Informacje - Kulinaria

Wyciskarka czy sokowirówka - co ci się przyda?

Jednym z najłatwiejszych sposobów na przyswojenie niezbędnej dziennej dawki witamin jest picie soków. Najlepiej takich, które są wyciskane samodzielnie. Czego użyć, by je zrobić - sokowirówki czy wyciskarki? Postaramy się rozstrzygnąć ten dylemat.

Przewaga soków domowych nad kupnymi jest oczywista. Te pierwsze powstają ze świeżych owoców. Mamy gwarancję, że nie ma dodatkowego cukru, ulepszaczy, barwników i konserwantów. Soki z kartonu są dosładzane i faszerowane chemią, dzięki czemu mogą czekać na sklepowej półce nawet kilka miesięcy. Samodzielne wyciskanie to również oszczędność pieniędzy, zwłaszcza gdy korzystamy z sezonowych warzyw i owoców kupowanych po okazyjnych cenach. Decyzja o tym, jaki sprzęt do wyciskania kupimy jest podyktowana zarówno kwestią preferencji, jak i zasobności portfela.

Metoda wyciskania

Choć o jednych i drugich często mówimy zamiennie, wyciskarki i sokowirówki zdecydowanie różną się pod względem metody działania. Wyciskarki, zgodnie z nazwą, wydobywają sok z warzyw i owoców nakładając na nie nacisk, zazwyczaj za pomocą mechanizmu ślimakowego. Sokowirówki rozdrabniają składniki na pulpę korzystając z  bardzo szybko obracających się ostrzy, a następnie oddzielają miąższ od soku na sicie. Płyn trafia do szklanki, a sucha masa do osobnego pojemnika.

Szybkość i głośność pracy

Wyciskarki pracują wolno, ale też cicho, ponieważ ślimak wykonuje maksymalnie 120 obrotów na minutę. W sokowirówce częstotliwość wynosi nawet 12 tys. obrotów, więc rozdrabnianie przebiega niemal błyskawicznie, emitując przy tym sporo hałasu.

Zakres wyciskania

Pod tym względem zdecydowanie bardziej wszechstronne są wyciskarki, które są w stanie przerobić na sok niemal wszystko - nawet warzywa liściaste, zioła czy owoce jagodowe. Ślimak radzi sobie także z rozdrabnianiem mięsa, kawy czy orzechów.

Sokowirówki nadają się najlepiej do wyciskania soku z warzyw i owoców większych rozmiarów i o bardziej zwartej strukturze, takich jak jabłka, gruszki czy warzywa korzeniowe. Zazwyczaj nie mają dodatkowych funkcji, choć mogą być jedną z nakładek robota kuchennego, dzięki czemu w jednej cenie dostajemy kilka urządzeń.

Klarowność soku

Sok z wyciskarki zazwyczaj zawiera cząstki miąższu, których można się pozbyć przelewając go do szklanki przez sitko. Sok z sokowirówki jest znacznie bardziej klarowny, zwłaszcza w modelach, które na etapie przygotowania oddzielają pianę od soku. Nowoczesne modele obu urządzeń dają możliwość regulacji gęstości soku, dzięki czemu łatwiej przygotować go zgodnie z upodobaniami.

Wartości odżywcze i trwałość soku

Sok sokowi nierówny, także gdy mowa o metodzie wyciskania. Sok z sokowirówki powstaje szybko, ale przy okazji nagrzewa się i napowietrza, co powoduje, że traci sporo cennych substancji odżywczych i szybciej się psuje, ponieważ jest natleniony. Taki sok najlepiej wypić tuż po przyrządzeniu, bo z czasem utraci jeszcze więcej witamin i minerałów.

Sok z wyciskarki powstaje wolniej i mniej gwałtownie, dzięki czemu zachowuje większość witamin, minerałów i enzymów trawiennych. Nie zostaje napowietrzony, więc można go przechowywać w lodówce nawet przez 48 godzin.

Ceny urządzeń

Powyższe porównania przechylają szalę w kierunku wyciskarki, jednak trzeba również pamiętać, że oba urządzenia zdecydowanie odróżnia jeszcze jedno: cena. Wyciskarki są zdecydowanie droższe od sokowirówek, często nawet kilkunastokrotnie. Sokowirówkę kupimy już za nieco ponad 100 zł, a ceny wyciskarek zaczynają się od około 300 zł, sięgając nawet kilku tysięcy. Tak duża inwestycja ma sens tylko, jeśli mamy zamiar korzystać z niej często i intensywnie, więc dla okazyjnej szklanki soku lepiej postawić na sokowirówkę.

Co wybrać?

Miłośnicy soków muszą dopasować urządzenie do swoich upodobań. Z wyciskarki otrzymamy soki zdrowsze i bardziej urozmaicone, ale sokowirówka daje okazję do wykorzystania masy owocowej, z której można przyrządzić na przykład pożywne placki. Niezależnie od wyboru, trzeba szukać urządzenia dobrej jakości, wykonanego z mocnych materiałów i łatwego w czyszczeniu, żeby uciążliwa obsługa nie odbierała radości z picia pysznego, domowego soku.

Artykuł przygotowany we współpracy z www.nokautelektronika.pl



    Data: 2016-03-10
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Biała kuchnia – dlaczego warto?
Wybór bieli jako koloru podstawowego do kuchni jest propozycją ponadczasową. Biała kuchnia prezentuje się niezwykle estetycznie, a dzięki obecnym trendom w aranżacji wnętrz, jest także modna. Oto, dlaczego warto zastosować tę barwę w wykończeniu i urządzeniu pomieszczenia, w którym znajduje się miejsce do przygotowywania posiłków – serce każdego domu. Otoczmy je bielą! więcej »
Ile kosztuje pożyczka gotówkowa?
Zastanawiacie się nad tym jakie są całkowite koszty pożyczki gotówkowej? Kredyty gotówkowe możemy przeznaczyć na jakikolwiek cel. Biorąc taki kredyt, bank nie wymaga od nas, abyśmy podali konkretny cel, na jaki przeznaczymy pożyczone pieniądze. Ofert pożyczek w bankach możemy aktualnie spotkać naprawdę sporo, są łatwo dostępne i dostępne na atrakcyjnych warunkach. Warto jednak przed wzięciem pożyczki, przeliczyć jej całkowity koszt, aby bezpiecznie móc spłacić comiesięczne zobowiązanie. więcej »
Operacja laserowa wzroku, czyli życie bez okularów
Lekarze alarmują, że już prawie połowa Polaków ma krótkowzroczność. Aby świat nabrał ostrości niezbędne jest noszenie okularów lub soczewek kontaktowych. Jednak dzisiejsza technologia pozwala na leczenie wad wzroku za pomocą lasera. Już w 15 minut możemy polepszyć komfort życia i zrezygnować z noszenia okularów! więcej »

Polecamy produkty