Informacje - Zdrowie

Jak rozwija się infekcja i jak jej zapobiegać?

Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym dochodzi do większej liczby zachorowań na grypę, przeziębienie i inne schorzenia dróg oddechowych. Dzieje się tak, ponieważ układ odpornościowy ulega osłabieniu, dając wirusom i bakteriom możliwość przeniknięcia do organizmu. Jak uchronić się przed infekcjami, zapewniając sobie tym samym doskonałą formę jesienią i zimą?

Infekcja bakteryjna

Za infekcje bakteryjne najczęściej odpowiadają paciorkowce, rzadziej gronkowce. Przenikają one przez uszkodzone albo osłabione błony śluzowe do organizmu, powodując wystąpienie nagłych i uporczywych objawów, wśród których należy wymienić wysoką temperaturę - 39-40 stopni Celsjusza, mokry kaszel z wydzieliną, ropny katar i powiększenie węzłów chłonnych.

Infekcja wirusowa

Infekcja wirusowa rozwija się wolniej, niż bakteryjna i daje nieco inne objawy: gorączkę na poziomie 38 stopni Celsjusza, suchy kaszel, wodnisty katar. Wywołują ją najczęściej adenowirusy, enterowirusy i rinowirusy, które wnikają do osłabionego organizmu z powietrza.

Zarówno w infekcji bakteryjnej, jak i wirusowej, część objawów jest taka sama: ból głowy, gardła, osłabienie, ogólne rozbicie, przez co choroba może być mylnie zdiagnozowana i leczona w niewłaściwy sposób, np. antybiotykami przy schorzeniu wywołanym wirusami. To z kolei prowadzi do zaburzeń mikroflory jelitowej i w konsekwencji do dalszego pogarszania odporności oraz samopoczucia.

Zapobieganie infekcjom

Żeby uchronić się zarówno przed skutkami samej infekcji, jak i jej leczenia, dobrze jest zapobiegać zachorowaniu, a więc poprawić odporność organizmu. W tym celu warto podejmować codzienną aktywność na świeżym powietrzu – choćby w postaci spaceru, nawet przy brzydkiej pogodzie. Istotne będzie także włączenie do diety warzyw i owoców, szczególnie tych bogatych w witaminę C. Jej największe stężenie zawiera dzika róża, rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, czerwona papryka. Ponadto dobrze jest wzbogacić menu o produkty bogate w błonnik oraz kefiry, maślanki i jogurty probiotyczne, dzięki czemu w jelitach utrzyma się równowaga mikroflory, istotna w podnoszeniu odporności. Można także wspomagać się preparatami dostępnymi w aptekach bez recepty, a zawierającymi aktywne szczepy bakterii i witaminy, np. LACTORAL® immuno (więcej informacji na stronie www.lactoral.pl).
Na poprawę odporności wpłynie również odstawienie używek, zapewnienie sobie odpowiedniej dawki snu, relaksu i stosowanie się do podstawowych zasad higieny.

 



    Data: 2016-11-15
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Biała kuchnia – dlaczego warto?
Wybór bieli jako koloru podstawowego do kuchni jest propozycją ponadczasową. Biała kuchnia prezentuje się niezwykle estetycznie, a dzięki obecnym trendom w aranżacji wnętrz, jest także modna. Oto, dlaczego warto zastosować tę barwę w wykończeniu i urządzeniu pomieszczenia, w którym znajduje się miejsce do przygotowywania posiłków – serce każdego domu. Otoczmy je bielą! więcej »
Ile kosztuje pożyczka gotówkowa?
Zastanawiacie się nad tym jakie są całkowite koszty pożyczki gotówkowej? Kredyty gotówkowe możemy przeznaczyć na jakikolwiek cel. Biorąc taki kredyt, bank nie wymaga od nas, abyśmy podali konkretny cel, na jaki przeznaczymy pożyczone pieniądze. Ofert pożyczek w bankach możemy aktualnie spotkać naprawdę sporo, są łatwo dostępne i dostępne na atrakcyjnych warunkach. Warto jednak przed wzięciem pożyczki, przeliczyć jej całkowity koszt, aby bezpiecznie móc spłacić comiesięczne zobowiązanie. więcej »
Operacja laserowa wzroku, czyli życie bez okularów
Lekarze alarmują, że już prawie połowa Polaków ma krótkowzroczność. Aby świat nabrał ostrości niezbędne jest noszenie okularów lub soczewek kontaktowych. Jednak dzisiejsza technologia pozwala na leczenie wad wzroku za pomocą lasera. Już w 15 minut możemy polepszyć komfort życia i zrezygnować z noszenia okularów! więcej »

Polecamy produkty