Obliczamy go w następujący sposób:
BMI = masa ciała (kg) / [wzrost(m.)]2
Wynik uzyskany z powyższego wzoru interpretujemy następująco:
< 16,0 - III stopień niedoboru masy ciała
16-16,9 – II stopień niedoboru masy ciała
17-18,49 – I stopień niedoboru masy ciała
18,5-24,9 – prawidłowe proporcje (prawidłowa masa ciała)
25,0-29,9 – I stopień nadmiaru masy ciała (nadwaga)
30,0-39,9 – II stopień nadmiaru masy ciała (otyłość)
> 40,0 – III stopień nadmiaru masy ciała (otyłość olbrzymia)
Podczas odchudzania najlepiej zmierzyć wskaźniki zmiany masy w czasie tj.:
Spadek masy ciała = [(Mwyjściowa – Maktualna) / Mwyjściowa
Powinien on wynosić 30% masy czynnościowej.
Tempo spadku Mciała = Spadek masy ciała (%)/ liczba dni
Prawidłowe wyniki dotyczące utraty masy ciała w czasie przedstawiają się następująco:
1 – 2 % w ciągu tygodnia
5% w ciągu miesiąca
7,5% w ciągu 3 miesięcy
10% w ciągu 6 miesięcy
Tekst ze stron Kliniki Bariatrii – www.bariatria.pl