Informacje - Zdrowie

Jedzenie ekologiczne bez mitów i przekłamań

Każdy chce żyć długo i zdrowo, ale wiele osób ma też tendencję do lekceważenia zaleceń lekarzy. Czasem też lubimy umniejszać wagę pewnych problemów, a opowieści o tym, że niektóre pokarmy szkodzą, wręcz wywołują u nas pobłażliwy uśmiech. Bawią nas też takie terminy jako eko jedzenie czy żywność bez GMO. Jednak każdy prawdziwy lekarz to potwierdzi – to, co jemy, ma znaczenie, a żywność może być zdrowa lub nie.

Środek na całe zło

Żywność GMO jest nam najczęściej przedstawiana jako wspaniałe remedium na… niedostatek jedzenia na świecie. To o tyle ciekawe, że większość z nas na co dzień szczególnych braków pożywienia nie widzi – wręcz przeciwnie, sklepy wręcz ociekają wszelkimi dobrami. Żeby poznać głód, trzeba by chyba wyjechać do Afryki lub w regiony objęte wojną. Przede wszystkim jednak to nie brak towaru na rynku jest dla większości problemem, ale brak pracy i finansów. A poza tym – głód to zły stan stan zdrowia, ale czy niezdrowa żywność jest od niego dużo lepsza?

Co to jest GMO?

Aby zrozumieć na czym to wszystko polega, musimy najpierw dobrze zrozumieć, czym właściwie jest żywność z i bez GMO. Sam skrót oznacza dokładnie tyle co „genetycznie modyfikowane organizmy”, czyli rośliny lub zwierzęta hodowane (uprawiane) z pomocą technik nie występujących w naturze – najczęściej jest to po prostu czysta inżynieria genetyczna. Z GMO w rolnictwie mamy do czynienia tylko od siedemnastu lat. To niewiele, prawda? Na pewno dość krótko, by móc wiarygodnie ocenić wpływ złożonej z takich organizmów diety na rozwój wielu chorób albo płodność człowieka.

Jasna i ciemna strona

Nie powinniśmy być ogólnie przeciwko każdym modyfikacjom genetycznym – ta technika często bywa też wdrażana w odniesieniu do mikroorganizmów (na przykład celem produkcji lekarstw lub szczepionek) i wówczas nam bezpośrednio zazwyczaj nie zagraża. Przede wszystkim dlatego, że tak produkowane organizmy nie wydostają się w sposób niekontrolowany na zewnątrz – do środowiska. Gorzej jest jednak, gdy genetycznie modyfikowane organizmy lub mikroorganizmy mieszają się z ich naturalnymi odpowiednikami, w środowisku – a zatem tracimy wówczas całkowicie kontrolę nad ich dalszymi losami, łącznie z tym, że nie do końca zbadane, zmienione rośliny mogą mutować, a nawet konkurować z naturalnymi gatunkami.

Co więcej – wbrew temu, co powiedzieliśmy na samym początku, rośliny modyfikowane niekoniecznie muszą być wydajniejsze w uprawie! Przeczy temu w każdym razie wiele poważnych badań. To i tak nie wszystko – okazuje się, a mało kto chce o tym mówić społeczeństwu, że wiele roślin GMO nie ma w ogóle modyfikacji, które mają na celu zwiększenie łatwości uprawy czy urodzaju. Częstsze modyfikacje to za to wbudowana odporność na środki chwastobójcze… a to raczej nie brzmi zbyt zachęcająco. Wszak to toksyny, które przy takiej odporności możemy po prostu nieświadomie zjadać wraz ze zmodyfikowanymi płodami rolnymi.

Nie tylko rośliny!

Choć termin GMO jest dziś używany głównie w odniesieniu do upraw roślinnych, nie oznacza to wcale, że zwierzęta, których mięso i jaja jemy, są nimi nie skażone. Zwierzęta hodowlane jedzą wszak właśnie rośliny, a pasze są modyfikowane coraz częściej. W praktyce wychodzi więc na to, że jemy na przykład kurczaki czy świnie dosłownie przesiąknięte dziwnymi i albo toksycznymi, albo nie do końca jeszcze zbadanymi substancjami chemicznymi, które w przyrodzie nie występują.

Co więc możemy zrobić? Warto na pewno wysilić się nieco i szukać żywności bez GMO (Możemy sprawdzać strony internetowe dostawców mięsa. Niektórzy opisują czym są karmione zwierzęta, dla przykładu: http://zagrodowy.pl/pasza-100-roslinna/ ) – w mniejszych sklepach i na straganach, u znajomych na wsi, wprost od rolnika, albo na specjalnych, ekologicznych farmach. W końcu zdrowie to nie przelewki – nie ma co z nim eksperymentować! 

 



    Data: 2016-04-04
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Drewniane żaluzje – stylowa nowość.
W ostatnich latach w dekoratorstwie i aranżacjach wystroju wnętrz do łask powracają materiały pochodzenia naturalnego, jak na przykład drewno, które ma szerokie spektrum zastosowań. Jednym z takich rozwiązań (idealnym dla osób, ceniących naturalne piękno i prostotę formy, połączoną z funkcjonalnością i wygodą użytkowania) są żaluzje drewniane. Ich zamontowanie podkreśla charakter wnętrz oraz przynosi szereg innych korzyści. Jakich? więcej »
Kazimierz Dolny - Festiwal Dwa Brzegi
Kazimierz Dolny, od lat uchodzący za mekkę malarzy i jedno z najpiękniejszych miejsc w Polsce, chętnie odwiedzają polscy i zagraniczni turyści. Jest jednak taki letni tydzień w roku, podczas którego malownicze miasteczko zmienia się w stolicę Wielkiego Kina. Dzieje się tak za sprawą odbywającego się tutaj od 11 lat Festiwalu Filmu i Sztuki “Dwa Brzegi”. Na artystyczno-kulturalną imprezę przyjeżdżają osobowości znane z kinowych i telewizyjnych ekranów. W zbudowanym specjalnie na tę okazję miasteczku festiwalowym prezentowane są polskie i zagraniczne filmy fabularne, dokumentalne i krótkometrażowe. więcej »
Medycyna estetyczna i jej zalety
Na pograniczu kosmetyki i chirurgii plastycznej znajduje się medycyna estetyczna. Zabiegi z jej zakresu dają szybsze i bardziej widoczne efekty niż zwykłe zabiegi kosmetyczne. Dodatkowo są w stanie poradzić sobie z różnymi zaawansowanymi problemami, jak np. tkanka tłuszczowa zgromadzona w miejscach, z których nie można jej usunąć dietami i ćwiczeniami, głębokie zmarszczki czy rozstępy. Warto również wiedzieć, że zabiegi z medycyny estetycznej nie są tak poważne jak operacje chirurgiczne, a często dają porównywalne efekty. Trudno się zatem dziwić temu, że od wielu lat medycyna estetyczna cieszy się wyjątkowo dużą popularnością. więcej »

Polecamy produkty