Kategorie - Zdrowie

Mleko klaczy – unikalny skład i nieoceniona wartość odżywcza

Mleko klaczy trudno pozyskać, ale w przeszłości w Europie było dobrze znane, a od wieków nieustannie gości w menu ludów zamieszkujących Centralną Azję. Obecnie w takich krajach jak Niemcy, Austria, Francja, Włochy, Polska i USA ponowie pojawiło się zainteresowanie tym mlekiem. W czym tkwi jego siła?

Podobieństwo mleka klaczy do mleka kobiecego

Skład mleka klaczy jest podobny do mleka kobiecego w większym stopniu niż jego krowi odpowiednik. W Europie było już w przeszłości stosowane jako środek uzupełniający leczenie schorzeń obejmujących układ pokarmowy i oddechowy. Wykorzystywano je również w leczeniu migren. Związki znajdujące się w mleku klaczy są wartościowe i sprawdzają się w żywieniu niemowląt, dzieci oraz dorosłych z alergią. Podaje się je nawet przedwcześnie urodzonym niemowlętom.

 

Składniki odżywcze mleka klaczy – co warto wiedzieć o jego zawartości?

Mleko pochodzące od klaczy ma słodszy smak niż mleko krowie ze względu na wyższy poziom laktozy, co oznacza, że nie powinny sięgać po nie osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. W mleku kobylim znajduje się więcej białek serwatkowych (0,83%) niż w mleku krowim (0,57%) i kobiecym (0,76%), co powoduje występowanie większej ilości substancji funkcjonalnych, hormonów, immunoglobulin, związków azotowych charakteryzujących się aktywnością antybakteryjną, np. lizozymu i laktoferyny. Duża ilość białek serwatkowych i egzogennych aminokwasów, a mniejsza zawartość białek kazeinowych, decyduje, że mleko klaczy jest dla człowieka bardziej korzystnym źródłem substancji odżywczych niż mleko krowie Jest to mleko o niskiej zawartości tłuszczu, co sprzyja osobom dbającym o sylwetkę lub potrzebującym obniżenia kaloryczności posiłków ze względu na zdrowie. Ponadto zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone w odpowiednich proporcjach. W kwestii kwasów omega-6 i omega-3 proporcje są wręcz idealne.

 

Białka o leczniczych właściwościach

W mleku kobylim znajdują się białka wspomagające leczenie różnych chorób. Laktoferyna, lizozym i immunoglobuliny charakteryzują się właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwgrzybiczymi i przeciwzapalnymi. Badania oceniające właściwości białek mleka klaczy potwierdzają, że jest to produkt dobrze tolerowany przez większość alergików. Stwierdzono, że tylko 8% dzieci, które wykazywały alergię na białka mleka krowiego reagowało na alergeny mleka klaczy. Badania wskazują, że mleko klaczy powinno być dobrze tolerowane przez większość osób z alergią na białka mleka krowiego.

 

Kiedy warto sięgnąć po mleko klaczy?

Mleko klaczy obfituje w dobroczynne białka i kwasy omega, ale jest też pełne witamin: A, D, E i K. Suplementy zawierające mleko wspomagają organizm na wielu płaszczyznach. Aby wzmocnić zdrowie, warto sięgnąć po suplementy z jego zawartością. Wysokiej jakości produkty są proponowane przez  firmę Genactiv. Warto zapoznać się z szerokim spektrum właściwości mleka klaczy. Wykorzystuje się je w okresie leczenia antybiotykami, a także w trakcie rekonwalescencji. Według badań spowalnia starzenie się komórek i pomaga w usuwaniu z organizmu metali ciężkich. Jest odpowiednie dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi. Powoduje zwiększenie wchłaniania wapnia. Znajduje zastosowanie w alergiach pokarmowych i atopowym zapaleniu skóry. Przyspiesza ziarninowanie naskórka, czyli jego odnowę, co powoduje, że jest przydatne także w leczeniu innych chorób skóry. Wpływa na regulację pracy jelit i przemiany materii. Ma znaczenie dla rozwoju komórek nerwowych, również mózgowych, dlatego prowadzone są badania nad wykorzystaniem w chorobie Alzheimera. Łagodzi objawy depresji i wspiera leczenie zaburzeń nerwicowych. Pomaga w chorobach reumatycznych.



    Data: 2019-06-06
Najnowsze artykuły:





Komentarze:

Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.
Polecamy produkty