Informacje - Matka i dziecko

Planujesz rozszerzyć dietę swojego maluszka? Zobacz najnowsze zalecenia ekspertów

Chociaż nie ma górnej granicy wiekowej związanej z karmieniem piersią, około 6. miesiąca życia należy rozpocząć rozszerzanie diety niemowlęcia. O czym trzeba pamiętać, aby zapewnić maluchowi prawidłowy rozwój na każdym etapie?

Zastanawiasz się, kiedy należy rozpocząć rozszerzanie diety niemowlęcia? Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiZD) etap ten można rozpocząć już po ukończonym 17. tygodniu życia, ale nie później niż w 26. tygodniu życia malucha. To niezwykle ważne, ponieważ chodzi nie tylko o zaspokojenie zwiększonych potrzeb organizmu, ale również o kształtowanie przyszłych zdrowych nawyków żywieniowych dziecka.

Sprawdź, czy dziecko jest gotowe na zmiany

Zanim rozpoczniesz rozszerzanie diety niemowlęcia, sprawdź jego gotowość na takie zmiany. Jeżeli kilkukrotnie wykazuje zainteresowanie łyżeczką poprzez otwieranie buzi, możesz zdecydować się na podanie pokarmów innych niż mleko. Jeśli jednak pokazywanie i przybliżanie łyżeczki do ust nie robi na dziecku żadnego wrażenia, lepiej poczekaj kilka dni i ponów próbę.

Mleko nadal podstawą diety

W pierwszym okresie rozszerzania diety nie chodzi o to, by mleko mamy całkowicie zastąpić innymi produktami spożywczymi – karmienie piersią cały czas stanowi podstawę codziennego jadłospisu dziecka. Zapotrzebowanie na składki odżywcze rośnie dopiero po 7.–8. miesiącu życia – to właśnie wtedy maluch powinien zacząć dostawać pełnowartościowe posiłki uzupełniające.

Najpierw warzywa, potem owoce

Aktualny schemat żywienia zakłada, aby do diety niemowlęcia wprowadzić w pierwszej kolejności warzywa. Powód jest prosty: ich smak jest przez dzieci akceptowany gorzej niż smak owoców. Jeżeli więc chcesz kształtować zdrowe nawyki żywieniowe i jednocześnie zachęcić do spożywania przede wszystkim warzyw, z owocami odczekaj ok. 2 tygodni.

Nie opóźniaj wprowadzania produktów glutenowych

Nie istnieją żadne badania naukowe ani zalecenia medyczne potwierdzające, że celowe opóźnianie wprowadzania produktów glutenowych zmniejsza ryzyko alergii pokarmowej lub trwałej nietolerancji glutenu.

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami produkty glutenowe można wprowadzić w dowolnym momencie – jednak nie później niż w 12. miesiącu życia dziecka. Rodzice mają przy tym pełną swobodę w zakresie sposobu podawania pokarmów: może to być kaszka manna przygotowana na mleku modyfikowanym, kawałek bułki pszennej lub pszennej muffinki z owocami (najlepiej, by wypieki były własnego wyrobu) czy  kilka łyżeczek kaszy (jęczmiennej, manny)..

Kiedy mięso, kiedy ryby?

Na mięso i ryby przychodzi czas w kolejnych miesiącach – zwykle po ukończeniu przez dziecko 7.–8. miesiąca życia.

Następnym krokiem jest włączenie do codziennej diety jogurtów naturalnych, kefirów i serów. Niewielkie ilości pełnego mleka krowiego można stosować do przygotowywania posiłków uzupełniających, jednak w większych porcjach dozwolone jest ono dopiero po 12. miesiącu życia.

Jeżeli masz wątpliwości dotyczące sposobu rozszerzania diety niemowlęcia, skorzystaj ze schematu żywienia opracowanego przez ekspertów z PTGHiZD.



    Data: 2018-04-11
Najnowsze artykuły:



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.
Polecamy produkty

Polecamy strony: ArtMe Ręcznie robiona biżuteria | Sportera Fitness | Medycyna estetyczna | Kolorowa Ryba | Życie jak bajka |