Informacje - Kulinaria

Kawa dobra dla każdego, czyli o różnych typach kaw

Dzisiejsze kawy to bogactwo różnorodnych smaków i zapachów, a zawarta w nich kofeina doskonale pobudza i poprawia koncentrację. Jednak zdarzają się przypadki, iż niektórzy są zmuszeni zrezygnować z kofeiny bądź też po prostu nie przepadają za smakiem klasycznej małej czarnej. Oba przypadki nie oznaczają jednak konieczności zrezygnowania z picia kawy. W dobie tak dużej różnorodności kaw, możliwe jest bowiem znalezienie najlepszego typu dla siebie.

Kawa bez kofeiny

Dla osób wrażliwych na kofeinę, u których wypicie kawy przyczynia się do wzrostu ciśnienia krwi, nerwowości czy też problemów żołądkowych stworzono kawę bez kofeiny. Dzięki temu, osoby, które przez kwestie zdrowotne są zmuszone wykluczyć kofeinę ze swojej diety, wciąż mogą delektować się smakiem kawy. Obecnie wielu producentów posiada w swoim asortymencie kawy bez kofeiny, których smak i aromat jest równie wspaniały. Najpopularniejszym typem tego rodzaju kawy jest kawa bezkofeinowa, która dzięki dekofeinizacji zawiera nie więcej niż 0,3% kofeiny. Inną alternatywą jest kawa zbożowa sporządzana z palonych ziaren zbóż, która nie tylko nie zawiera kofeiny, ale również jest doskonałym źródłem błonnika oraz białka.

Kawa palona i zielona

W większości przypadków ziarna kawy, przed dostarczeniem ich do sprzedaży, są najpierw palone. Proces ten pozwala wydobyć z ziaren cały aromat, który nadaje kawie niepowtarzalny smak i zapach. W zależności od czasu palenia ziaren, kawa jest mniej lub bardziej intensywna. Coraz częściej jednak, wielu kawoszy sięga po kawę zieloną, czyli kawę, której ziarna są świeże i nie zostały poddane paleniu. Ziarna te mieli się lub miażdży, a następnie zalewa gorącą wodą. Napar kawy zielonej jest cierpki w smaku, jednak ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i ogranicza wchłanianie cukrów.

Kawa rozpuszczalna i aromatyzowana

Kawa rozpuszczalna to stosunkowo nowy produkt na rynku, który popularność zyskał w lata 50. XX wieku. Ten rodzaj kawy jest doceniany przede wszystkim ze względu na możliwość błyskawicznego zaparzenia naparu. Innym typem kawy są kawy aromatyzowane, do których dodaje się prawdziwe przyprawy, takie jak wanilia, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kardamon, czekolada czy też karmel. Dodatki te tworzą zupełnie nowy napój o niepowtarzalnym smaku, który odpowiada nawet osobom nieprzepadającym za tradycyjną kawą. Przykładem tego rodzaju kaw jest kawa Lavazza ziarnista i mielona, wśród której smakosze znajdą swój ideał.

Artykuł powstał we współpracy z http://www.sklepkawa.pl



    Data: 2016-06-30
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Co jest potrzebne do zmierzenia poziomu cukru?
Poziom cukru we krwi można wykonywać samodzielnie z wykorzystaniem glukometru. Do jego prawidłowego działania niezbędne są: lancety i nakłuwacze, paski testowe oraz płyny kontrolne. więcej »
Zalety i wady mebli na wymiar
Wybór mebli to nie lada wyzwanie. Nie dość, że powinny być one funkcjonalne i użyteczne, to jeszcze odpowiednio dopasowane do wielkości pomieszczenia. Zwłaszcza to drugie spędza sen z powiek niejednemu kupującemu. Na szczęście, są meble na wymiar! Od jakiegoś czasu zastanawiasz się czy warto w nie zainwestować? Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakie są wady i zalety mebli na wymiar. więcej »
Czy sprzedaż spółki z o.o. jest bezpieczna?
Większość artykułów jakie znajdziemy w prasie czy w internecie opisuje proces kupna spółki. Prawnicy omawiający ten temat wyjaśniają przede wszystkim jakie niebezpieczeństwa czyhają na potencjalnych kupców. Bardzo mało tekstów dotyczy natomiast drugiej strony umowy, a przecież sprzedawca też chce czuć się bezpiecznie i oddać dorobek swojego życia w dobre ręce. Co zatem zrobić, aby sprzedaż spółki była bezpieczna? więcej »

Polecamy produkty