Porządny zestaw garnków powinien być na wyposażeniu każdej kuchni. W dobrych garnkach gotujemy szybciej, smaczniej i taniej. Do dna nie przywiera jedzenie, powłokę łatwo możemy wyczyścić, a czas przygotowania posiłków znacznie się skraca. Jak dbać o garnki, by mogły nam służyć na długo?
Stalowy, teflonowy lub inny zestaw garnków to nie mały wydatek. Kupując je mamy zatem nadzieję na kilkuletnie ich użytkowanie. Aby tak było, warto zapoznać się z instrukcją, jak o nie dbać i jak w nich gotować. Każdy rodzaj garnków wymaga bowiem od nas innego użytkowania. Na teflonie możemy smażyć bez użycia tłuszczu. Na patelniach ceramicznych byłoby to nie do pomyślenia. Te odmienne w użytkowaniu oraz czyszczeniu materiały wymagają zupełnie innego traktowania – warto o tym pamiętać, za każdym razem kiedy sięgamy po nie w celu przygotowania kolejnego, pysznego dania.
Garnki ze stali nierdzewnej – niezwykle trwałe
Tak, stal nierdzewna uznawana jest za jedną z najmocniejszych. Powierzchnie z niej wykonane nie rysują się, zatem jedzenie nie przywiera, pozwalając na łatwe i szybkie pozbycie się resztek żywności.
Dla kuchennych maniaków i poszukiwaczy dobrych smaków, jeszcze jedna, ważna informacja. Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje chemiczne z przygotowywanym jedzeniem, w rezultacie wszystkie witaminy zawarte w poszczególnych składnikach zachowują niezmienione proporcje.
Stal to wreszcie szybkie i równomierne rozprzestrzenianie się ciepła w garnku. Składniki żywności zostają szybciej przetworzone, a my znacznie oszczędzamy na rachunkach.
Patelnie mogą być stalowe, ale równie dobrze możemy kupić tę z teflonową lub ceramiczną powłoką. Na teflonie szybko i łatwo przygotujemy np. naleśniki z kolei na patelni ceramicznej, najlepiej smakują jajka sadzone. O każdą taką patelnię warto dbać, a już na pewno konieczne jest zapoznanie się z tym, jak takich powłok nie zniszczyć.
Jak dbać o garnki by służyły nam na długi czas?
Aby garnki ze stali nierdzewnej, teflonu, czy ceramiczne mogły służyć nam w niezmienionej postaci, jednocześnie pozwalając uzyskać smaczne i zdrowe potrawy, warto pamiętać o kilku zasadach, przede wszystkim:
1. Nie schładzaj patelni bezpośrednio po tym, jak stała ona na kuchence. Zbyt szybka zmiana temperatury jej dna, może doprowadzić do jej odkształcenia.
2. Do czyszczenia stalowych garnków nie używajmy drucianych gąbek, myjki z szorstką powierzchnią oraz pasty do szorowania – garnki tego typu należy czyścić wyłącznie preparatami, które są do tego przystosowane.
3. Nie ma właściwe reguły, aby stalowych garnków nie można było myć w zmywarce. Jednakże dla zachowania ich dobrego stanu, lepiej czyścić je ręcznie.
4. Na patelniach ceramicznych konieczne jest smażenie wyłącznie z użyciem tłuszczu. W innym wypadku jedzenie zbyt mocno będzie przywierało do spodu naczynia, niszcząc jego powłokę już po kilku użyciach. Na patelni ceramicznej nie powinniśmy także przechowywać żywności – szczególnie, jeśli do jej przygotowania użyliśmy dużą liczbę soli.
5. Na patelni z teflonu możemy smażyć bez użycia oleju, ale podczas przygotowywania posiłku używajmy wyłącznie plastikowych akcesoriów. Teflon bardzo łatwo się rysuje, a zniszczona powłoka właściwie nie nadaje się do użytku.