Poradnik kawosza, czyli jak zaparzyć dobrą kawę

Materiał zewnętrzny

Dla miłośników małej czarnej picie kawy to czysta przyjemność. Nie zawsze jednak w codziennym pośpiechu udaje się nam znaleźć chwilę na odpowiednie przygotowanie tego aromatycznego napoju. Dlatego warto poświęcić chwilę na jej zaparzenie, a kawa zyska pełniejszy smak i aromat, za które tak cenimy ten wyjątkowy napój.

Sposób na małą czarną Primę


Jest wiele metod parzenia kawy, tak jak wiele jest okazji
do delektowania się tym gorącym naparem: poranna mała czarna albo popołudniowa Cafe Latte z przyjaciółmi.
W zależności od własnych upodobań i czasu, który możesz poświęcić na tę przyjemną ceremonię, masz do wyboru wiele sposobów na zaparzenie kawy: od najprostszego – w kubku, przez zaparzaczki i kafetierki, aż po ekspresy.

Prosto i smacznie

Jeśli nie jesteś amatorem „fusów”, posłuż się papierowym filtrem. Dokładnie takim samym, jakiego używasz, gdy przyrządzasz kawę w ekspresie. To najprostszy sposób parzenia, nie licząc oczywiście zalewania wrzątkiem mielonej kawy. Dzięki użyciu filtra możemy uzyskać smaczną kawą w kilka minut. Filtr umieść w dzbanku albo w kubku, wsyp łyżeczkę mielonej, delikatnie prażonej, aromatycznej Primy Finezji i powoli zalej gorącą wodą. Odczekaj chwilę, usuń filtr i rozkoszuj się gorącym naparem.

Włoskim sposobem

Machinetta, czyli zaparzaczka, również pozwoli Ci w kilka minut przygotować dobrą kawę. Do jej górnej części wlej wodę, następnie umieść nakładkę, do której wsypiesz odpowiednią ilość kawy mielonej, np. Primy Impresji, o pełnym harmonii aromacie, i postaw na ogniu. Ciśnienie pary z dolnej części Macchinetty unosi wodę i przepuszcza ją przez ziarna. Kiedy cały napar wypłynie z górnej części zaparzaczki, kawa jest gotowa do podania. Pamiętaj, aby dzbanuszek nie stał zbyt długo na ogniu – Twoja kawa straci swój aromat albo… po prostu wykipi. Ten mały włoski ekspres jest łatwym sposobem na codzienne mocne i aromatyczne espresso o oryginalnym smaku.

Szybko, specjalnie dla Ciebie

Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, a szybko potrzebujesz zastrzyku kawowej energii, sięgnij po kafetierkę. To niedrogie i wygodne urządzenie, z którego możesz korzystać dosłownie wszędzie. Metoda jest bardzo prosta: pojemnik wyparz najpierw gorącą wodą i wsyp odpowiednią ilość aromatycznej, a jednocześnie delikatnej mielonej Primy Finezji. Zalej ją gorącą, ale nie wrzącą wodą, zamieszaj i odstaw na kilka minut. Po zaparzeniu wystarczy opuścić sitko w dół i przelać napój do kubka. W ten nieskomplikowany sposób możesz delektować się pyszną, klarowną mieloną Primą Finezją.

Ekspresowo w większym gronie


Ekspres przelewowy to popularny sposób parzenia kawy. Nie trzeba kontrolować całego procesu parzenia, a ekspresy tego typu są niedrogie
i wydajne. Możesz dość szybko przygotować aromatyczny napar dla rodziny i przyjaciół: wystarczy wsypać do filtra kawę, np. Primę Finezję o wyjątkowym posmaku robusty, a do ekspresu wlać zimną wodę. Po chwili będziesz delektować się smakiem kawy.

Dla smakoszy i koneserów

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, na pewno docenisz wyjątkowe, aromatyczne i smakowe walory naparu przygotowanego w ekspresie ciśnieniowym. Szybko i łatwo przygotujesz espresso albo cappucino: łyżeczkę pełnej, drobno mielonej, aromatycznej Primy Impresji wsyp do specjalnego pojemnik i włącz urządzenie. Gotowa kawa będzie niezwykle aromatyczna, mocna
i esencjonalna. Odkryjesz pełnie aromatu i smaku, jaki kryje
w sobie Prima Impresja. W niektórych ekspresach jest też nakładka do spieniania mleka, dzięki której możesz przyrządzić wspaniałe, oryginalne cappucino. Do zaparzonej kawy dodaj mleczną piankę – którą dodatkowo możesz posypać czekoladą. Otrzymasz pyszne, słodkie cappucino.

Dossier produktu:

Prima Impresja 100% Arabica – kawa mielona

Przygotowana w oparciu o kompozycję najwyższej jakości ziaren arabica, pochodzących z Brazylii i Ameryki Środkowej, których indywidualne cechy łączą się w procesie starannego prażenia dając jej harmonijny smak i pełen aromat prawdziwej kawy.

Prima Impresja dostępna jest w opakowaniach:

100g – cena detaliczna ok. 2,80 PLN

250g – cena detaliczna ok. 6,60 PLN

Prima Finezja – kawa mielona

Prima Finezja to unikalna kompozycja wysokiej jakości ziaren, których indywidualne cechy łączą się w procesie starannego prażenia dając jej harmonijny smak i pełen aromat prawdziwej kawy.

Prima Finezja jest dostępna w opakowaniach:

100g – cena detaliczna ok. 1,80 PLN

250g – cena detaliczna ok. 4,10 PLN

500g – cena detaliczna ok. 7,50 PLN

Przedsiębiorstwo PRIMA S.A. – producent i dystrybutor kawy mielonej i rozpuszczalnej z Poznania. Od 2002r. wchodzi w skład Sara Lee / Douwe Egberts, jednej z trzech największych firm kawowych na świecie. Obecnie firma dostarcza na polski rynek ok. 15.000 ton kawy rocznie oferując zarówno kawę mieloną jak i rozpuszczalną.

Katalog marek Prima: kawy mielone – Finezja, Impresja, Rumba, Bezkofeinowa, kawy rozpuszczalne – Finezja, Arabica, Rumba i Śniadaniowa.

0 0 votes
Oceń wpis

Zobacz także

Subscribe
Powiadom o
guest
Ze względu na spam wyłączona została możliwość wstawiania linków w komentarzach. Komentarze zawierające odnośniki będą kasowane.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Używamy cookies w celu personalizacji treści oraz reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Przejdź dalej aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii i na przetwarzanie przez nasz serwis oraz naszych Partnerów Twoich danych osobowych zbieranych w celach marketingowych. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz lista Partnerów znajdują się w Polityce prywatności strony. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies