Informacje - Zdrowie

Wzdęcia brzucha. Co warto o tym wiedzieć?

Wzdęcia brzucha to bardzo powszechna dolegliwość ze strony jamy brzusznej. Obok bólów brzucha i zaparć pojawiają się najczęściej i są bardzo męczące dla każdego pacjenta. Skąd się biorą te problemy? Przez zbyt dużą objętość powietrza w żołądku i jelitach. Chory czuje pełność w jamie brzusznej, dokuczają mu skurcze jelit, duszność w klatce piersiowej, a poza tym częściej niż normalnie oddaje gazy. Co warto o tym wiedzieć, gdy nas dopadnie?

Nieprzyjemny problem

Wzdęty brzuch nie jest niczym przyjemnym - powie to każda osoba, której doskwierała ta przypadłość. Człowiek czuje się ciężki, nic mu się nie chce, nie może skoncentrować się na wykonywaniu nawet najprostszych zadań, bo ból brzucha męczy niemiłosiernie. W takiej sytuacji szybko szukamy pomocy, bardzo często przeszukując internet i natrafiając na taki artykuł jak http://natrawienie.pl/6-sposobow-wzdecia-gazy/. To bardzo ważne źródło wiedzy, ale jeszcze ważniejsze jest to, by skonsultować się z medykiem lub pójść do apteki, by kompetentna osoba przepisała coś właściwego.

Skąd się w ogóle biorą wzdęcia?

Przypuszczalnych winowajców pojawienia się tych problemów może być wiele, ale jak wzdęcia przyczyny są najczęściej następujące. Po prostu przez połykanie powietrza możemy poczuć się za bardzo pełni. Każdy kęs pokarmu to nowe 2-3 ml powietrza w żołądku. Co gorsza, także w środkach spożywczych zawarte jest powietrze, więc to zwiększa jego objętość. Przez to w ciągu całej doby w żołądku mogą zgromadzić się aż 2-3 litry powietrza.

Inna przyczyna pojawienia się tych nieprzyjemnych objawów wynika z rozkładu węglowodanów przez bakterie jelitowe. Objętość gazów w przewodzie pokarmowym uzależniona jest od tego, jak wiele dostarczymy z pokarmem węglowodanów, ale takich, które nie są trawione przez enzymy trawienne człowieka. Bardzo duże znaczenie ma celuloza, która znajduje się w wielu pokarmach roślinnych. Ważny jest też pokarm, jaki spożywamy. Warto w tym względzie wiedzieć, że produkty bogatowłóknikowe, jak płatki kukurydziane, chleb gruboziarnisty czy warzywa oraz owoce zwiększają tworzenie się gazów w jelitach.

Jak sobie z tym radzić?

W tym momencie wielu czytelników zadaje sobie pytanie, co na wzdęcia? Tak naprawdę każdy przypadek jest inny, a więc z jednej strony można posiłkować się takimi profesjonalnymi serwisami, jak http://natrawienie.pl/, ale i tak podstawą jest rada specjalisty, który sprawdzi, skąd wynikają nasze problemy i poradzi coś odpowiedniego. To szczególnie wskazane dla osób, które mają często z tym problem. Lekarz wykryje źródło problemu, dzięki czemu nasze dolegliwości odejdą do przeszłości.



    Data: 2017-10-09



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Lampa stojąca – na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Poszukujesz lampy stojącej do swojego salonu? A może chcesz wybrać coś do sypialni? więcej »
USG – czas odkryć jego tajemnice
Czy wiesz w jakich okolicznościach powstał ultrasonograf? W jaki sposób są przeprowadzane badania za jego pośrednictwem? No i przede wszystkim, dlaczego badania są tak precyzyjne, a ich przeprowadzenie bezpieczne. więcej »
3 przepisy na dania robione blenderem
Niespecjalnie lubisz gotować, ale potrzebujesz obiadów do pracy? A może zależy Ci na szybkim przygotowaniu posiłków? Zrezygnuj z gotowych zestawów obiadowych lub kalorycznych i niezdrowych fast foodów! Poznaj przepisy na obiady i przekąski, które można przyrządzić za pomocą blendera – elektrycznego urządzenia kuchennego do miksowania i mieszania. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Mostek w kuchni | Kosą po patelni | Kolorowa Ryba | Hapi Hapi | Czarna na zakręcie |