Informacje - Kulinaria

Wędzenie mięsa w domowych warunkach - dowiedz się jak to robić

Marzą Ci się zdrowe i smaczne wędliny bez dodatków chemii i konserwantów, które tanio i w prosty sposób przygotujesz w domowych warunkach? Zależy Ci na osiągnięciu głębokiego smaku wędzonek, który na długo pozostanie wyrazisty? Czytając dalej dowiesz się jak zbudować wędzarnie z cegły we własnym ogrodzie.

Czym jest wędzenie – podstawy

Wędzenie mięsa to znany od wieków, tradycyjny proces przygotowania produktów mięsnych poprzez poddanie ich długotrwałemu i kontrolowanemu działaniu dymu. Stosuje się go w celu utrwalenia okresu przydatności mięsa do spożycia, a także wydobycia z niego walorów smakowych. Brzmi skomplikowanie, jednak budowa wędzarni, to nic trudnego.

Proste formy wędzarni

Nie wiesz jak zbudować wędzarnię z cegły? Najważniejsze informacje znajdziesz poniżej. Istnieje kilka typów prostych wędzarni takich jak: wędzarnia turystyczna, balkonowa, domowa, czy nawet walizkowa. Koszt zakupu takiego sprzętu to średnio kilkaset złotych, jednak podobnym nakładem finansowym w Twoim ogrodzie może stanąć piękna i funkcjonalna wędzarnia z cegły.

wedzenie-miesa-w-domowych-warunkach-–-dowiedz-sie-jak-to-robic-2.jpg

Budowa wędzarni – krok po kroku

Jeśli chodzi o względy formalne, to nie istnieją żadne prawne obostrzenia związane z tym przedsięwzięciem, gdyż wędzarnia podobnie jak altana jest obiektem „architektury małej”, więc jej budowa nie wymaga specjalnych pozwoleń. Mimo wszystko przed rozpoczęciem prac zastanów się i weź pod uwagę kilka podstawowych czynników:

  • Miejsce – przede wszystkim wygodne dla Ciebie, tak by wędzarnia dobrze komponowała się z resztą ogrodu. Warto zadbać o to, by dym nie uprzykrzał życia sąsiadom,
  • Bezpieczeństwo – ze względu na jakość samego procesu wędzenia obiekt powinien znajdować się w miejscu suchym, jednak nie wolno zapominać o bezpieczeństwie. Warto umieścić wędzarnię w bezpiecznej odległości od materiałów łatwopalnych.

Kluczowy wpływ na jakość przygotowywanych wędzonek będzie miało utrzymanie odpowiedniej temperatury, czyli około 60 stopni Celcjusza. By ją osiągnąć odpowiednio dobierz materiały, z których zbudujesz swoją wędzarnię. Użyj cegły czerwonej lub klinkierowej. Nie zaleca się cegły szamotki, gdyż ta kumuluje ciepło.

wedzenie-miesa-w-domowych-warunkach-–-dowiedz-sie-jak-to-robic-3.jpg

Elementy wędzarni z cegły

  • Palenisko – pamiętaj by palenisko było wystarczająco duże. Pomoże to kontrolować temperaturę podczas procesu wędzenia,
  • Kanał (przewód dymny) – prosty nie powinien być dłuższy, niż 1,5 metra. Jeśli chcesz użyć dłuższego przewodu zadbaj o to, by miał kształt spirali. To również pomoże Ci utrzymać odpowiednią temperaturę i kontrolować ilość dymu wpuszczanego do komory wędzenia,
  • Komora wędzenia – powinna być szczelna oraz odpowiednio duża, wyposażona w pręty, siatki lub haki na których zawiesisz mięso,
  • Cyber (zasłona) – kolejny element, który pomoże Ci kontrolować temperaturę i napływ dymu do komory wędzenia,
  • Komin – zainstalowanie komina pozwoli Ci uniknąć cofania się dymu czyli tzw. refluksu, dzięki czemu kwaśne związki nie będą osiadać na Twoich wyrobach i nie zepsują ich smaku.


    Data: 2018-04-04
Najnowsze artykuły:



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.
Polecamy produkty

Polecamy strony: Opycha.pl | Sportera Fitness | Hapi Hapi | Kosą po patelni | Biolumed |