Informacje - Kulinaria

Naturalnie pyszny pasztet

Pasztetem nazywamy potrawę przygotowaną z jednolitej masy, wyrobionej z różnorodnych rodzajów mięsa, warzyw lub ryb. Do łączenia zmielonych składników zazwyczaj używa się jajek, bułki tartej lub mąki. Główne przyprawy dodawane do pasztetu, to: pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, sól i cukier. Gotową masę zapieka się w piekarniku. Potrawę można podawać zarówno na ciepło – jako danie obiadowe, jak i na zimno – w formie przystawki.

Zaczęło się od…

Mimo, że pasztetu nie trzeba nikomu przedstawiać, to o historii tego mięsnego wyrobu tak naprawdę wiemy niewiele. Okazuje się, że znaną potrawą z mielonego mięsa i dodatków zajadali się już starożytni Rzymianie. Ze względu na brak dokładnych źródeł trudno jest jednak określić, jak dokładnie wyglądała potrawa w ich wykonaniu. Wiemy za to doskonale, że w czasach nowożytnych mistrzami w przygotowywaniu pasztetu byli Francuzi. W Polsce zaczęto rozsmakowywać się w pasztecie od XVI wieku. Wyrób zdobył popularność przede wszystkim wśród magnaterii. Ciekawostką jest, że powoływano nawet specjalnych ludzi, których zawodem było wyszukiwanie idealnych przepisów na pasztet, a następnie wyrabianie go – zwano ich pasztetnikami lub marcepnikami. We współczesnej kuchni przepisów na pasztet jest niemalże tyle, co przygotowujących go osób. Dobór składników zależy przede wszystkim od naszych gustów kulinarnych. Jedyną prawidłowością jest to, że do głównych wykorzystywanych produktów należą: surowe, gotowane lub pieczone mięso, podroby, drób, dziczyzna, warzywa, grzyby, ryby, soja lub ser. Najlepsze pasztety dostępne w sklepach mają podobne składniki, są pozbawione konserwantów i dodatków "E". Przykładem takiego pasztetu może być pasztet podlaski: http://drosed.com.pl/produkt/pasztet-podlaski-drobiowy/.

Zdrowy pasztet drobiowy

Ze względu na to, że istnieje bardzo duża dowolność w dobieraniu składników na pasztet, warto pokusić się o przygotowanie takiego, który nie tylko będzie pyszny, ale i zdrowy. Należy zatem skupić się na dobrej jakości produktów, których zamierzamy użyć. Kupując drób trzeba zwrócić uwagę na to, aby był wyprodukowany ze specjalnym uwzględnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego. Najlepiej, jeżeli kura ma zapewniony chów na wolnym wybiegu i jest żywiona w sposób ekologiczny. Zaletami potrawy przygotowanej tylko z drobiu są przede wszystkim wysoka wartość odżywcza i niska zawartość tłuszczu.

Przepis na pasztet drobiowy

Składniki na jedną, niedużą blaszkę:

  • jeden kurczak (o masie około 2 kg),
  • cztery marchewki,
  • dwie duże bułka grahamki,
  • trzy jajka,
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka suszonych warzyw, oregano, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Kurczaka należy dokładnie umyć. Marchew obrać i ugotować razem z mięsem w wodzie, aż mięso zmięknie. Po wystudzeniu ugotowanego kurczaka, trzeba oddzielić mięso od kości, a następnie zmielić wraz z marchewką na jednolitą masę. Do zmielonego mięsa dodać namoczoną bułkę, jajka i przyprawy. Dobrze wymieszaną masę przelać do delikatnie wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta blaszki. Piec około półtorej godziny, w temperaturze 180 stopni C.



    Data: 2016-05-17
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Szorty – jak dopasować je do figury
Krótkie spodenki to doskonała alternatywa dla letnich spódniczek. Szorty pozwalają na odsłonięcie nóg, a jednocześnie na zachowanie komfortu i dużej swobody ruchów. Mogą być elementem stylizacji sportowej, strojem do pracy, a nawet… podstawą wieczorowej kreacji. Dobrze będą czuły się w nich zarówno miłośniczki romantycznego stylu boho, jak i eleganckie i nieskazitelne minimalistki. Ze względu na to, że szorty z założenia odkrywają nieco ciała, musimy zadbać o to, by jak najlepiej służyły naszej sylwetce. Jak dobrać spodenki do figury? Omawiamy najpopularniejsze modele. więcej »
Kolorowe pufy plecione do siedzenia – praktyczna ozdoba do twojego domu
Gdy przyjmujemy dużo gości, czasami zdarza się, że brakuje dla nich miejsca do siedzenia. Nie musisz jednak wcale zabierać się za poszukiwania nowej sofy albo dodatkowych krzeseł. Doskonałą alternatywą będą kolorowe pufy, które zmieszczą się nawet w najmniejszej kawalerce. więcej »
Egzotyczne wczasy dla zimowych urlopowiczów
Sezon wakacyjny w pełni, lecz nie wszyscy mogą cieszyć się z urlopu w tym właśnie okresie. Wiele osób w lipcu i sierpniu pracuje, a urlop otrzymuje dopiero w miesiącach zimowych. Jest to okres, który nie sprzyja wypoczynkowi w Polsce, jednak już latem można wykupić wczasy w egzotycznych miejscach, w których słońca jest mnóstwo, nawet gdy w Polsce pada śnieg i panują mrozy. Polecanymi kierunkami na zimowe wczasy w egzotycznych krajach są zwłaszcza Kuba i Malediwy. więcej »

Polecamy produkty