Informacje - Zdrowie

Co jeść, gdy cierpi się na zespół jelita drażliwego?

Na zespół jelita drażliwego cierpi 10-20% dorosłych osób. Dieta co prawda nie jest jedyną przyczyną objawów, jednakże u wielu osób można rozprawić się z tą chorobą poprzez właściwe odżywianie. Czego unikać, gdy cierpi się na zespół jelita drażliwego?

Zespół jelita drażliwego jest zaburzeniem czynnościowym jelit. Przyczyny tej grupy chorób nie są do końca poznane, jednak wciąż dopracowywane są metody łagodzenia ich objawów.

Objawami z którymi może się borykać osoba cierpiąca na to zaburzenie jest ból brzucha wzdęcia, biegunki i zaparcia, odbijania, nudności, rzadko wymioty czy zgaga. Ponieważ osoby które spotykają takie objawy zazwyczaj ograniczają jedzenie, by ich uniknąć, lub też w wyniku biegunek tracą sporo wartości odżywczych, może pojawiać się nadmierne zmęczenie, słabsza koncentracja czy wydolność fizyczna a nawet bóle głowy. Aby uniknąć zarówno objawów jelitowych jak i tych wynikających z niedożywienia, należy bardzo uważnie przestudiować swoją dietę i poprawić ją według nowych zaleceń naukowców z Monash University.

Dieta ta nazywa się dietą FODMAP, czyli taka, która polega na małej zawartości cukrów, które fermentują w jelitach, oraz małej zawartości polioli. Niepożądanymi cukrami są cukry proste takie jak glukoza i fruktoza, oraz cukry złożone, głównie te zawarte w słodzikach, czyli mannitol, ksylitol czy sorbitol. Według naukowców z Australii, cukry te źle się wchłaniają z przewodu pokarmowego. Ponadto tworzą wysokie ciśnienie osmotyczne w jelitach, co skutkuje jeszcze gorszym wchłanianiem oraz ściąganiem wody do jelit. Fermentacja powoduje wzdęcia i bóle brzucha, a zaburzenie wchłaniania inne objawy.

Założenia diety FODMAP są proste: początkowo przez 6-8 tygodni należy znacznie ograniczyć swoją dietę eliminując wszystkie produkty powodujące fermentację i zaburzenia wchłaniania. W Internecie można znaleźć całe tabele pokarmów które mają dużą zawartość tych cukrów i polioli. Po upływie tego czasu można pojedynczo wprowadzać pokarmy, które zawierają ich więcej, by ocenić, które są tolerowane przez nasz organizm a które nie. Jeśli objawy nie wystąpiły po danym produkcie oznacza to, że można go jeść.

Ważną sprawą jest również to, że niektóre osoby z zespołem jelita drażliwego negatywnie reagują na gluten, mimo, że nie da się u nich wykryć cech celiakii. W związku z tym warto na jakiś czas przejść na produkty bezglutenowe by zobaczyć, czy nie jest się jedną z tych osób.



    Data: 2016-08-17



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Dieta pomocna w walce z chorobami nowotworowymi
Choroby nowotworowe są ogromnym problemem w społeczeństwach rozwiniętych. Na raka z roku na rok zapada coraz więcej ludzi. Do tego stanu przyczynia się między innymi zanieczyszczenie środowiska, a także charakterystyczna, złożona z wysoko przetworzonych produktów dieta. więcej »
Leczenie niepłodności - co warto wiedzieć?
Pary borykające się z problemem niepłodności na początku są zdezorientowane, podobnie zresztą, jak bliskie im osoby. Jak wygląda leczenie tej przypadłości, gdzie się udać i co warto wiedzieć - o tym właśnie piszemy w naszym artykule, zapraszamy do jego lektury. więcej »
Ramki na zdjęcia to ważny element Twojego domu!
Fotografia to bardzo ważna dziedzina sztuki, która obcuje niemal z każdym z nas. Upamiętnia wspaniałe chwile z naszego życia oraz wyjątkowe osoby, którymi się otaczamy. Zbiór rodzinnych fotografii znajduje się chyba w każdym domu. Wyjątkowe z nich zasługują na wyróżnienie i ustawienie ich w widocznym miejscu. W tym celu warto wybrać odpowiednie ramki na zdjęcia, które uhonorują fotografię i nadadzą jej wzniosłego charakteru. więcej »

Polecamy produkty

Polecamy strony: Okiem Blondynki | Mostek w kuchni | Kosą po patelni | Hell Office | Medycyna estetyczna |