Kategorie - Zdrowie - Kulinaria

Czy naprawdę warto jeść makaron pełnoziarnisty?

Zdrowe żywienie jest już czymś więcej niż tylko modą. Obecnie jest to już styl życia, który wybierany jest przez coraz więcej osób. Nie dotyczy to tylko sportowców, modele czy ludzi, którzy przesadnie dbają o linię. Jednym z popularnych założeń jest wyeliminowanie makaronów oraz białego pieczywa. Co, jednak jeżeli makaron to jedno z ulubionych dań? Jeżeli należysz do osób, dla których życie bez makaronu jest niemożliwe, musisz zainteresować się makaronem pełnoziarnistym. Sprawdź jakie zalety przyniesie Ci jedzenie produktów, które zrobione są z mąki z pełnego przemiału.

  • Produkty z mąki pełnoziarnistej bogate są w błonnik, fosfor oraz witaminy.
  • Spożywanie makaronów razowych obniża ryzyko zachorowania na raka oraz choroby serca.
  • Makaron razowy syci przez dłuższy czas niż tradycyjny makaron.

Mąka pełnoziarnista, z której jest wykonany makaron razowy, różni się od normalnej, że w procesie jej tworzenia użyte są różne ziarna, a sama pochodzi z pełnego przemiału – zostały zmielone w całości, wraz z ich zewnętrzną osłoną. Dzięki temu jest bogata w błonnik, fosfor, witaminy z grupy B oraz inne mikro i makroelementy. Duża zawartość błonnika w makaronie razowym sprawia, że praca jelit jest wyregulowana, a jelita ulegają stopniowemu oczyszczeniu. Warto też zwrócić uwagę, że indeks glikemiczny jest dużo niższy niż klasycznego makaronu. W realnym życiu sprowadza się to do tego, że po zjedzeniu porcji makaronu pełnoziarnistego uczucie sytości będzie odczuwane przez dłuższy czas, a wahania poziomu cukru we krwi będą zminimalizowane. To powinno być szczególnie docenione przez osoby, które dbają o linię lub są na diecie. Błonnik wpływa również pozytywnie na poziom cholesterolu w organizmie, skutecznie zmniejszając jego przyswajalność przez organizm. Liczne minerały, które zawarte są w makaronie pełnoziarnistym, sprawiają, że ma on pozytywny wpływ na układ nerwowy czy serce. Jest również bogaty w witaminy z grupy B, które nie są magazynowane ani syntezowane przez organizm. Zakup makaronu pełnoziarnistego nie stanowi problemu. Można odnaleźć go w większości sklepów. Warto jednak zaopatrzyć się w produkty, które są wysokiej jakości. Producentem włoskiego makaronu jest firma Arrighi, która można znaleźć pod adresem Arrighi.pl. Oferują oni pełną gamę produktów jak na przykład rurki skośne pełnoziarniste. Sam producent obecny jest na włoskim rynku od 1930 roku, co dowodzi, że ich produkty są wysokiej jakości. Obecnie znajdują się w 12 najczęściej sprzedawanych makaronów, co plasuje ich w ścisłej czołówce branży.



    Data: 2018-12-05
Najnowsze artykuły:



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.
Polecamy produkty

Polecamy strony: ArtMe Ręcznie robiona biżuteria | Biolumed | Tatee - porozmawiajmy o byciu Tatą | MiniMili.pl | Opycha.pl - Blog kulinarny |