Biała kiełbasa – łatwy przepis na pyszną, domową kiełbasę

Materiał zewnętrzny

Biała kiełbasa to jedna z najpopularniejszych odmian kiełbas w polskiej kuchni. Najczęściej zajadamy się nią w okresie Wielkanocy, kiedy to na stole gości tradycyjny żurek. Biała kiełbasa smakuje doskonale – jest aromatyczna i soczysta. Chcesz dowiedzieć się, jak w prosty sposób przygotować ten wyśmienity przysmak? 

Biała kiełbasa? A właściwie co to takiego?

Biała kiełbasa może występować w dwóch wariantach – surowa i parzona. Produkowana jest z mięsa wieprzowego – głównie z łopatki, podgardla i boczku oraz wołowiny. Aby wydobyć najlepszy smak, do wyrobu dodaje się aromatyczne przyprawy takie jak majeranek, czosnek, pieprz, a jako osłonkę wykorzystuje się jelita wieprzowe. Kiełbasa jest średnio rozdrobniona i ma jasny kolor. 

Historia białej kiełbasy

Ten gatunek kiełbasy gości na polskich stołach od lat, jednak nie jest to polski wynalazek. Biała kiełbasa została przywieziona z Niemiec. Legenda głosi, że pewnemu karczmarzowi zabrakło jelit baranich i z tego też powodu użył jelit wieprzowych. Obawiał się jednak, że jelita pękną podczas pieczenia, stąd też zdecydował się zalać kiełbasę wrzątkiem. Przygotowane danie tak bardzo posmakowało gościom przybywającym do karczmy, że zostało na stałe wprowadzone do menu. 

Kiedy przepis ten został przywieziony do Polski, kraj szybko stał się liderem w produkcji kiełbasy. Polska wersja kiełbasy różni się zdecydowanie od tej pierwotnej, natomiast smakuje o wiele lepiej. 

Jak wykorzystać białą kiełbasę?

Biała kiełbasa ma wszechstronne zastosowanie – można ją spożywać parzoną, grillowaną wędzoną albo pieczoną. Ciężko wyobrazić sobie żurek bez jej udziału To obowiązkowy składnik tego dania! Biała kiełbasa świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw – zapiekanek, czy makaronów. Będzie doskonale smakowała zapieczona w cieście francuskim lub gotowana w wodzie i podana z chrzanem, lub musztardą oraz świeżym pieczywem. 

Gdzie kupić białą kiełbasę?

Domowa biała kiełbasa kojarzy nam się z Wielkanocą i świątecznym śniadaniem. Ale, czy musimy cieszyć się jej smakiem tylko raz do roku? Aleś skąd! Jej największą zaletą jest to, że możemy przygotować ją w swojej kuchni o każdej porze. Jeśli jednak nie czujemy się na siłach, by samodzielnie przyrządzić białą kiełbasę, to możemy zamówić ją w sklepie internetowym Schronisko Bukowina. To produkt klasy premium, który wyróżnia się naturalnym składem i doskonałym smakiem. 

Biała kiełbasa w ofercie sklepu SchroniskoBukowina.pl

Przepis na domową kiełbasę białą

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej 
  • 1 i 1/2 kg karkówki wieprzowej 
  • 0,5 kg podgardla wieprzowego
  • 60 g soli zwykłej
  • 7 g świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 g majeranku suszonego
  • 1 i 3/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody
  • jelita wieprzowe cienkie

Wykonanie:

  1. Jelita delikatnie przelewamy kilka razy letnią wodą, a następnie moczymy w czystej wodzie przez około 2 godziny i odsączamy. 
  2. Łopatkę kroimy w bardzo małą kostkę, a karkówkę oraz podgardle mielimy w maszynce o małych oczkach.
  3. Rozdrobnione ząbki czosnku rozcieramy z solą.
  4. Wszystkie składniki mieszamy w misce i dolewamy zimną wodę, a następnie bardzo dokładnie wyrabiamy, dopóki masa nie stanie się kleista. Całość odstawiamy pod przykryciem na 3 godziny. 
  5. Następnie przygotowujemy maszynkę i umieszczamy nasadkę do nadziewania kiełbas. Jelita wypełniamy masą i dzielimy na około 12 cm odcinki, a końce związujemy. 
  6. Obsuszamy kiełbaski przez dobę w chłodnym miejscu, a następnie parzymy.
  7. W czasie parzenia białej kiełbasy warto zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę wody. Kiełbasę wkładamy do gorącej wody (ok. 70 stopni Celsjusza) i parzymy przez 30 minut. Ważny, aby pamiętać, by nie dopuścić do zagotowania się wody. 

Smacznego!

0 0 votes
Oceń wpis

Zobacz także

Subscribe
Powiadom o
guest
Ze względu na spam wyłączona została możliwość wstawiania linków w komentarzach. Komentarze zawierające odnośniki będą kasowane.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments