Informacje - Kulinaria

Truskawki – uśmiech lata

Truskawki niestety mamy bardzo krótko a są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Mają prócz oczywistych doskonałych walorów smakowych również działanie lecznicze. Można je przyrządzać na setki sposobów, mrozić, konserwować w formie musów, soków, dżemów oraz są doskonałym dodatkiem do napojów.

Truskawki to tak naprawdę krzyżówka dwóch odmian poziomek i jest nazywana poziomką ananasową lub poziomka wielkoowocową a jej rodowód sięga 1712 r. Obecnie mamy już kilka różnych odmian truskawek. Hodowana jest głownie w Europie Środkowej ale często możemy kupić odmiany szklarniowe z innych zakątków świata – jednak ich smak zostawia wiele do życzenia.

Zdrowie

Truskawki mają zbawienny wpływ na nasze serce ponieważ obniżają poziom cholesterolu. Stosowano już je w medycynie ludowej. Zalecane też są w dietach odchudzających ponieważ ograniczają wchłanianie tłuszczu i regulują poziom cukru we krwi zapobiegając jego podnoszeniu. Mają również działanie moczopędne dlatego korzystnie wpływają na pracę naszej wątroby i nerek. Słodycz truskawek to zasługa fruktozy o niskim czynniku glikemicznym (40). Zawarte w nich pektyny regulują pracę jelit. Czy jeszcze czegoś potrzeba by poczuć się zdrowiej na samą myśl, że będziemy je jeść?

Witaminy i minerały

Lista jest strasznie długa i to chyba podstawowa zaleta truskawek. Po okresie zimowym wraz ze świeżymi młodymi warzywami doskonale podnoszą naszą odporność i uzupełniają braki. Witaminy zawarte w truskawkach to: A, C, E, PP, B1, B3 i B6 a główne minerały to wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas i cynk. Tylko 100 g truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w naszym organizmie.

Przechowywanie

Truskawki niestety szybko się psują. Nie wpływa też dobrze na ich przechowywanie woda więc myć truskawki najlepiej krótko pod bieżącą wodą i nie wkładać mokrych do miski zaraz po umyciu. Lepiej kupić mniejsze porcje, częściej niż na zapas – no chyba, że znikną zanim się zepsują – obojętnie jaką ilość kupiliśmy. Unikajmy też przechowywania ich w workach foliowych lepiej nadaje się do tego papierowa torba. Mrożenie powoduje, że truskawki nie tracą swoich właściwości odżywczych i jest idealnym sposobem na ich przechowywanie.

Czy tylko dobre strony?

Niestety truskawki też szkodzą, ale na szczęście tylko w konkretnych przypadkach. Mają właściwości uczulające i mogą powodować u niektórych osób wysypki, pokrzywki a w skrajnych przypadkach nawet biegunki. Zawierają też salicylany więc osoby uczulone na te związki powinny ich unikać. Dla osób z zespołem jelita drażliwego też nie polecam.

Czekamy na nie cały rok – na te świeże prosto z krzaka gdy ziemia jeszcze zgrzyta między zębami. Tak wiem najpierw umyć. Poprawiają nam humor i samopoczucie. Uśmiechnij się i sięgnij po truskawkę.

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na blogu http://kosapopatelni.pl



    Data: 2017-06-03



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Aranżacja łazienki w stylu skandynawskim – co jest najważniejsze?
Aranżacje wnętrz w stylu skandynawskim stały się bardzo modne i nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ przyciągają wykorzystaniem naturalnych materiałów i prostotą formy. Jaka kolorystyka dominuje w łazienkach skandynawskich? Jakie są jej specyficzne cechy? więcej »
Dlaczego warto kupować książki w księgarniach internetowych?
Poziom czytelnictwa w Polsce z pewnością nie należy do zadowalających. Według ostatnich danych Biblioteki Narodowej blisko 64% z nas nie przeczytało w ostatnim roku ani jednej książki. Znacznie wpływa to na zmniejszenie liczby bibliotek, wydawnictw, a także księgarni. Zamiast czytania wybieramy rozrywki bierne, w tym m.in. oglądanie telewizji (81%), a większości informacji szukamy w sieci. Dla wielu osób problem stanowią ceny książek. Przyjrzyjmy się zatem temu ostatniemu zagadnieniu. więcej »
Dlaczego pożyczki stały się tak popularne?
W życiu każdego z nas, pojawiają się sytuacje nagłe wymagające wygenerowania w bardzo krótkim czasie, odpowiedniej kwoty pieniędzy. Zwrócenie się do banku o kredyt to czas, zaświadczenia i koszty. Tak więc, cała masa komplikacji. Coraz częściej zatem, by pozyskać środki finansowe na pokrycie niespodziewanych wydatków, konsumenci zwracają się po pomoc do firm oferujących szybkie pożyczki - tzw. „chwilówki”. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Czarna na zakręcie | DueCappucci | Old Timers Garage | MiniMili.pl | Opycha.pl |