Informacje - Zdrowie

Co jeść, gdy cierpi się na zespół jelita drażliwego?

Na zespół jelita drażliwego cierpi 10-20% dorosłych osób. Dieta co prawda nie jest jedyną przyczyną objawów, jednakże u wielu osób można rozprawić się z tą chorobą poprzez właściwe odżywianie. Czego unikać, gdy cierpi się na zespół jelita drażliwego?

Zespół jelita drażliwego jest zaburzeniem czynnościowym jelit. Przyczyny tej grupy chorób nie są do końca poznane, jednak wciąż dopracowywane są metody łagodzenia ich objawów.

Objawami z którymi może się borykać osoba cierpiąca na to zaburzenie jest ból brzucha wzdęcia, biegunki i zaparcia, odbijania, nudności, rzadko wymioty czy zgaga. Ponieważ osoby które spotykają takie objawy zazwyczaj ograniczają jedzenie, by ich uniknąć, lub też w wyniku biegunek tracą sporo wartości odżywczych, może pojawiać się nadmierne zmęczenie, słabsza koncentracja czy wydolność fizyczna a nawet bóle głowy. Aby uniknąć zarówno objawów jelitowych jak i tych wynikających z niedożywienia, należy bardzo uważnie przestudiować swoją dietę i poprawić ją według nowych zaleceń naukowców z Monash University.

Dieta ta nazywa się dietą FODMAP, czyli taka, która polega na małej zawartości cukrów, które fermentują w jelitach, oraz małej zawartości polioli. Niepożądanymi cukrami są cukry proste takie jak glukoza i fruktoza, oraz cukry złożone, głównie te zawarte w słodzikach, czyli mannitol, ksylitol czy sorbitol. Według naukowców z Australii, cukry te źle się wchłaniają z przewodu pokarmowego. Ponadto tworzą wysokie ciśnienie osmotyczne w jelitach, co skutkuje jeszcze gorszym wchłanianiem oraz ściąganiem wody do jelit. Fermentacja powoduje wzdęcia i bóle brzucha, a zaburzenie wchłaniania inne objawy.

Założenia diety FODMAP są proste: początkowo przez 6-8 tygodni należy znacznie ograniczyć swoją dietę eliminując wszystkie produkty powodujące fermentację i zaburzenia wchłaniania. W Internecie można znaleźć całe tabele pokarmów które mają dużą zawartość tych cukrów i polioli. Po upływie tego czasu można pojedynczo wprowadzać pokarmy, które zawierają ich więcej, by ocenić, które są tolerowane przez nasz organizm a które nie. Jeśli objawy nie wystąpiły po danym produkcie oznacza to, że można go jeść.

Ważną sprawą jest również to, że niektóre osoby z zespołem jelita drażliwego negatywnie reagują na gluten, mimo, że nie da się u nich wykryć cech celiakii. W związku z tym warto na jakiś czas przejść na produkty bezglutenowe by zobaczyć, czy nie jest się jedną z tych osób.



    Data: 2016-08-17
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Biała kuchnia – dlaczego warto?
Wybór bieli jako koloru podstawowego do kuchni jest propozycją ponadczasową. Biała kuchnia prezentuje się niezwykle estetycznie, a dzięki obecnym trendom w aranżacji wnętrz, jest także modna. Oto, dlaczego warto zastosować tę barwę w wykończeniu i urządzeniu pomieszczenia, w którym znajduje się miejsce do przygotowywania posiłków – serce każdego domu. Otoczmy je bielą! więcej »
Ile kosztuje pożyczka gotówkowa?
Zastanawiacie się nad tym jakie są całkowite koszty pożyczki gotówkowej? Kredyty gotówkowe możemy przeznaczyć na jakikolwiek cel. Biorąc taki kredyt, bank nie wymaga od nas, abyśmy podali konkretny cel, na jaki przeznaczymy pożyczone pieniądze. Ofert pożyczek w bankach możemy aktualnie spotkać naprawdę sporo, są łatwo dostępne i dostępne na atrakcyjnych warunkach. Warto jednak przed wzięciem pożyczki, przeliczyć jej całkowity koszt, aby bezpiecznie móc spłacić comiesięczne zobowiązanie. więcej »
Operacja laserowa wzroku, czyli życie bez okularów
Lekarze alarmują, że już prawie połowa Polaków ma krótkowzroczność. Aby świat nabrał ostrości niezbędne jest noszenie okularów lub soczewek kontaktowych. Jednak dzisiejsza technologia pozwala na leczenie wad wzroku za pomocą lasera. Już w 15 minut możemy polepszyć komfort życia i zrezygnować z noszenia okularów! więcej »

Polecamy produkty