Informacje - Kulinaria

Drób w roli głównej!

Drób stanowi około 25% mięsa spożywanego w Polsce, a każdy obywatel naszego kraju zjada średnio blisko 30 kg mięsa drobiowego rocznie. Coraz chętniej sięgamy po mięso drobiowe jako zdrowszą, mniej tłustą i mniej kaloryczną alternatywę dla popularnej wieprzowiny. Ogromną zaletą drobiu jest jego uniwersalność – możemy go przyrządzić na wiele sposobów i poddać każdemu rodzajowi obróbki termicznej. Filet z piersi kurczaka można zaserwować na śniadanie, obiad i kolację.

Wybieramy dobry drób

Najzdrowszym mięsem jest drób, ale… drób drobiowi nierówny. W związku z tym wybierając mięso drobiowe warto porównać oferty różnych producentów i zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników: sposób chowu oraz długość  wychowu kurcząt, rodzaj karmy stosowanej w hodowli, a także nie stosowanie w procesie hodowli np. antybiotyków. Na polskim rynku dostępne są zasadniczo trzy rodzaje mięsa drobiowego: brojlery (standardowe kurczaki przemysłowe, chowane około 40 dni), ekologiczne kurczaki wolnobiegające (hodowane w certyfikowanych gospodarstwach, chowane około 80 dni) oraz kurczaki zagrodowe (hodowane w czystych ekologicznie gospodarstwach, z dostępem do wolnego wybiegu, chowane około 60 dni. Hodowla na Podlasiu jest doskonałym przykładem: http://zagrodowy.pl/kurczak-zagrodowy-z-podlasia/produkty/kurczak-zagrodowy-caly-3/) będące zdrową propozycją dla konsumentów drobiu, posiadającą optymalną relację jakości do oferowanej ceny. Każda hodowla drobiu powinna być prowadzona pod nadzorem służby weterynaryjnej i zgodnie z normami Unii Europejskiej. Dobrym przykładem dobrego mięsa drobiowego jest Kurczak Zagrodowy. Kurczaki tego sprawdzonego (i jeszcze do niedawna lokalnego) producenta chowane są w rodzinnych gospodarstwach, usytuowanych w jednym z najczystszych regionów Polski – na Podlasiu. Drób karmiony jest wyłącznie roślinną karmą bez GMO, antybiotyków i innych sztucznych substancji. Kurczaki mają dostęp do wolnego wybiegu, a ich wzrost jest blisko półtorej razy dłuższy niż przeciętnych kurczaków przemysłowych – skutkuje to zdrowszym, mniej otłuszczonym mięsem, cieńszą skórką i równomiernym umięśnieniem. Wszystkie wyżej wymienione czynniki mają bezpośrednie przełożenie na smak mięsa.

Drób niejedno ma imię

Najpopularniejszym przedstawicielem drobiu jest oczywiście kurczak, ale tuż za nim drepczą: indyk i kaczka, a na końcu rzadziej konsumowana gęś. Filet z piersi kurczaka zawiera w 100 gramach około 120 kcal, 22 gramy białka i blisko 4 gramy tłuszczu. Mięso indyka jest odrobinę bardziej kaloryczne: stugramowa porcja dostarcza około 140 kcal, ale zawiera więcej białka (około 29 gram)i mniej tłuszczu (około 2 gramy). Filet z kaczej piersi zawiera około 170 kcal i ponad 10 gram tłuszczu w 100 gramach mięsa, dostarczając równocześnie dużo mniej białka (około 18 gram). Najbardziej kaloryczną i najbardziej tłustą przedstawicielką drobiu jest gęś, która w 100 gramach dostarcza nawet ponad 300 kcal i ponad 30 gram tłuszczu. We wszystkich rodzajach drobiowego mięsa najwięcej tłuszczu gromadzi się tuż pod skórą, dlatego osobom dbającym o linię zaleca się spożywanie drobiu bez skóry, a osobom będącym na dietach redukcyjnych – wybieranie wyłącznie filetów z piersi kurczaka lub indyka. Podsumowując: mięso kurcząt i indyków jest lekkostrawnym źródłem pełnowartościowego białka i mało nasyconych kwasów tłuszczowych, a także cennych witamin (m.in.: A i B, C, E), aminokwasów i mikroelementów (cynku, potasu, magnezu).

