Przyczyną otyłości, u ponad 90% osób, jest dodatni bilans energetyczny wynikający z nadmiernego dowozu pokarmu w stosunku do potrzeb organizmu. Dowóz energii w postaci spożywanego pokarmu zużytkowany jest na podstawową przemianę materii (około 60%), wydatek energetyczny związany z aktywnością fizyczną (około 20%) i termogenezę, czyli produkcję energii cieplnej, a nadmiar energii jest magazynowany w tkance tłuszczowej. Pobór pokarmu i bilans energetyczny zależy od regulacji na poziomie ośrodkowego układu nerwowego w podwzgórzu istnieją tam neuroprzekaźniki regulujące pobór pokarmu(tzn. jego zwiększenie lub zmniejszenie). Należy do nich neuropeptyd Y (NPY) zwiększający łaknienie na słodycze, galanina sprzyja jedzeniu pokarmów tłustych, a serotonina zwiększa zasycenia, co jest wykorzystywane w zastosowaniu substancji działających serotoninergicznie jako leków anorektycznych.
Pozostałe 10% osób, z problemem otyłości to osoby z tzw. otyłością wtórną, występującą w zaburzeniach endokrynologicznych, chorobach organicznych podwzgórza, rzadkich zespołach uwarunkowanych genetycznie oraz z powodów jatrogennych np. po stosowaniu leków sprzyjających tyciu.
Przyczyny otyłości wtórnej
CHOROBY PODWZGÓRZA
– guzy
– stany zapalne
– nadciśnienie wewnątrzczaszkowe
– zaburzenia neurologiczne
ENDOKRYNOPATIE
– niedoczynność tarczycy (wzrost stężenia TSH)
– choroba i zespół Cushinga
– niedobór hormonów wzrostu
– rzekoma niedoczynność przytarczyc
– hipogonadyzm
RZADKIE ZESPOŁY UWARUNKOWANE GENETYCZNIE
– zespół Turnera
– zespół Klinefeltera
– zespół Padera Williego
– zespół Lawrenc’a Moona-Bidela
– choroba Dercuma
LEKI SPRZYJAJĄCE TYCIU
– neuroleptyki
– przeciwdepresyjne
– przeciwpadaczkowe
– steroidy i glikokortykosteroidy
– przeciwcukrzycowe
Tekst ze stron Kliniki Bariatrii – www.bariatria.pl