Znana w Polsce z produktów GeniSoyŽ firma Solae czeka na uznanie przez FDA (Food and Drug Administration) produktów sojowych za pomocne w walce z niektórymi typami nowotworów, zwłaszcza rakiem piersi.
Seria 58 badań prowadzonych przez Solae badań wskazała na zależność między mniejszym ryzykiem zachorowań na niektóre typy nowotworów a spożywaniem soi. Firma postanowiła ubiegać się o formalne uznanie tego faktu przez Amerykańską Agencję Produktów Spożywczych i Leków. Zatwierdzenia zdrowotne FDA, zazwyczaj umieszczane na etykietach i opakowaniach produktów spożywczych, podają konsumentom ważne informacje: dotyczą wyboru właściwej diety oraz zapobiegania chorobom.
Według American Cancer Society dzięki zmianie sposobu odżywiania można zapobiec około 35% zgonów spowodowanych przez choroby nowotworowe. Ponieważ wzrasta świadomość konsumentów co do zalet zdrowego odżywiania, zatwierdzenia zdrowotne są dla konsumentów istotną pomocą w podejmowaniu świadomych decyzji o tym, jakie produkty wybrać, aby być zdrowym.
Naukowcy biorący udział w procesie naukowej analizy danych, poparli decyzję Solae o złożeniu wniosku do FDA. Wśród zewnętrznych recenzentów wniosku znaleĽli się naukowcy z Uniwersytetu Harvarda, Center for Human Nutrition (Ośrodka Badań nad Odżywianiem) przy Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles, Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign, Uniwersytetu Arkansas oraz Wake Forest University.
Firma Solae oferuje bogatą ofertę produktów sojowych, począwszy od batoników odżywczych, a kończąc na pełnych daniach obiadowych opartych na soi.
Jak się okazuje, soja zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów piersi, prostaty i jelita grubego. Rak piersi jest najczęstszym nowotworem złośliwym u kobiet, podobnie jak rak prostaty u mężczyzn. Rak jelita grubego jest trzecim najczęstszym nowotworem w Polsce. Coraz częściej dotyczy kobiet w wieku menopauzalnym.
Solae Company (wspólne przedsięwzięcie firm DuPont i Bunge Limited) od ponad 30 lat bada skutki zdrowotne spożywania protein sojowych. Badacze firmy przeprowadzali także przez ponad 25 lat eksperymenty badające wpływ protein sojowych na serce i układ krążenia. Inne obszary badań firmy obejmują również prawidłowe odżywianie sportowców i zdrowie kobiet (np. podczas menopauzy lub przy schorzeniach układu kostnego). Więcej informacji o białku soi na stronie www.solaeliving.com.
Źródło – SerwisPrasowy.pl