Zasady zdrowego żywienia powinny nam towarzyszyć w życiu codziennym. Szczególnie pamiętajmy o różnorodności spożywanych posiłków, aby kompleksowo zaopatrzyć organizm w składniki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.
10 zasad zdrowego odżywiania:
1. Zadbaj o różnorodność spożywanych posiłków.
Ta zasada jest bardzo istotna, ponieważ na rynku nie ma jednego produktu, który by potrafił w pełni zaopatrzyć organizm w niezbędne składniki odżywcze. Zawsze będą braki, które należy uzupełnić innymi produktami. Posiłek powinien być urozmaicony. Spożywaj codziennie przede wszystkim:
Warzywa oraz owoce, Produkty zbożowe, Produkty mleczne, Produkty wysokobiałkowe
2. Unikaj nadwagi oraz otyłości.
Skutecznym sposobem walki z nadwagą i otyłością jest nie tylko odpowiednie dobranie spożywanych posiłków, ale również aktywność fizyczna. Połączenie odpowiedniej diety i aktywności fizycznej jest skutecznym sposobem na utrzymanie optymalnej wagi i ładnej sylwetki. Wraz ze wzrostem aktywności wzrasta zapotrzebowanie na energię, i przykładowo osoby bardzo aktywne powinny spożywać więcej produktów zbożowych. Pamiętaj, że otyłość sprzyja powstawaniu chorób, tj:
Nadciśnienie tętnicze, Choroby niedokrwienne serca, Wysoki poziom cholesterolu, Cukrzyca
3. Zadbaj o dużą ilość spożywanych produktów zbożowych:
Produkty zbożowe to źródło węglowodanów i witamin, zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Węglowodany złożone dostarczają Twoim mięśniom źródła energii na dłuższy okres czasu. Innymi wartościowymi składnikami produktów zbożowych są:
Białko, Witamina B1, Magnez, Żelazo, Błonnik pokarmowy
4. Pij codziennie mleko.
Mleko jest wartościowym źródłem białka, a białko jest składnikiem budulcowym dla Twoich mięśni, dlatego też białko jest jednym z najważniejszych składników żywieniowych. Ponadto pijąc mleko (co najmniej 2 szklanki dziennie) lub spożywając inne produkty białkowe (sery, jogurty, kefiry, maślanki) zaopatrujesz organizm w dużą ilość wapnia, które jest niezwykle ważny dla Twoich kości i zębów.
5. Mięso spożywaj umiarkowanie.
Spożywanie ryb i roślin strączkowych, będących wartościowym źródłem białka ma zastosowanie w profilaktyce niedokrwiennej serca (ryby) i profilaktyce miażdżycy (rośliny strączkowe). Mięso spożywane powinno być z umiarem. Stanowi bogate źródło białka, jak również niacyny, żelaza, cynku, witaminy B1.
6. Jedz dużo warzyw i owoców.
Bogate w witaminę C i beta-karoten, oraz składniki mineralne o błonnik pokarmowy stanowić powinny nieodłączny element codziennej diety.
Witaminy zwarte w warzywach i owocach mają działanie przeciwmiażdżycowe i pzeciwnowotworowe.Potas obniża ciśnienie krwi. Błonnik reguluje pracę przewody pokarmowego i obniża stężenie cholesterolu w surowicy
7. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych.
Tłuszcze zwierzęce są bardzo niekorzystne dla osób z chorobami serca. W profilaktyce zawałów serca ogranicza się spożywanie tych tłuszczów, oraz produktów bogatych w cholesterol (tłuste mięsa, wędliny ciasta, czekolady). Tłuszcze roślinne nie wykazują takiego działania jak tłuszcze zwierzęce.
8. Unikaj spożywania cukrów i słodyczy.
Cukier jest niekorzystny dla zdrowia Twoich zębów, przyczyniając się do powstawania próchnicy. Ograniczenie jego spożycia nie tylko skutkuje pozytywnie dla staniu zdrowia zębów, ale również pozwala utrzymać należytą masę ciała. Sam cukier również nie posiada wartości odżywczych.
9. Ogranicz spożycie soli.
Sól jest szczególnie niewskazana w większych ilościach u osób z nadciśnieniem tętniczym, gdyż u wielu osób podnosi ciśnienie krwi. Ograniczenie jej spożycia zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego.
10. Kontroluj spożycie alkoholu.
Spożywanie alkoholu nie przynosi korzyści odżywczych dla organizmu, ma działanie uzależniające, oraz może doprowadzić szczególnie u osób pijących go nadmiernie do:
Podniesienie ciśnienia krwi, Marskości wątroby, Nowotworów i innych chorób.
—
www.gastropolia.pl – gastronomia i hotelarstwo
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl