonane z tego materiału warto zdecydować się przede wszystkim z uwagi na fakt, że na jego powierzchni nie widać zadrapań powstałych w wyniku kontaktu kocich bądź psich pazurów.

Firana do kuchni – panele, zazdrostki czy pełne modele?

W dobrych sklepach znajdziemy mnóstwo różnych rodzajów firan kuchennych. Są wśród nich między innymi panele przypominające nieco żaluzje, ale wykonane z typowych dla firan tkanin (kupimy je między innymi pod adresem https://alena-firany.pl/firany-do-kuchni.html), tradycyjne, pełne firany oraz zazdrostki, czyli modele wieszane w połowie wysokości ona, czasem w dwóch rzędach. Wybór konkretnego rodzaju powinien być uzależniony od naszych upodobań stylu, w którym urządziliśmy swoją kuchnię oraz wielkości ona.



    Data: 2019-10-16
Najnowsze artykuły:





Komentarze:

Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.
Polecamy produkty