Informacje - Praca

Audyt systemu HACCP

Każdy system certyfikowany powinien być regularnie kontrolowany, aby działał sprawnie. Dzięki weryfikacji, czy wszystkie zasady są prawidłowo wdrożone i przestrzegane organizacja trzyma odpowiedni poziom. Dodatkowym atutem jest szybkie identyfikowanie obszarów wymagających poprawy, co znacznie ułatwia i przyspiesza rozwój firmy.

W przedsiębiorstwach, które prowadzą działalność związaną z produkcją i dystrybucją żywności najważniejszym systemem certyfikowanym jest HACCP. Stosowanie zasad Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli pozwala na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W tym artykule zostanie opisane, jak należy przygotowywać  i przeprowadzać audyt wewnętrzny tego systemu.

Planowanie audytu HACCP

Planowaniem i przeprowadzaniem audytu wewnętrznego w firmie zajmuje się odpowiednio przeszkolony audytor HACCP. (http://www.szkolenia.bureauveritas.pl/tematy-szkolen/zywnosc/h02-audytor-wewnetrzny-haccp/      ). Prace kontrolne powinny zostać zaplanowane i rozpisane na dłuższy okres czasu, np. cały rok. Harmonogram dla wybranego okresu powinien zawierać poszczególne etapy, które będą składały się na całkowity przegląd systemu. Złożoność programu zależy przede wszystkim od wielkości organizacji, profilu działalności, czy stopnia skomplikowania procesów. Planując audyt trzeba też wziąć pod uwagę zasoby personalne, czasowe i finansowe przedsiębiorstwa. Każdy etap audytu powinien mieć wyraźnie określony zakres, cel oraz kryteria. Warto pamiętać, że zakres rozpatrujemy tutaj nie tylko jako fizyczny obszar, ale też wykaz procesów, które będą kontrolowane oraz ramy czasowe. Natomiast kryteriami audytu są wszelkie dokumenty, które będą stanowić punkt odniesienia w trakcie audytu. Może to być np. opis polityki firmy, procedury, czy wymagania wynikające z zasad systemu. Podczas kontroli audytor będzie oceniał, czy działalność przedsiębiorstwa jest zgodna z tymi wytycznymi, czy też nie. 

Metody przeprowadzania audytu

Funkcjonowanie systemu HACCP można zweryfikować przy użyciu różnych metod. Przede wszystkim należy zrobić przegląd dokumentacji systemowej. Konieczna jest też obserwacja stanowisk pracy i zachowań personelu pod kątem zachowania czystości i higieny. Kolejny element to przeprowadzanie wywiadów bezpośrednich, czyli rozmowy z pracownikami. Bardzo ważna jest także analiza losowo wybranej żywności.



    Data: 2017-04-06


Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Jak kupować buty przez internet?
Zakupy internetowe stały się tak popularne, że przez sieć da się już kupić wszystko. Ubrania, jedzenie, elektronika… To już nikogo nie dziwi. Wiele osób jednak wciąż ma obawy co do kupowania przez internet butów. Czy rzeczywiście jest się czego obawiać? O czym pamiętać, decydując się na zakup obuwia w sklepie internetowym? więcej »
Jakie imprezy Polacy organizują w hotelach?
Trend organizowania różnorakich imprez i uroczystości w hotelach to dość świeża sprawa na polskim gruncie. Dotychczas, mając na względzie szlachecką i chłopską tradycję polską, wszelkiego rodzaju wydarzenia rodzinne organizowano w domach, samodzielnie przygotowując potrawy oraz powitanie dla Gości. Co się zmieniło? I w jakich kwestiach polegamy na hotelach? więcej »
Reumatyzm: jak można walczyć z tą chorobą?
Choroby o podłożu reumatycznym sprawiają wiele bólu, stanowią jednocześnie wielkie obciążenie dla naszej psychiki. Stopniowa utrata samodzielności i coraz większe problemy związane z wykonywaniem prostych czynności sprawiają, że reumatyzm może każdemu z nas poważnie utrudnić życie. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Medycyna estetyczna | Życie jak bajka | MiniMili.pl | Spice Things Up | ACT-Natural |