Informacje - Kulinaria

Czy warto skorzystać z cateringu na święta Bożego Narodzenia?

Listy zakupów, stanie w kolejkach w supermarketach, godziny spędzone na gotowaniu i pieczeniu smakołyków – tak w skrócie opisują świąteczne przygotowania wszyscy wyprawiający wigilijną kolację. Praca oraz inne zobowiązania powodują, że na przyrządzanie ulubionych potraw jest coraz mniej czasu. Zwłaszcza, gdy dochodzi do tego sprzątanie, ubieranie choinki i dekorowanie. Nie dziwi więc, że w ostatnich latach sporym zainteresowaniem cieszy się zamawianie cateringu.

Jakie są zalety cateringu?

Zalety cateringu to przede wszystkim oszczędność czasu. Dania takie jak pierogi z kapustą i grzybami, wigilijny barszcz, pierogi-uszka czy kutia bez wątpienia są pyszne, ale także wiążą się ze sporymi nakładami pracy i co najmniej kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni. Decydując się na catering (całkowity lub częściowy) można więc nieco odpocząć od gotowania i pieczenia lub zredukować je do minimum. Takie rozwiązanie to też fantastyczna opcja dla osób, które nie lubią lub nie potrafią gotować. Tym bardziej że polskie świąteczne smakołyki wymagają pewnego stopnia wtajemniczenia w sztukę kulinarną.

Jakie dania można zamawiać?

Co roku restauracje i firmy cateringowe przygotowując świąteczne menu, starają się dbać o wszystkie potrzeby klientów. W menu cateringowym restauracji takich jak http://www.estella.pl nie brakuje więc typowo świątecznych potraw: barszczu, uszek, pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem, smażonego karpia, śledzia w śmietanie z jabłkiem, ryby po grecku i ryb w galarecie. Dodatkowo można znaleźć także inne smakołyki, które będą fantastycznym uzupełnieniem wigilijnego stołu oraz przyjęć z okazji Bożego Narodzenia lub drugiego dnia świąt, np. półmiski z przekąskami mięsnymi i rybnymi, a także filety z łososia, dorsza, sandacza i różnego rodzaju sałatki. Wiele lokali i firm cateringowych dba też o potrzeby osób borykających się z uczuleniem na gluten lub laktozę oraz wegetarian.

Jakie są koszty cateringu?

Trudno ocenić jednoznacznie ile trzeba zapłacić za świąteczny catering. Decyduje o tym, co najmniej kilka czynników. Przede wszystkim ilość jedzenia. Część osób decyduje się na kupno tylko kilku potraw wigilijnych. Oprócz tego pod uwagę należy wziąć także koszty dostawy (dla zaoszczędzenia można odebrać jedzenie osobiście). Ceny świątecznego jedzenia są bardzo różne. W większości ofert jednak dominuje następujący przedział cenowy przykładowych dań: porcja karpia w galarecie od 7 do 14 zł, barszcz wigilijny do 30 zł za litr oraz porcja pierogów z kapustą i grzybami od 12 do 18 zł.



    Data: 2017-12-14


Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Jak kupować buty przez internet?
Zakupy internetowe stały się tak popularne, że przez sieć da się już kupić wszystko. Ubrania, jedzenie, elektronika… To już nikogo nie dziwi. Wiele osób jednak wciąż ma obawy co do kupowania przez internet butów. Czy rzeczywiście jest się czego obawiać? O czym pamiętać, decydując się na zakup obuwia w sklepie internetowym? więcej »
Jakie imprezy Polacy organizują w hotelach?
Trend organizowania różnorakich imprez i uroczystości w hotelach to dość świeża sprawa na polskim gruncie. Dotychczas, mając na względzie szlachecką i chłopską tradycję polską, wszelkiego rodzaju wydarzenia rodzinne organizowano w domach, samodzielnie przygotowując potrawy oraz powitanie dla Gości. Co się zmieniło? I w jakich kwestiach polegamy na hotelach? więcej »
Reumatyzm: jak można walczyć z tą chorobą?
Choroby o podłożu reumatycznym sprawiają wiele bólu, stanowią jednocześnie wielkie obciążenie dla naszej psychiki. Stopniowa utrata samodzielności i coraz większe problemy związane z wykonywaniem prostych czynności sprawiają, że reumatyzm może każdemu z nas poważnie utrudnić życie. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Sportera Fitness | Okiem Blondynki | Spice Things Up | ACT-Natural | Życie jak bajka |