Wskaźnik masy ciała BMI (Body Mass Index)

Materiał zewnętrzny

Obliczamy go w następujący sposób:

BMI = masa ciała (kg) / [wzrost(m.)]2

Wynik uzyskany z powyższego wzoru interpretujemy następująco:

< 16,0 - III stopień niedoboru masy ciała
16-16,9 – II stopień niedoboru masy ciała

17-18,49 – I stopień niedoboru masy ciała

18,5-24,9 – prawidłowe proporcje (prawidłowa masa ciała)

25,0-29,9 – I stopień nadmiaru masy ciała (nadwaga)

30,0-39,9 – II stopień nadmiaru masy ciała (otyłość)

> 40,0 – III stopień nadmiaru masy ciała (otyłość olbrzymia)

Podczas odchudzania najlepiej zmierzyć wskaźniki zmiany masy w czasie tj.:

Spadek masy ciała = [(Mwyjściowa – Maktualna) / Mwyjściowa

Powinien on wynosić 30% masy czynnościowej.

Tempo spadku Mciała = Spadek masy ciała (%)/ liczba dni

Prawidłowe wyniki dotyczące utraty masy ciała w czasie przedstawiają się następująco:

1 – 2 % w ciągu tygodnia

5% w ciągu miesiąca

7,5% w ciągu 3 miesięcy

10% w ciągu 6 miesięcy

Tekst ze stron Kliniki Bariatrii – www.bariatria.pl

0 0 votes
Oceń wpis

Zobacz także

Subscribe
Powiadom o
guest
Ze względu na spam wyłączona została możliwość wstawiania linków w komentarzach. Komentarze zawierające odnośniki będą kasowane.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments