Informacje - Kulinaria

Drób w roli głównej!

Drób stanowi około 25% mięsa spożywanego w Polsce, a każdy obywatel naszego kraju zjada średnio blisko 30 kg mięsa drobiowego rocznie. Coraz chętniej sięgamy po mięso drobiowe jako zdrowszą, mniej tłustą i mniej kaloryczną alternatywę dla popularnej wieprzowiny. Ogromną zaletą drobiu jest jego uniwersalność – możemy go przyrządzić na wiele sposobów i poddać każdemu rodzajowi obróbki termicznej. Filet z piersi kurczaka można zaserwować na śniadanie, obiad i kolację.

Wybieramy dobry drób

Najzdrowszym mięsem jest drób, ale… drób drobiowi nierówny. W związku z tym wybierając mięso drobiowe warto porównać oferty różnych producentów i zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników: sposób chowu oraz długość  wychowu kurcząt, rodzaj karmy stosowanej w hodowli, a także nie stosowanie w procesie hodowli np. antybiotyków. Na polskim rynku dostępne są zasadniczo trzy rodzaje mięsa drobiowego: brojlery (standardowe kurczaki przemysłowe, chowane około 40 dni), ekologiczne kurczaki wolnobiegające (hodowane w certyfikowanych gospodarstwach, chowane około 80 dni) oraz kurczaki zagrodowe (hodowane w czystych ekologicznie gospodarstwach, z dostępem do wolnego wybiegu, chowane około 60 dni. Hodowla na Podlasiu jest doskonałym przykładem: http://zagrodowy.pl/kurczak-zagrodowy-z-podlasia/produkty/kurczak-zagrodowy-caly-3/) będące zdrową propozycją dla konsumentów drobiu, posiadającą optymalną relację jakości do oferowanej ceny. Każda hodowla drobiu powinna być prowadzona pod nadzorem służby weterynaryjnej i zgodnie z normami Unii Europejskiej. Dobrym przykładem dobrego mięsa drobiowego jest Kurczak Zagrodowy. Kurczaki tego sprawdzonego (i jeszcze do niedawna lokalnego) producenta chowane są w rodzinnych gospodarstwach, usytuowanych w jednym z najczystszych regionów Polski – na Podlasiu. Drób karmiony jest wyłącznie roślinną karmą bez GMO, antybiotyków i innych sztucznych substancji. Kurczaki mają dostęp do wolnego wybiegu, a ich wzrost jest blisko półtorej razy dłuższy niż przeciętnych kurczaków przemysłowych – skutkuje to zdrowszym, mniej otłuszczonym mięsem, cieńszą skórką i równomiernym umięśnieniem. Wszystkie wyżej wymienione czynniki mają bezpośrednie przełożenie na smak mięsa.

Drób niejedno ma imię

Najpopularniejszym przedstawicielem drobiu jest oczywiście kurczak, ale tuż za nim drepczą: indyk i kaczka, a na końcu rzadziej konsumowana gęś. Filet z piersi kurczaka zawiera w 100 gramach około 120 kcal, 22 gramy białka i blisko 4 gramy tłuszczu. Mięso indyka jest odrobinę bardziej kaloryczne: stugramowa porcja dostarcza około 140 kcal, ale zawiera więcej białka (około 29 gram)i mniej tłuszczu (około 2 gramy). Filet z kaczej piersi zawiera około 170 kcal i ponad 10 gram tłuszczu w 100 gramach mięsa, dostarczając równocześnie dużo mniej białka (około 18 gram). Najbardziej kaloryczną i najbardziej tłustą przedstawicielką drobiu jest gęś, która w 100 gramach dostarcza nawet ponad 300 kcal i ponad 30 gram tłuszczu. We wszystkich rodzajach drobiowego mięsa najwięcej tłuszczu gromadzi się tuż pod skórą, dlatego osobom dbającym o linię zaleca się spożywanie drobiu bez skóry, a osobom będącym na dietach redukcyjnych – wybieranie wyłącznie filetów z piersi kurczaka lub indyka. Podsumowując: mięso kurcząt i indyków jest lekkostrawnym źródłem pełnowartościowego białka i mało nasyconych kwasów tłuszczowych, a także cennych witamin (m.in.: A i B, C, E), aminokwasów i mikroelementów (cynku, potasu, magnezu).

Każdy sposób na kurczaka jest dobry!

Filet z piersi kurczaka to mięso, które można przyrządzić zarówno na słodko, jak i na ostro, a także w ulubionych ziołach. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie tradycyjnych dodatków (np. pieczarek) oraz składników egzotycznych (np. sezamu, kokosu, ananasa, rodzynek itp.). Idealnie komponuje się z ziemniakami, różnego rodzaju kaszami, makaronami, ryżem i pieczywem. Filet z piersi kurczaka można podać o każdej porze dnia, w dowolnej formie. Na śniadanie możemy zaserwować rodzinie kanapki z gotowanym mięsem pokrojonym w plastry (dodając doń ulubione warzywa – choćby świeże pomidorki lub ogórka), na lunch – pożywną sałatkę z kurczakiem, a na obiad nuggetsy lub panierowane kotlety drobiowe, które skutecznie wypierają z polskich kuchni tradycyjnego schabowego. W okresie wiosenno – letnim pierś z kurczaka bardzo często ląduje na grillu – solo lub w formie szaszłyków, w towarzystwie innych mięs oraz warzyw. Smak kurczaka możemy dowolnie podkreślić lub złagodzić podając go z ulubionymi sosami: pomidorowym, czosnkowym, jogurtowym lub śmietanowym.

Mięso drobiowe jest łatwe do przyrządzenia, a przygotowywanie potraw z kurczakiem zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż przetwarzanie np. wieprzowiny, czy wołowiny. Obsadźmy więc drób w roli głównej- z korzyścią dla naszego zdrowia, oczywiście!



    Data: 2016-04-29
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Co jest potrzebne do zmierzenia poziomu cukru?
Poziom cukru we krwi można wykonywać samodzielnie z wykorzystaniem glukometru. Do jego prawidłowego działania niezbędne są: lancety i nakłuwacze, paski testowe oraz płyny kontrolne. więcej »
Zalety i wady mebli na wymiar
Wybór mebli to nie lada wyzwanie. Nie dość, że powinny być one funkcjonalne i użyteczne, to jeszcze odpowiednio dopasowane do wielkości pomieszczenia. Zwłaszcza to drugie spędza sen z powiek niejednemu kupującemu. Na szczęście, są meble na wymiar! Od jakiegoś czasu zastanawiasz się czy warto w nie zainwestować? Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakie są wady i zalety mebli na wymiar. więcej »
Czy sprzedaż spółki z o.o. jest bezpieczna?
Większość artykułów jakie znajdziemy w prasie czy w internecie opisuje proces kupna spółki. Prawnicy omawiający ten temat wyjaśniają przede wszystkim jakie niebezpieczeństwa czyhają na potencjalnych kupców. Bardzo mało tekstów dotyczy natomiast drugiej strony umowy, a przecież sprzedawca też chce czuć się bezpiecznie i oddać dorobek swojego życia w dobre ręce. Co zatem zrobić, aby sprzedaż spółki była bezpieczna? więcej »

Polecamy produkty