Informacje - Zdrowie

Co jeść, gdy cierpi się na zespół jelita drażliwego?

Na zespół jelita drażliwego cierpi 10-20% dorosłych osób. Dieta co prawda nie jest jedyną przyczyną objawów, jednakże u wielu osób można rozprawić się z tą chorobą poprzez właściwe odżywianie. Czego unikać, gdy cierpi się na zespół jelita drażliwego?

Zespół jelita drażliwego jest zaburzeniem czynnościowym jelit. Przyczyny tej grupy chorób nie są do końca poznane, jednak wciąż dopracowywane są metody łagodzenia ich objawów.

Objawami z którymi może się borykać osoba cierpiąca na to zaburzenie jest ból brzucha wzdęcia, biegunki i zaparcia, odbijania, nudności, rzadko wymioty czy zgaga. Ponieważ osoby które spotykają takie objawy zazwyczaj ograniczają jedzenie, by ich uniknąć, lub też w wyniku biegunek tracą sporo wartości odżywczych, może pojawiać się nadmierne zmęczenie, słabsza koncentracja czy wydolność fizyczna a nawet bóle głowy. Aby uniknąć zarówno objawów jelitowych jak i tych wynikających z niedożywienia, należy bardzo uważnie przestudiować swoją dietę i poprawić ją według nowych zaleceń naukowców z Monash University.

Dieta ta nazywa się dietą FODMAP, czyli taka, która polega na małej zawartości cukrów, które fermentują w jelitach, oraz małej zawartości polioli. Niepożądanymi cukrami są cukry proste takie jak glukoza i fruktoza, oraz cukry złożone, głównie te zawarte w słodzikach, czyli mannitol, ksylitol czy sorbitol. Według naukowców z Australii, cukry te źle się wchłaniają z przewodu pokarmowego. Ponadto tworzą wysokie ciśnienie osmotyczne w jelitach, co skutkuje jeszcze gorszym wchłanianiem oraz ściąganiem wody do jelit. Fermentacja powoduje wzdęcia i bóle brzucha, a zaburzenie wchłaniania inne objawy.

Założenia diety FODMAP są proste: początkowo przez 6-8 tygodni należy znacznie ograniczyć swoją dietę eliminując wszystkie produkty powodujące fermentację i zaburzenia wchłaniania. W Internecie można znaleźć całe tabele pokarmów które mają dużą zawartość tych cukrów i polioli. Po upływie tego czasu można pojedynczo wprowadzać pokarmy, które zawierają ich więcej, by ocenić, które są tolerowane przez nasz organizm a które nie. Jeśli objawy nie wystąpiły po danym produkcie oznacza to, że można go jeść.

Ważną sprawą jest również to, że niektóre osoby z zespołem jelita drażliwego negatywnie reagują na gluten, mimo, że nie da się u nich wykryć cech celiakii. W związku z tym warto na jakiś czas przejść na produkty bezglutenowe by zobaczyć, czy nie jest się jedną z tych osób.



    Data: 2016-08-17
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Wybieramy praktyczne i wygodne ławki ogrodowe
Ławka do ogrodu powinna być wygodna, praktyczna i trwała. W artykule przedstawiamy różne jej rodzaje i materiały. Zobaczmy, jaki mebel wybrać, aby czas spędzany na świeżym powietrzu był relaksujący dla całej rodziny. więcej »
Dlaczego powinniśmy kochać hotele?
Każdy z nas potrzebuje czasem odpocząć. Żyjemy w biegu, ale co jakiś czas przychodzi moment, kiedy warto nabrać sił do podejmowania nowych wyzwań. Idealnym miejscem do relaksu i regeneracji są hotele. W ich ofercie znajdziemy komfortowe miejsca do spania, wysoki poziom obsługi oraz dostęp do dodatkowych atrakcji. Niezależnie od tego, czy wybieramy hotel na pojezierzu, czy spa w górach, mamy pewność, że będzie to czas, który poświęcimy sobie. Przedstawiamy poniżej kilka argumentów, dlaczego powinniśmy kochać hotele. więcej »
Polisa turystyczna, czyli poczucie bezpieczeństwa podczas podróży zagranicznej
Na urlopie, wakacjach, aktywnych feriach zimowych przede wszystkim chcemy się odprężyć i odpocząć. Z pewnością relaks dopełnić może właściwie dobrana polisa ubezpieczeniowa. Warto mieć przecież gwarancję, że na wypadek nieszczęśliwego wypadku lub niefortunnego zdarzenia towarzystwo ubezpieczeniowe pokryje niespodziewane koszty. więcej »

Polecamy produkty