Mobilne restauracje, wpisały się na stałe w krajobraz wielkich miast. Taka forma świadczenia usług gastronomicznych to dobry pomysł dla osób, które chcą rozpocząć własną działalność, ale dysponują ograniczonymi środkami. Zanim zacznie się planować menu i wystrój, należy zadbać o wybór samochodu i podłączenie instalacji sanitarnej.
Wybór samochodu oraz jego wyposażenie
Najłatwiej wejść w posiadanie samochodu-kuchni poprzez odkupienie go od kogoś i wyremontowanie albo przerobienie na kuchnię zwykłego samochodu dostawczego. Źródłem prądu w takim samochodzie najczęściej są 12-woltowe akumulatory, zakłada się w nim też przetwornicę napięcia. Instalacja wodna obejmuje zazwyczaj elektryczne boilery oraz kanistry na czystą wodę i ścieki. Oprócz tego potrzebna jest gazowa kuchenka bądź płyta grillowa oraz butla z gazem. Poza tym lodówka i podstawowe meble kuchenne: blat i szafki.
Butla gazowa jako źródło gazu w kuchni mobilnej
Sposobem na zasilenie gazem kuchni w food tracku jest zakup butli gazowej propan lub propan-butan. Najczęściej wybierane są 11-kilogramowe butle. Nowoczesne butle gazowe są wytrzymałe oraz wygodne w obsłudze. Ich transport nie nastręcza trudności, ponieważ wykonane są z kompozytu – lekkiego i wytrzymałego materiału.
Butle najlepiej jest wymieniać u sprawdzonych dostawców, którzy mają dużą sieć obsługi, w punktach wymiany butli lub zamawiać je napełnione z dostawą pod wskazany adres. Płacimy wtedy wyłącznie za gaz, cena samej butli jest traktowana jako kaucja i zostaje zwrócona. Butla powinna być opatrzona plombą, która gwarantuje, że otrzymany gaz jest najwyższej jakości i dostajemy dokładnie tyle gazu, ile zamawialiśmy.
Co zamiast gazu?
Jeśli w kuchni potrawy mają być jedynie podgrzewane, wystarczy zaopatrzyć ją w kuchenkę mikrofalową. Na uzyskanie lepszego smaku podawanych potraw i ich większą różnorodność, które zwiększą konkurencyjność restauracji, pozwala wykorzystanie kuchenki gazowej. Stawiając pierwsze kroki, warto także pamiętać, że korzystanie z kuchni gazowej jest tańsze niż korzystanie z kuchenek elektrycznych.