Przygotowanie sesji przy fajce wodnej jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. To nie kwestia czarnej magii, a zespolenia kilku ważnych elementów, które składają się na poprawny smak i gęstość dymu przy komfortowym zaciąganiu. Logistycznie największy kłopot może sprawić rozgrzanie węgielków do shishy. Jak najlepiej rozpalić ten niezbędny do spożycia fajki surowiec?
Kuchenka gazowa – za i przeciw
Klasycznym sposobem na rozpalenie węgielków do shishy jest wykorzystanie kuchenki gazowej. To rozwiązanie wydaje się być oczywiste dla tych, którzy posiadają dostęp do infrastruktury gazowej. Shishę zazwyczaj przygotowuje się w kuchni i często przy wykorzystaniu dostępnych w niej narzędzi.
Plusem wykorzystania kuchenki gazowej do rozpalenia węgielków jest łatwość rozpalenia, a także bezpośredni dostęp do wywiewu. Ten drugi element jest bardzo ważny, ponieważ nie chcemy, aby toksyczne opary wydzielające się podczas rozgrzewania zalegały w pomieszczeniu.
Posiadacze kuchenek gazowych powinni jednak mieć na uwadze to, że to rozwiązanie nie należy do najwygodniejszych. Węgle trzeba trzymać nad palnikiem, obracać je i pilnować, aby nie rozpaliły się za mocno. Ten sposób wymaga poświęcenia uwagi na kilka minut i może wyrwać osobę przygotowującą z rytmu trwającej posiadówki.
Elektryczna rozpalarka – w sam raz do węgielków
Osoby bez kuchenek gazowych zmuszone są do dalszych poszukiwań. Płyty ceramiczne nie są tak efektywne w rozgrzewaniu węgli, a indukcja kompletnie się do tego nie nadaje. Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele systemów elektrycznych, które stanowią optymalny sposób przygotowania shishy.
Rozpalarki elektryczne nie zostały stworzone z myślą o niespełna trzycentrymetrowych kostkach do shishy, ale nadają się do nich idealnie. Ich spirale grzewcze posiadają rozmiary, które pozwalają naraz rozpalić trzy z sześciu ścianek standardowych kostek węglowych. To oznacza, że nie trzeba ciągle pilnować węgli podczas ich rozgrzewania – wystarczy je przełożyć zaledwie raz, aby wzniecić je w pełni.
Przy korzystaniu z elektrycznej rozpalarki należy jednak zadbać o odpowiednią wentylację pomieszczenia, aby uniknąć wdychania niebezpiecznego czadu. Jeżeli mieszkanie posiada balkon z odpowiednim zadaszeniem i dostępem do sieci elektrycznej, to jest to najlepsze miejsce na rozpalenie węgli. W przeciwnym razie dobrze zrobić na czas rozgrzewania lekki przeciąg. Więcej o zasadach poprawnego rozpalania shishy przeczytasz pod adresem https://cybuchshisha.pl/wegielki-do-shishy-bez-tajemnic.
Zalety rozpalarek czynią z nich najlepszy rodzaj narzędzi do przygotowywania sesji przy fajce wodnej. Wygoda obsługi, skuteczność i względnie niska cena powinny przekonać nawet tych, którzy do tej pory posługiwali się kuchenką gazową. Warto zaopatrzyć się w jedną z nich w sklepie CybuchShisha.pl i mieć pewność, że z tytoniu lub wkładu bez nikotyny zostanie wyciągnięte maksimum smaku.