Witamina A w organizmie pełni różne funkcjie:
- utrzymuje błony śluzowe w dobrym stanie
- jest niezbędna w procesie widzenia
- zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka
Jej niedobór lub nadmiar może być groźny dla ogranizmu dlatego ważne jest utrzymanie jej poziomu w proporcjach optymalnych do potrzeb.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
Grupa ludności | Równoważnik retinolu [µg] |
Dzieci 1 – 3 lat 4 – 6 lat 7 – 9 lat 10 – 12 lat chłopcy dziewczęta | 400 500 700 1000 800 |
Młodzież męska 13 – 15 lat 16 – 20 lat | 1000 1000 |
Młodzież żeńska 13 – 15 lat 16 – 20 lat | 600 800 |
Mężczyźni 21 – 64 lat Praca lekka Praca umiarkowanie ciężka Praca bardzo ciężka | 1000 1000 1000 |
Kobiety 21 – 59 lat Praca lekka Praca umiarkowanie ciężka Praca bardzo ciężka | 800 800 800 |
Kobieta ciężarna – II połowa ciąży Kobieta karmiąca | 1000 1200 |
Ludzie w podeszłym wieku Mężczyźni 65 – 75 lat Mężczyźni powyżej 75 lat Kobiety 60 – 75 lat Kobiety powyżej | 1000 1000 800 800 |
Objawy niedoboru witaminy A:
- spowolniny wzrost paznokci
- brak łaknienia
- infekcje
- złe widzenie,
- zahamowanie wzrostu
- łamliwe włosy
- wysuszona skóra
- wysypka
Objawy nadmiaru witaminy A:
- drażliwość
- wymioty
- brak łaknienia
- nudności
- przebarwienia skóry
- wypadanie włosów
- świąd
- wysuszenie skóry
Tak więc, przyjmując witaminę A należy sprawdzić normy dziennego zapotrzebowania tej witaminy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, uwzględniając: płeć, wiek, rodzaj wykonywanej pracy i stan fizjologiczny organizmu (np. kobieta ciężarna lub kobieta karmiąca).
Przyjmując witaminę A w dużych ilościach można ją przedawkować.
Przedawkowanie witaminy A nie grozi nam jeśli staramy się spożywać produkty roślinne o dużej zawartości karotenu.