Informacje - Kulinaria

Ketchup – ulubiony dodatek na grilla! Jak go wykorzystać?

Nie ma grilla bez ketchupu Pudliszki, Kamis czy Dawtona! To nasz ulubiony dodatek, który króluje w sezonie grillowym. Jeśli przyrządzamy mięso, ketchup, musztarda i majonez to podstawa – podobnie jak świeże pomidory i ogórki kiszone. Poniżej kilka inspirujących przepisów na dania z grilla – gotuj jak Beata Śniechowska i zaproś na spotkanie znajomych, aby popisać się swoimi kulinarnymi zdolnościami!

Co prawda trudno stawać w szranki ze zwycięzcami programów kulinarnych – jak Beata Śniechowska czy Marcin Przybysz, ale warto czerpać inspirację i starać się gotować coraz lepiej i ciekawiej. Zwykły grill nie musi być nudny – wystarczy zadbać o odpowiednie dodatki lub przygotować wyjątkową marynatę na bazie ketchupu Pudliszki, musztardy lub sosu sojowego. W kuchni warto eksperymentować!

Ketchup Pudliszki, Develey czy Dawtona – podstawa marynaty

Mięso z grilla wiele zyskuje, jeśli jest odpowiednio zamarynowane. Jako bazę weź ketchup, miód, czosnek oraz ulubione zioła, np. mieszankę ziołową na grilla. Wymieszaj olej z ketchupem, wyciśnij lub drobno posiekaj czosnek i dodaj zioła. Kotlety, np. z karkówki rozbij tłuczkiem, smaruj marynatą i włóż na noc lub na kilka godzin do lodówki. Następnego dnia grilluj przez około 10 minut i serwuj z ziemniakami i sałatką.

Piersi z kurczaka z grilla

Możesz też po prostu zgrillować piersi z kurczaka, ale warto je wcześniej przygotować. Polecamy przyrządzić marynatę – w misce wymieszaj ketchup Pudliszki lub inny, musztardę, olej sezamowy, słodką paprykę, czosnek, a także sól, pieprz i zioła. Natrzyj energicznie filety z piersi kurczaka i schowaj na noc do lodówki, a następnego dnia zgrilluj. Będą świetnie komponować się z grillowanymi warzywami, np. cukinią i papryką.

Dip do warzyw

Jeśli chętnie jadasz warzywa z grilla, możesz przygotować do nich kilka dipów. Najpierw pokrój w słupki selera naciowego, zgrilluj paprykę, cukinię, bakłażana lub pieczarki, a następnie serwuj je z różnymi dodatkami. Sosy to domena popularnych kucharzy, takich jak Beata Śniechowska czy Magda Gessler. Podkreślają smak i wydobywają z potrawy to, co najlepsze. Wyjątkowo lubiane są te na bazie ketchupu czy musztardy, ale dla dbających o linię idealne będą lekkie sosy z jogurtem naturalnym lub z oliwą z oliwek bądź olejem lnianym i świeżymi ziołami.

Na grillu warto zadbać nie tylko o dania główne – mięso, ryby czy warzywa – ale także dodatki, gdyż często to one decydują o smaku serwowanych potraw i powodzeniu naszego grillowego spotkania.



    Data: 2018-03-07


Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Jak kupować buty przez internet?
Zakupy internetowe stały się tak popularne, że przez sieć da się już kupić wszystko. Ubrania, jedzenie, elektronika… To już nikogo nie dziwi. Wiele osób jednak wciąż ma obawy co do kupowania przez internet butów. Czy rzeczywiście jest się czego obawiać? O czym pamiętać, decydując się na zakup obuwia w sklepie internetowym? więcej »
Jakie imprezy Polacy organizują w hotelach?
Trend organizowania różnorakich imprez i uroczystości w hotelach to dość świeża sprawa na polskim gruncie. Dotychczas, mając na względzie szlachecką i chłopską tradycję polską, wszelkiego rodzaju wydarzenia rodzinne organizowano w domach, samodzielnie przygotowując potrawy oraz powitanie dla Gości. Co się zmieniło? I w jakich kwestiach polegamy na hotelach? więcej »
Reumatyzm: jak można walczyć z tą chorobą?
Choroby o podłożu reumatycznym sprawiają wiele bólu, stanowią jednocześnie wielkie obciążenie dla naszej psychiki. Stopniowa utrata samodzielności i coraz większe problemy związane z wykonywaniem prostych czynności sprawiają, że reumatyzm może każdemu z nas poważnie utrudnić życie. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Biolumed | Życie jak bajka | ArtMe Ręcznie robiona biżuteria | Sportera Fitness | Spice Things Up |