Home Kulinaria Jabłko jest dobre (prawie) na wszystko

Jabłko jest dobre (prawie) na wszystko

„An apple a day keeps doctor away” – przysłowie w języku angielskim, które w tłumaczeniu na język polski oznacza „Jedno jabłko dziennie pozwala trzymać się z dala od lekarza”. Jedząc jabłko, w prosty sposób dostarczamy organizmowi dużą dawkę niezbędnych składników.

Właściwości jabłka są tak wszechstronne, że jego zjedzenie można z łatwością porównać do zjedzenia kilku innych owoców naraz. Pod wieloma względami prześciga pomarańczę, ananasa czy banana. Łączy w sobie wiele składników ważnych dla utrzymania zdrowia.

Poznaj sześć powodów, dla których warto codziennie jeść jabłko.

1. Witamina C – na dobrą odporność. Jest też doskonałym przeciwutleniaczem. Sezon na jabłka rozpoczyna się wraz z sezonem na grypę. Nie daj się czyhającym dookoła wirusom – zjedz jabłko i wzmocnij swoją odporność.

2. Bioflawonidy – działają antyoksydacyjnie. Pomagają w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca i chorobom układu krążenia.

3. Fenole – działają podwójnie na poziom cholesterolu. Obniżają poziom złego cholesterolu i podwyższają poziom dobrego cholesterolu we krwi.

4. Błonnik – jedno jabłko pokrywa ok. 15% dziennego zapotrzebowania organizmu na błonnik odpowiedzialny za prawidłową perystaltykę jelit i funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego.

5. Mała ilość kalorii – jedno jabłko to tylko ok. 70-100 kalorii. Kiedy czujesz nieodparty apetyt na coś słodkiego, spróbuj, zamiast sięgać po czekoladę, ciastka czy cukierki, zjeść smaczne, soczyste, słodkie jabłko.

6. Wspaniały smak – lekko kwaskowate, słodkie, czerwone, zielone, żółte, twarde, miękkie, mocno lub nieco mniej soczyste. Do wyboru, do koloru.

Czy wiesz, że…

…starożytni Rzymianie wierzyli w magiczną, uzdrawiającą moc jabłka? Uważali, że jest w stanie wyleczyć każdą chorobę. Dziś wiemy, że jabłko, chociaż nie jest uniwersalnym lekiem na wszystko, ma wszechstronne, pozytywne działanie na ludzki organizm.

Jedz jabłko na diecie

Oprócz niewielkiej ilości kalorii i wielu pożytecznych dla organizmu składników, świeże jabłko posiada niski indeks glikemiczny = 35. Możesz zajadać się nim bez obaw, np. gdy stosujesz dietę dobrych kalorii.

Wykorzystuj jabłko w swojej kuchni

Oprócz jednego surowego jabłka dziennie (pamiętaj, najzdrowsze jest takie, którego nie obierzesz ze skórki) możesz przygotować mnóstwo smacznych dań. Jabłko to świetny składnik do deserów (zwłaszcza gdy mowa o ciastach) oraz sosów i nadzień do mięs.

Poznaj trzy smaczne przepisy na dania z jabłkami.

1. Jabłecznik z budyniem

2. Kurczak jabłkowo-miętowy

3. Apfelstrudel



Dorota Bulbiak – blogerka, stale dokształcający się fotograf-samouk i operator domowej kamery. Prowadzi własną stronę internetową, na której publikuje przepisy. Więcej o Dorocie i jej kulinarnych przygodach dowiesz się z jej newslettera „Smakowity Kąsek” lub strony fanów na Facebooku. Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

0 0 vote
Oceń wpis
Pokaż więcej
Subscribe
Powiadom o
guest
Ze względu na spam wyłączona została możliwość wstawiania linków w komentarzach. Komentarze zawierające odnośniki będą kasowane.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments