Kategorie - Kulinaria

3 przepisy na dania robione blenderem

Niespecjalnie lubisz gotować, ale potrzebujesz obiadów do pracy? A może zależy Ci na szybkim przygotowaniu posiłków? Zrezygnuj z gotowych zestawów obiadowych lub kalorycznych i niezdrowych fast foodów! Poznaj przepisy na obiady i przekąski, które można przyrządzić za pomocą blendera – elektrycznego urządzenia kuchennego do miksowania i mieszania.

Placki ziemniaczane z blendera

Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale nie lubisz trzeć kartofli? Wykorzystaj do tej znienawidzonej czynności blender. Najlepszy będzie ten na wysokich obrotach, który można dostać w link. Od czego zacząć? Tak jak zawsze – obierz ziemniaki. Szukaj nie tych największych, ale raczej mniejszych. Gdy będą gotowe pokrój je na mniejsze części, np. w ćwiartki i wrzuć do kielicha blendera z dodatkiem łyżeczki mąki, jajka i ulubionych przypraw. Dla smaku można też dodać kilka ząbków czosnku oraz szczypiorek i natkę pietruszki. Całość będzie nie tylko aromatyczna, ale także naszpikowana dużą zawartością błonnika i niezbędnej do funkcjonowania organizmu witaminy C. Standardowo, najbardziej smakuje ze śmietaną.

Pasta rybna z blendera                                           

Znudzony jedzeniem na śniadania lub kolacje tego samego? Przestały smakować Ci kupowane w sklepach serki? Mając blender bez problemu przygotujesz sobie rewelacyjną pastę rybną. Co musisz kupić? Na pewno puszkę dowolnej ryby – najlepiej sprawdzi się makrela, śledź lub łosoś. Oprócz tego potrzebne będą dwa awokado, mała cebula, ząbek czosnku, łyżka gęstego jogurtu lub śmietany oraz sól, pieprz i inne ulubione przyprawy. Po zblendowaniu najlepiej smakuje na kanapkach lub z dodatkiem makaronu na zimno. W innej wersji awokado można zastąpić też chudym twarogiem.

Zupa krem z dyni z blendera

Podobnie jak placki ziemniaczane, nie jest to danie, które w całości da się wykonać w blenderze. Prawda jest jednak taka, że to urządzenie zdecydowanie ułatwi jego przygotowanie. Najlepiej zacząć od przygotowania bulionu. 1,5 litra wody należy gotować przez co najmniej godzinę z całymi dwoma marchewkami, pietruszkami, kawałkiem pory oraz selera i przyprawami takimi jak ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. W międzyczasie należy dodać do wywaru dwa duże ziemniaki oraz połowę pokrojonej w mniejsze części dyni. Dobrym wyborem będzie dynia piżmowa lub dynia muscat. Gdy oba warzywa zmiękną zupę należy odstawić do wystygnięcia, a później za pomocą blendera zmiksować na gładką masę.



    Data: 2017-10-20
Najnowsze artykuły:



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.
Polecamy produkty

Polecamy strony: Myśli Potarganej | Old Timers Garage | Spice Things Up | Okiem Blondynki | Opycha.pl - Blog kulinarny |