Informacje - Kulinaria

Naturalnie pyszny pasztet

Pasztetem nazywamy potrawę przygotowaną z jednolitej masy, wyrobionej z różnorodnych rodzajów mięsa, warzyw lub ryb. Do łączenia zmielonych składników zazwyczaj używa się jajek, bułki tartej lub mąki. Główne przyprawy dodawane do pasztetu, to: pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, sól i cukier. Gotową masę zapieka się w piekarniku. Potrawę można podawać zarówno na ciepło – jako danie obiadowe, jak i na zimno – w formie przystawki.

Zaczęło się od…

Mimo, że pasztetu nie trzeba nikomu przedstawiać, to o historii tego mięsnego wyrobu tak naprawdę wiemy niewiele. Okazuje się, że znaną potrawą z mielonego mięsa i dodatków zajadali się już starożytni Rzymianie. Ze względu na brak dokładnych źródeł trudno jest jednak określić, jak dokładnie wyglądała potrawa w ich wykonaniu. Wiemy za to doskonale, że w czasach nowożytnych mistrzami w przygotowywaniu pasztetu byli Francuzi. W Polsce zaczęto rozsmakowywać się w pasztecie od XVI wieku. Wyrób zdobył popularność przede wszystkim wśród magnaterii. Ciekawostką jest, że powoływano nawet specjalnych ludzi, których zawodem było wyszukiwanie idealnych przepisów na pasztet, a następnie wyrabianie go – zwano ich pasztetnikami lub marcepnikami. We współczesnej kuchni przepisów na pasztet jest niemalże tyle, co przygotowujących go osób. Dobór składników zależy przede wszystkim od naszych gustów kulinarnych. Jedyną prawidłowością jest to, że do głównych wykorzystywanych produktów należą: surowe, gotowane lub pieczone mięso, podroby, drób, dziczyzna, warzywa, grzyby, ryby, soja lub ser. Najlepsze pasztety dostępne w sklepach mają podobne składniki, są pozbawione konserwantów i dodatków "E". Przykładem takiego pasztetu może być pasztet podlaski: http://drosed.com.pl/produkt/pasztet-podlaski-drobiowy/.

Zdrowy pasztet drobiowy

Ze względu na to, że istnieje bardzo duża dowolność w dobieraniu składników na pasztet, warto pokusić się o przygotowanie takiego, który nie tylko będzie pyszny, ale i zdrowy. Należy zatem skupić się na dobrej jakości produktów, których zamierzamy użyć. Kupując drób trzeba zwrócić uwagę na to, aby był wyprodukowany ze specjalnym uwzględnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego. Najlepiej, jeżeli kura ma zapewniony chów na wolnym wybiegu i jest żywiona w sposób ekologiczny. Zaletami potrawy przygotowanej tylko z drobiu są przede wszystkim wysoka wartość odżywcza i niska zawartość tłuszczu.

Przepis na pasztet drobiowy

Składniki na jedną, niedużą blaszkę:

  • jeden kurczak (o masie około 2 kg),
  • cztery marchewki,
  • dwie duże bułka grahamki,
  • trzy jajka,
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka suszonych warzyw, oregano, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Kurczaka należy dokładnie umyć. Marchew obrać i ugotować razem z mięsem w wodzie, aż mięso zmięknie. Po wystudzeniu ugotowanego kurczaka, trzeba oddzielić mięso od kości, a następnie zmielić wraz z marchewką na jednolitą masę. Do zmielonego mięsa dodać namoczoną bułkę, jajka i przyprawy. Dobrze wymieszaną masę przelać do delikatnie wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta blaszki. Piec około półtorej godziny, w temperaturze 180 stopni C.



    Data: 2016-05-17
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Drewniane żaluzje – stylowa nowość.
W ostatnich latach w dekoratorstwie i aranżacjach wystroju wnętrz do łask powracają materiały pochodzenia naturalnego, jak na przykład drewno, które ma szerokie spektrum zastosowań. Jednym z takich rozwiązań (idealnym dla osób, ceniących naturalne piękno i prostotę formy, połączoną z funkcjonalnością i wygodą użytkowania) są żaluzje drewniane. Ich zamontowanie podkreśla charakter wnętrz oraz przynosi szereg innych korzyści. Jakich? więcej »
Kazimierz Dolny - Festiwal Dwa Brzegi
Kazimierz Dolny, od lat uchodzący za mekkę malarzy i jedno z najpiękniejszych miejsc w Polsce, chętnie odwiedzają polscy i zagraniczni turyści. Jest jednak taki letni tydzień w roku, podczas którego malownicze miasteczko zmienia się w stolicę Wielkiego Kina. Dzieje się tak za sprawą odbywającego się tutaj od 11 lat Festiwalu Filmu i Sztuki “Dwa Brzegi”. Na artystyczno-kulturalną imprezę przyjeżdżają osobowości znane z kinowych i telewizyjnych ekranów. W zbudowanym specjalnie na tę okazję miasteczku festiwalowym prezentowane są polskie i zagraniczne filmy fabularne, dokumentalne i krótkometrażowe. więcej »
Medycyna estetyczna i jej zalety
Na pograniczu kosmetyki i chirurgii plastycznej znajduje się medycyna estetyczna. Zabiegi z jej zakresu dają szybsze i bardziej widoczne efekty niż zwykłe zabiegi kosmetyczne. Dodatkowo są w stanie poradzić sobie z różnymi zaawansowanymi problemami, jak np. tkanka tłuszczowa zgromadzona w miejscach, z których nie można jej usunąć dietami i ćwiczeniami, głębokie zmarszczki czy rozstępy. Warto również wiedzieć, że zabiegi z medycyny estetycznej nie są tak poważne jak operacje chirurgiczne, a często dają porównywalne efekty. Trudno się zatem dziwić temu, że od wielu lat medycyna estetyczna cieszy się wyjątkowo dużą popularnością. więcej »

Polecamy produkty