Wraz z wiosną zastanawiamy się nad kupnem grilla. Ciepłe miesiące to idealny czas na wieczorne spotkania z przyjaciółmi i rodziną. Co jednak, jeśli chcielibyśmy smakiem pieczonego mięsa czy warzyw delektować się również zimą i jesienią?
Niezależnie od tego, czy chcemy kupić grill na węgiel, czy też gazowy, powinniśmy uwzględnić pewne aspekty – podobnie jest podczas poszukiwania grilla elektrycznego. Chociaż bardzo często podczas zakupów kierujemy się głównie ceną produktów, to w przypadku tego typu urządzeń lepiej jednak zwrócić uwagę na ich jakość i funkcjonalność. Trzeba zastanowić się nie tylko nad samymi parametrami, ale uwzględnić również miejsce, gdzie przygotowywać będziemy grillowanie dania.
Zalety grilla elektrycznego
Grill elektryczny ma wiele zalet, dlatego mimo nieco wyższej ceny od odpowiedników na węgiel, staje się coraz bardziej popularny. Przede wszystkim potrawy przyrządzane w takim urządzeniu są zdecydowanie zdrowsze. Dlaczego? Pieczenie mięsa na tradycyjnym grillu powoduje, że tłuszcz spada na rozgrzany węgiel. Podczas jego spalania powstaje wiele szkodliwych dla naszego organizmu związków, które osadzają się na potrawach. Jeśli więc zależy nam, aby mięso było nie tylko smaczne, ale również łaskawe dla zdrowia, z pewnością powinniśmy zdecydować się na urządzenie elektryczne. Ponadto grillowanie stało się nie tylko sposobem przyrządzania posiłków, ale również okazją do wspólnego spędzania czasu. Jeśli nie mamy działki, czy ogrodu, musimy z takiej przyjemności zrezygnować. Dym z tradycyjnego grilla, którego rozpalimy na balkonie może być uciążliwy dla innych mieszkańców bloku. W takiej sytuacji idealny będzie ten elektryczny, który z pewnością nie popsuje nam relacji z sąsiadami.
Co mamy do wyboru?
Producenci różnego rodzaju urządzeń do gotowania oferują rozmaite modele grillów elektrycznych. Możemy więc wybrać sprzęt tradycyjny z rusztem, z płytą, albo grill raclette, a każde z tych rozwiązań ma swoje dobre i złe strony. Przykładowo ruszt jest spory i można na nim piec jednocześnie kilka produktów, ale trudniej utrzymać go w czystości (tłuszcz kapie na grzałkę). Dużo łatwiej jest wyczyścić te urządzenia, które zamiast rusztu mają teflonową płytę – tłuszcz skrapla się do rowków, skąd odprowadzany jest do specjalnego zbiornika. A co się kryje pod nazwą grill raclette? Jest to wielofunkcyjne urządzenie składające się z grilla w górnej części i minipatelni w dolnej, które służyć mogą np. do smażenia jajek. W sklepach można też spotkać się z urządzeniami o różnych gabarytach – niektóre przypominają te tradycyjne grille, ale możemy tez kupić grill stołowy, sprawdzający się w kuchni. Ponadto producenci oferują też specjalne grille elektryczne przeznaczone do wykorzystania w lokalach gastronomicznych, jak np. na http://emaks.pl/gastronomia-1/plyty-grillowe-grille-kontaktowe.html.
Wybór urządzenia zależy oczywiście od naszych własnych upodobań. Jeśli wolimy grill na węgiel, a do tego mamy dużo przestrzeni na przyjęcie pod chmurką, oczywiście możemy sobie pozwolić na taki zakup. Jeśli jednak zależy nam na zdrowym odżywianiu, lepiej jest zdecydować się na grill elektryczny.