Kolejne badania naukowe potwierdzają właściwości lecznicze żurawiny, która od niepamiętnych czasów wykorzystywana była przez medycynę ludową.
Profilaktyka i walka z nowotworem.
W 1996 roku laboratoryjne badania przeprowadzone przez naukowców z University of Illinois wykazały potencjalne anty-nowotworowe właściwości żurawiny. Tezę tę potwierdziły również badania przeprowadzone na University of Western Ontario. Okazuje się, że u osób, których dieta została wzbogacona o soki i napoje żurawinowe, komórki rakowe wykazywały znacząco mniejszą aktywność, a nowotwór (także złośliwy) znacznie wolniej się rozwijał. Prof. Joe Vinson z University of Scranton przeprowadzając badania na grupie wybranych ochotników stwierdził, że żurawina podnosi o 121 proc. poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym. Wciąż trwają badania nad anty-nowotworowymi właściwościami żurawiny oraz nad możliwością zastosowania jej owoców przy produkcji leków wspomagających walkę z rakiem.
Zbawienny wpływ na układ moczowy.
Pierwsze wzmianki na temat wpływu żurawiny na zakwaszenie moczu pojawiły się w prasie medycznej w 1923 roku. W 1998 roku Dr Amy Howell zwróciła uwagę na chemiczne właściwości żurawiny wspierające działania zapobiegające infekcji dróg moczowych. W 2002 roku na konferencji „Experimental Biology” potwierdzono, że żurawina hamuje adhezyjność fimbrii bakterii chorobotwórczych do komórek nabłonka dróg moczowych dzięki proantocyjanidom (PACs) i fruktozie. Inaczej mówiąc chorobotwórcze bakterie nie są w stanie przykleić się do ścianek układu moczowego, a ich wydalenie na zewnątrz jest dla organizmu znacznie łatwiejsze. Wiele ośrodków badawczych (Marucci Center for Blueberry Cranberry Research, Rutgers University, Chatsworth, Department of Animal Sciences, University of Wisconsin, Madison) potwierdza, że żurawina nie tylko wspomaga leczenie Zapalenia Układu Moczowego (ZUM), ale również wspomaga profilaktykę nawracających postaci ZUM oraz leczenie tych infekcji, które wywołane są przez trudne do zwalczenia bakterie o właściwościach lekoodporności.
Hamowanie procesu starzenia się komórek mózgowych.
Naukowcy z Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University prof. James Joseph i prof. Barbara Shukitt-Hale prowadząc badania nad zdrowotnymi właściwościami żurawiny odkryli, że działa ona zbawiennie na komórki mózgowe człowieka. Spożywanie owoców żurawiny, a także żurawinowych soków i napojów (np. Ocean Spray) wpływa na spowolnienie procesu starzenia się szarych komórek, a tym samy zapobiega przedwczesnemu upośledzeniu funkcji motorycznych oraz poznawczych. Dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (ich ilość w 100 g żurawiny znacznie przewyższa ilość przeciwutleniaczy w tej samej ilości szpinaku czy pomarańczy). Ponadto Dr James Joseph, USDA/Tufts University odkrył nową właściwość żurawiny: zdolność obniżenia ryzyka zapadania na chorobę Alzheimera oraz chorobę Parkinsona dzięki wysokiej zawartości wit. C.
Ochrona zębów i jamy ustnej.
Badania opublikowane w Journal of the American Dental Association donoszą, że soki i napoje żurawinowe zawierają związek roboczo nazwany NDM (high-molecular-weight nondialysable material). Substancja ta powstrzymuje rozwój szkodliwych bakterii w jamie ustnej. Streptococcus mutans to bakteria powodująca próchnicę i choroby dziąseł. Regularne picie soku, bądź napoju żurawinowego (np. Ocean Spray Classic) działa na zęby jak teflon, tworzy na nich powłokę uniemożliwiającą bakteriom przyleganie do ich powierzchni oraz zagnieżdżanie się w tkance dziąseł. Te cudowne właściwości żurawiny potwierdza zespół badaczy z Uniwersytetu w Rochester, kierowany przez dr Hyun (Michel) Koo. Prowadzone są również badania nad zastosowaniem pozyskanego z żurawiny NDM w produktach higieny jamy ustnej takich jak pasta do zębów czy płyn do płukania.
Wpływ na odporność organizmu.
Badania nad wirusami grypy typu A i B przeprowadzone w Hebrew University – Hadassah Medical School w Izraelu oraz w Sackler Faculty of Medicine, Tel Aviv University potwierdzają, że żurawina posiada właściwości naturalnego antybiotyku. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witaminy C, A, B1, B2, P, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami. Soki i napoje żurawinowe działają na gardło i jamę ustną odkażająco dzięki dużej zawartości związku NDM (high-molecular-weight nondialysable material). Związek ten zapobiega zagnieżdżaniu się bakterii w nabłonku jamy ustnej i przełyku oraz rozwojowi infekcji. Picie soków i napojów żurawinowych (np. Ocean Spray) zwiększa odporność organizmu, jest działaniem profilaktycznym i zapobiegawczym.
Zapobieganie chorobom układu krążenia.
Na konferencji American Chemical Society w Nowym Orleanie ogłoszono, że soki i napoje żurawinowe posiadają właściwości profilaktyczne oraz medyczne w leczeniu chorób układu krążenia. Jak donoszą badania przeprowadzone na University of Scranton picie 3 szklanek 27 proc. napoju żurawinowego dziennie przez okres około trzech miesięcy podnosi poziom „dobrego cholesterolu” we krwi o 10 proc. a także zwiększa poziom przeciwutleniaczy o 121 proc. Powoduje to zmniejszenie ryzyka chorób serca o 40 proc. Soki i napoje żurawinowe mają właściwości podobne do czerwonego wina co potwierdza Dr Ted Wilson, UW-LaCrosse. Jest to cenna informacja dla osób, znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka chorób serca.