Informacje - Kulinaria

Kawa dobra dla każdego, czyli o różnych typach kaw

Dzisiejsze kawy to bogactwo różnorodnych smaków i zapachów, a zawarta w nich kofeina doskonale pobudza i poprawia koncentrację. Jednak zdarzają się przypadki, iż niektórzy są zmuszeni zrezygnować z kofeiny bądź też po prostu nie przepadają za smakiem klasycznej małej czarnej. Oba przypadki nie oznaczają jednak konieczności zrezygnowania z picia kawy. W dobie tak dużej różnorodności kaw, możliwe jest bowiem znalezienie najlepszego typu dla siebie.

Kawa bez kofeiny

Dla osób wrażliwych na kofeinę, u których wypicie kawy przyczynia się do wzrostu ciśnienia krwi, nerwowości czy też problemów żołądkowych stworzono kawę bez kofeiny. Dzięki temu, osoby, które przez kwestie zdrowotne są zmuszone wykluczyć kofeinę ze swojej diety, wciąż mogą delektować się smakiem kawy. Obecnie wielu producentów posiada w swoim asortymencie kawy bez kofeiny, których smak i aromat jest równie wspaniały. Najpopularniejszym typem tego rodzaju kawy jest kawa bezkofeinowa, która dzięki dekofeinizacji zawiera nie więcej niż 0,3% kofeiny. Inną alternatywą jest kawa zbożowa sporządzana z palonych ziaren zbóż, która nie tylko nie zawiera kofeiny, ale również jest doskonałym źródłem błonnika oraz białka.

Kawa palona i zielona

W większości przypadków ziarna kawy, przed dostarczeniem ich do sprzedaży, są najpierw palone. Proces ten pozwala wydobyć z ziaren cały aromat, który nadaje kawie niepowtarzalny smak i zapach. W zależności od czasu palenia ziaren, kawa jest mniej lub bardziej intensywna. Coraz częściej jednak, wielu kawoszy sięga po kawę zieloną, czyli kawę, której ziarna są świeże i nie zostały poddane paleniu. Ziarna te mieli się lub miażdży, a następnie zalewa gorącą wodą. Napar kawy zielonej jest cierpki w smaku, jednak ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i ogranicza wchłanianie cukrów.

Kawa rozpuszczalna i aromatyzowana

Kawa rozpuszczalna to stosunkowo nowy produkt na rynku, który popularność zyskał w lata 50. XX wieku. Ten rodzaj kawy jest doceniany przede wszystkim ze względu na możliwość błyskawicznego zaparzenia naparu. Innym typem kawy są kawy aromatyzowane, do których dodaje się prawdziwe przyprawy, takie jak wanilia, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kardamon, czekolada czy też karmel. Dodatki te tworzą zupełnie nowy napój o niepowtarzalnym smaku, który odpowiada nawet osobom nieprzepadającym za tradycyjną kawą. Przykładem tego rodzaju kaw jest kawa Lavazza ziarnista i mielona, wśród której smakosze znajdą swój ideał.

Artykuł powstał we współpracy z http://www.sklepkawa.pl



    Data: 2016-06-30
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Trendy wnętrzarskie na 2017 – odmieniony styl minimalistyczny
Wiosna to świetny moment na odświeżenie mieszkania. Jeśli daliście się porwać modzie na styl minimalistyczny, możecie go łatwo odnowić, a jeśli ten trend jeszcze nie dotarł do waszych wnętrz to powinien – jest ponadczasowy! więcej »
Wizyta w bazach partnerskich na Sycylii - GlobeSailor
W środowisku żeglarskim nie ma nic ważniejszego niż zaufanie. Zaufanie klienta do agencji czarteru, zaufanie agencji do armatora. Aby obie te składowe działały spójnie należy jednak regularnie sprawdzać kondycje najważniejszego z tych członów- armatora. więcej »
Jak nawozić iglaki?
Oto kilka przydatnych rad dotyczących nawożenia i pielęgnowania, tak często występujących w naszych ogrodach, roślin iglastych. więcej »

Polecamy produkty