Aronia jest bliską kuzynką znanej nam doskonale jarzębiny. Hodujemy ją jednak nie tylko ze względu na piękne owoce, ale przede wszystkim – z uwagi na ich własności dla naszego zdrowia. Aronia to prawdziwa skarbnica witamin i innych substancji, które doskonale zabezpieczają organizm przed chorobami cywilizacyjnymi.
Kwaskowo-słodki smak owoców aronii nie każdemu smakuje. Ale już przetworzone – np. w postaci soku, konfitur czy przecieru są chętnie spożywane przez starszych i młodszych. Hodowla aronii to zadanie, z którym poradzi sobie nawet niewprawiony ogrodnik. Roślina – krew o wysokości do 2,5 m – jest niezwykle łatwa w pielęgnacji. Mrozoodporna, lubiąca słońce i wodę, wzrastająca nawet w mniej żyznych glebach – bez problemu rośnie w przydomowych ogródkach. Wystarczy zadbać o odpowiednie nawodnienie, by od połowy sierpnia cieszyć się baldachogronami dojrzałych owoców, a później jeść je na zdrowie.
Bezkonkurencyjne źródło antocyjanów
Mówi się, że aronia jest bezkonkurencyjna, gdy chodzi o zawartość antocyjanów. Czym są? To związki chemiczne należące do grupy flawonoidów – niesamowicie ważne w walce z chorobami cywilizacyjnymi.
Antocyjany:
- są bardzo silnymi przeciwutleniaczami – oznacza to, że chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, a co za tym idzie, przed uszkodzeniem DNA komórek i ich śmiercią,
- wspierają przyswajanie witaminy C,
- działają przeciwalergicznie, przeciwnowotworowo i przeciwgrzybiczo,
- wykazują działanie wspierające pracę układu krążenia – wzmacniając naczynia krwionośne i obniżając ciśnienie krwi,
- uczestniczą w procesie syntezy kolagenu – mają więc wpływ również na stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Poza antocyjanami, aronia jest bogata również w:
- garbniki,
- kwasy organiczne,
- błonnik oraz pektynę (istotne dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, zwłaszcza dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami),
- witaminy: C, B2, PP oraz E i prowitaminę A,
- makro- i mikroelementy – m.in. jod, miedź, mangan, bor oraz molibden.
Wszystko to sprawia, że roślina jest powszechnie wykorzystywana zarówno w medycynie naturalnej, jak i tej klasycznej jako element terapii oraz profilaktyki wielu chorób.
Komu polecana jest aronia?
Sięgać powinni po nią zarówno dorośli, jak i najmłodsi. To naturalny sposób na wsparcie walki z wieloma chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nadciśnienie, otyłość czy neuropatia cukrzycowa. Właśnie z tego powodu wyciągi z aronii można znaleźć w wielu naturalnych lekach – m.in. podawanych podczas infekcji górnych dróg oddechowych – takim jest np. IMMUNOFORT.
Ponadto aronia:
- jest zalecana pomocniczo osobom po zawałach serca (ponieważ obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi oraz rozkurcza naczynia krwionośne),
- działa przeciwzapalnie i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej,
- usprawnia pracę wątroby oraz trzustki,
- wykazuje własności antyrakowe,
- hamuje postęp miażdżycy,
- chroni skórę przed działaniem promieni UV,
- wzmacnia układ odpornościowy oraz nerwowy,
- chroni przed chorobami Parkinsona oraz Alzheimera.
Jak zatem widać – to pozycja obowiązkowa dla każdego człowieka, który troszczy się o swoje zdrowie. A w jaki sposób przyjmować aronię? Można sięgnąć po aroniowe przetwory czy soki bądź po leki ziołowe, których aronia jest składnikiem. W tych ostatnich będzie ona skomponowana z innymi substancjami leczniczymi, co wzmocni jej działanie.