Informacje - Kulinaria

Jedz sery kozie!

Wyroby z koziego mleka stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Co sprawia, ze mieszkańcy kraju nad Wisłą tak chętnie sięgają po tego rodzaju produkty? Czy to tylko moda czy kozie mleko rzeczywiście ma jakąś przewagę nad krowim?

Wyroby z mleka koziego - samo zdrowie!

Spożywanie produktów mlecznych samo w sobie wyjątkowo pozytywnie wpływa na zdrowie, a w przypadku mleka koziego ta korzyść jest jeszcze zwielokrotniona. Widać to nawet przy prostym porównaniu składu koziego mleka i wyrobów pochodzących od innych zwierząt.

Kozie mleko, a co za tym idzie, produkty od niego pochodzące, jest naprawdę bogate w składniki korzystnie działające na zdrowie. Warto tu dodać, że spożywanie produktów z koziego mleka jest korzystne dla osób w każdym wieku. Przykładowo, tak ważna dla rozwoju dziecka witamina B13 (odpowiada między innymi za rozwój komórek) występuje w kozim mleku w ogromnych ilościach - nawet pięć razy więcej niż w mleku krowim. Dodatkowo, znaleźć tam można witaminy B1 (istotna dla pracy mięśni), B2, a także D lub E.

To jednak nie wszystko, bowiem w produktach z koziego mleka (w tym w serze kozim) znaleźć można jeszcze więcej korzystnych dla zdrowia składników. Mnóstwo jest tam żelaza, fosforu czy potasu, a także kwasu foliowego, tak ważnego dla par planujących dziecko. Dietetycy szacują również, że spożywając zaledwie 10 dag produktów z mleka koziego pokrywa się dzienne zapotrzebowanie na wapń.


Kozie sery - bogactwo smaków!

Przez lata kozie mleko spożywały głównie osoby cierpiące na alergię na tradycyjny nabiał. Kilka lat temu sytuacja uległa znacznej zmianie i dziś produkty z koziego mleka, a w szczególności kozie sery, stały się bardzo popularne. Dlaczego warto wybrać właśnie takie produkty?

Próbując koziego sera po raz pierwszy większość osób zaskoczonych jest jego intensywnym aromatem. Faktycznie, mleko kóz jest znacznie bardziej aromatyczne niż krowie, co na początku może nieco zaskakiwać, ale po czasie te walory smakowe można naprawdę docenić.

Ważną zaletą tego rodzaju jest ich ogromna różnorodność smakowa. Sery kozie dostępne są zarówno jako świeże wyroby o delikatnym smaku, jak również wyroby pleśniowe, o wyjątkowym aromacie. Znaleźć można kozie sery także w postaci płynnej bądź suchej. Ogromne znaczenie dla smaku wyrobów z koziego mleka mają tu także hormony, które kozy naturalnie produkują.

Jakie zatem aromaty znaleźć można w kozich serach? Smakosze zauważają, że spożywając kozi ser wyczuć można zarówno nuty orzecha, migdałów, a także ziół czy nawet białego wina. Wszystko oczywiście zależy od gatunku mleka użytego do produkcji danego sera, lecz jedno jest pewne - mleko od kozy jest znacznie ciekawsze w smaku niż krowie!

Sery kozie to podstawa diety w wielu krajach Południa - niezależnie od tego czy mówimy o terytoriach Bliskiego Wschodu czy też może państwach leżących nad Morzem Śródziemnym, kozi ser jest w tym regionie świata bardzo popularny.

Ogromne znaczenie mają tu preferencje żywieniowe tych zwierząt - nie będzie przesadą stwierdzenie, iż koza jest po prostu wszystkożerna i może przetrwać w znacznie bardziej surowych warunkach niż krowa. Z tego powodu, w ciepłych krajach (jak choćby kraje basenu Morza Śródziemnego bądź Bliskiego Wschodu), gdzie ziemia jest spieczona  znacznie częściej widuje się kozy niż krowy.  

Oczywiście warto wiedzieć o tym, że kozy które dają mleko wykorzystywane później do wyrobu sera z reguły wypasane są na pastwiskach pełnych różnorodnej roślinności. Niemniej jednak, to właśnie dzięki żywieniowym preferencjom kóz ich mleko ma tak charakterystyczny smak.

Kozie sery - na śniadanie, obiad czy kolację!

Ciekawy smak sprawia, że wyroby z koziego mleka pasować będą do naprawdę szerokiej gamy potraw. Sprawdzą się już przy śniadaniu - bagietka posypana świeżym kozim serem jest po prostu pyszna! Tego rodzaju wyrobów można także użyć przy obiedzie, choćby jako dodatku do sałatek. A o połączeniu wino i ser kozi nie warto nadmiernie się rozpisywać - tego po prostu trzeba spróbować!

Reasumując...


Kozi ser to doskonała propozycja nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, lecz także niepowtarzalny smak. Kto jeszcze nie próbował - niech żałuje!



    Data: 2016-09-27



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Jak odbywa się elektroniczne archiwizowanie danych?
"Jako nowoczesne społeczeństwo jesteśmy przyzwyczajeni to tego, że większość informacji, danych a nawet dokumentów można bez problemu przesłać zdanie za pośrednictwem sieci internetowej. Jednak takie udogodnienie działa dopiero o kilkunastu lat, wcześniej bowiem wszystko odbywało się w o wiele bardziej skomplikowany sposób. Nowoczesne rozwiązania zawdzięczamy przede wszystkim elektronicznemu archiwizowaniu danych." więcej »
Prawidłowe niszczenie firmowych dokumentów
Każda firma posiada wiele dokumentów, które są objęte ochroną prywatności ze względu na zawarte w nich informacje. Najczęściej są to dane osobowe pracowników i klientów, umowy, dane finansowe lub plany sprzedażowe. Jednak nie każdy przedsiębiorca zdaje sobie sprawę jak ważne jest profesjonalne i bezpieczne niszczenie dokumentów. Na szczęście dzisiejszy rynek wciąż się rozwija i dopasowuje do potrzeb ludzi. Dzięki temu można korzystać z usług profesjonalnych miejsc, które bezpiecznie zniszczą ważne dokumenty, które nie mają prawa trafić w niepowołane ręce. więcej »
Ważna rola witaminy D w budowaniu odporności
Witaminą kojarzoną z budowaniem odporności organizmu jest witamina C, ale rola witaminy D jest nie mniej ważna. Kiedy więc lato zaczyna przechodzić w jesień, warto zadbać o prawidłową podaż nie tylko witaminy C, ale też niedocenianej witaminy D, bez której trudno jest zapewnić sobie zdrowie. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Hell Office | Czarna na zakręcie | Kosą po patelni | Kolorowa Ryba | Mostek w kuchni |