Włoska kuchnia jest jedną z dwóch – obok francuskiej – najpopularniejszych kuchni europejskich. To, co ją wyróżnia pośród pozostałych kuchni to…
… używanie bardzo dużej ilości warzyw, parmezanu (grana), a także różnego rodzaju przypraw takich jak między innymi: bazylii, oregano, rozmarynu, pieprzu, tymianku czy estragonu.
Powszechne jest także stosowanie oliwek, oliwy, pomidorów, cebuli czy czosnku. Potrawy włoskie specjalizują się głównie w produkty mączne (makaron, pizza), rybne a także wykorzystuje się owoce morza (frutti di mare). Należy zaznaczyć, że kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Wiele włoskich potraw stało się popularne na całym świecie. Zapewne dla nikogo nie jest obca pizza, spaghetti czy risotto. Typowy włoski posiłek składa się z przystawki (antipasto), dania mącznego lub zupy (pasta) oraz dania głównego czyli ryby, drobiu bądź innego mięsa wzbogaconego sałatką lub risotto. Posiłek kończy się deserem, którym mogą być lody, panna cotta (wł. gotowana śmietanka), tiramisu (wł. poderwij mnie), granita (tradycyjny deser włoski) czy cannolo (rurki zrobione z chrupiącego ciasta nadziane kremem z ricotta).
Wybierając się do włoskiej restauracji w celu skosztowania prawdziwie włoskiej kuchni należy zapoznać się z menu. Niestety istnieje wiele lokali, które tak naprawdę są włoskie tylko z nazwy. Podawane w nich posiłki są podróbką włoskiego jedzenia. Restauracja włoska, charakteryzuje się prawdziwym włoskim jedzeniem. Menu powinno być stworzone z pasją gdzie połączone są standardy prawdziwej włoskiej kuchni, a także gdzie do przygotowania posiłków używa się świeżych, wysokiej jakości produktów. Należy pamiętać że w większości miast istnieje bardzo wiele restauracji kuszących klientów bądź niską ceną bądź pozornie smacznym jedzeniem. Dlatego wybierając restauracja należy kierować się rozwagą gdyż bardzo często zdarza się że z pozorów dobry lokal okazuje się być mało dobry a w najlepszym przypadku średni pod wieloma względami. Restauracje powinny także odznaczać się oryginalnym wystrojem wnętrza odpowiednim do charakteru obiektu gdzie sale mają niepowtarzalny klimat i atmosferę. Powinny to być magiczne, niepowtarzalne miejsca których z pewnością nie pominie się przy najbliższej wizycie w królewskim Krakowie. Centrum miasta do doskonała lokalizacja dla tego typu zakładów gastronomicznych stąd też można ich tam spotkać bardzo wiele. Trudność polega jednak na dobrym wyborze.
—
Zobacz także:
– Restauracje Kraków
– catering na wesele
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl