Informacje - Zdrowie

Co jeść, gdy cierpi się na zespół jelita drażliwego?

Na zespół jelita drażliwego cierpi 10-20% dorosłych osób. Dieta co prawda nie jest jedyną przyczyną objawów, jednakże u wielu osób można rozprawić się z tą chorobą poprzez właściwe odżywianie. Czego unikać, gdy cierpi się na zespół jelita drażliwego?

Zespół jelita drażliwego jest zaburzeniem czynnościowym jelit. Przyczyny tej grupy chorób nie są do końca poznane, jednak wciąż dopracowywane są metody łagodzenia ich objawów.

Objawami z którymi może się borykać osoba cierpiąca na to zaburzenie jest ból brzucha wzdęcia, biegunki i zaparcia, odbijania, nudności, rzadko wymioty czy zgaga. Ponieważ osoby które spotykają takie objawy zazwyczaj ograniczają jedzenie, by ich uniknąć, lub też w wyniku biegunek tracą sporo wartości odżywczych, może pojawiać się nadmierne zmęczenie, słabsza koncentracja czy wydolność fizyczna a nawet bóle głowy. Aby uniknąć zarówno objawów jelitowych jak i tych wynikających z niedożywienia, należy bardzo uważnie przestudiować swoją dietę i poprawić ją według nowych zaleceń naukowców z Monash University.

Dieta ta nazywa się dietą FODMAP, czyli taka, która polega na małej zawartości cukrów, które fermentują w jelitach, oraz małej zawartości polioli. Niepożądanymi cukrami są cukry proste takie jak glukoza i fruktoza, oraz cukry złożone, głównie te zawarte w słodzikach, czyli mannitol, ksylitol czy sorbitol. Według naukowców z Australii, cukry te źle się wchłaniają z przewodu pokarmowego. Ponadto tworzą wysokie ciśnienie osmotyczne w jelitach, co skutkuje jeszcze gorszym wchłanianiem oraz ściąganiem wody do jelit. Fermentacja powoduje wzdęcia i bóle brzucha, a zaburzenie wchłaniania inne objawy.

Założenia diety FODMAP są proste: początkowo przez 6-8 tygodni należy znacznie ograniczyć swoją dietę eliminując wszystkie produkty powodujące fermentację i zaburzenia wchłaniania. W Internecie można znaleźć całe tabele pokarmów które mają dużą zawartość tych cukrów i polioli. Po upływie tego czasu można pojedynczo wprowadzać pokarmy, które zawierają ich więcej, by ocenić, które są tolerowane przez nasz organizm a które nie. Jeśli objawy nie wystąpiły po danym produkcie oznacza to, że można go jeść.

Ważną sprawą jest również to, że niektóre osoby z zespołem jelita drażliwego negatywnie reagują na gluten, mimo, że nie da się u nich wykryć cech celiakii. W związku z tym warto na jakiś czas przejść na produkty bezglutenowe by zobaczyć, czy nie jest się jedną z tych osób.



    Data: 2016-08-17



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Aktywność fizyczna sposobem na relaks
Każdy człowiek potrzebuje relaksu i odpoczynku. Szybkie tempo życia, nadmiar obowiązków w pracy, w szkole, w domu sprawia, że często jesteśmy przemęczeni, zestresowani, tracimy siły i radość życia, nie potrafimy sobie radzić z codziennymi problemami. Relaks jest niezbędny, by naładować baterie, odzyskać chęci i siły do działania, by optymistycznie patrzeć w przyszłość. więcej »
Co kupić mamie? – pomysły na fajny prezent
Mama to szczególna osoba w życiu każdego człowieka. I choć bywają okresy, że trudno nam się z mamą dogadać, to jednak zawsze zajmuje ona szczególne miejsce w naszym życiu i obdarowując ją z różnych okazji zawsze chcemy sprawić jej przyjemność. Zobaczmy, jaki prezent ucieszy mamę najbardziej. więcej »
5 ciekawych sposobów na oświetlenie domu
W dzisiejszych czasach oświetlenie domu nie sprowadza się jedynie do jednego żyrandola na środku pokoju. Oświetlenie stało się gustownym elementem dekoracyjnym. Dziś mamy szeroki wybór spośród różnych form oświetlenia, podpowiemy jakie jest najbardziej praktyczne i wygląda najbardziej efektownie. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Sportera Fitness | Kolorowa Ryba | Opycha.pl | Czarna na zakręcie | Okiem Blondynki |