Każdy sposób na kurczaka jest dobry!

Filet z piersi kurczaka to mięso, które można przyrządzić zarówno na słodko, jak i na ostro, a także w ulubionych ziołach. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie tradycyjnych dodatków (np. pieczarek) oraz składników egzotycznych (np. sezamu, kokosu, ananasa, rodzynek itp.). Idealnie komponuje się z ziemniakami, różnego rodzaju kaszami, makaronami, ryżem i pieczywem. Filet z piersi kurczaka można podać o każdej porze dnia, w dowolnej formie. Na śniadanie możemy zaserwować rodzinie kanapki z gotowanym mięsem pokrojonym w plastry (dodając doń ulubione warzywa – choćby świeże pomidorki lub ogórka), na lunch – pożywną sałatkę z kurczakiem, a na obiad nuggetsy lub panierowane kotlety drobiowe, które skutecznie wypierają z polskich kuchni tradycyjnego schabowego. W okresie wiosenno – letnim pierś z kurczaka bardzo często ląduje na grillu – solo lub w formie szaszłyków, w towarzystwie innych mięs oraz warzyw. Smak kurczaka możemy dowolnie podkreślić lub złagodzić podając go z ulubionymi sosami: pomidorowym, czosnkowym, jogurtowym lub śmietanowym.

Mięso drobiowe jest łatwe do przyrządzenia, a przygotowywanie potraw z kurczakiem zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż przetwarzanie np. wieprzowiny, czy wołowiny. Obsadźmy więc drób w roli głównej- z korzyścią dla naszego zdrowia, oczywiście!



    Data: 2016-04-29
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Czy trzeba specjalnie dbać o szczoteczkę elektryczną?
Szczoteczki elektryczne z roku na rok stają się coraz bardziej popularne. Decydujemy się na nie ze względu na to, że są w stanie zagwarantować dokładniejsze czyszczenie jamy ustnej niż klasyczne szczoteczki. Jednocześnie jest to również bardzo wygodne, ponieważ nie trzeba samemu bardzo dokładnie szczotkować wszystkich zakamarków. Zrobi to za nas końcówka szczoteczki elektrycznej. Wystarczy wcisnąć jeden przycisk na rękojeści urządzenia a szczoteczka, wykonując nawet blisko 100 tysięcy ruchów na minutę, będzie w stanie skutecznie usunąć zanieczyszczenia z zębów. To czym my będziemy się musieli zajmować to wyłącznie przesuwanie główki z zęba na ząb. Jednak nie tylko nasze zęby potrzebują uwagi i pielęgnacji. Należy także pamiętać o tym, że szczoteczka, jeśli chcemy by służyła nam jak najdłużej, musi być zadbana a nie zawsze tak jest. więcej »
Bolące dziąsła? Nie czekaj, działaj!
Higiena jamy ustnej jest niezwykle ważna, jeśli więc zauważymy jakiekolwiek symptomy, wskazujące na stan zapalny, musimy od razu reagować. Wiele osób boryka się z opuchlizną dziąseł, a także ich zaczerwienieniem oraz krwawieniem podczas szczotkowania – nie jest to normalna reakcja, a co gorsze – może wskazywać na chorobę przyzębia, co w efekcie może doprowadzić nawet do utraty zębów stałych! więcej »
Witamina D, dlaczego jest taka ważna?
Witamina D jest hormonem powstającym z cholesterolu. Do jej utworzenia niezbędne jest słońce, dlatego często nazywana jest „witaminą słońca”. Pełni wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie, np. przeciwdziała stanom zapalnym, podnosi odporność i poprawia samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że nadmiar witaminy D jest tak samo szkodliwy jak niedobór. W naszej szerokości geograficznej większość populacji cierpi na niedobory witaminy D, dlatego w okresie jesienno-zimowym należy pamiętać o suplementacji. więcej »

Polecamy produkty