Informacje - Kulinaria

6 pomysłów na zastosowanie sera feta w kuchni!

Oryginalny grecki ser feta to pyszny dodatek do wielu potraw. Powstaje z mieszaniny mleka koziego oraz owczego. Ser jest miękki i wilgotny, dzięki temu że leżakuje w zalewie przez około dwa miesiące. Cechuje go charakterystyczny słony posmak. Do czego nam się przyda w kuchni? Oto garść inspiracji!

Sekretem sera feta jest fakt, iż smakuje on doskonale zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Dzięki jego wykorzystaniu możemy stworzyć dania na każdą okazję – zarówno na przyjęcie, jak i domowy obiad.

Sałatki

Ten ser świetnie pasuje do różnego typu sałatek. Wszyscy wiedzą przecież, co to jest sałatka grecka – to właśnie feta gra tam główne skrzypce. Doskonale smakuje w zestawieniu z owocami np. brzoskwiniami. Przełamuje też smak ryby, dlatego warto dodać go do sałatki z tuńczykiem i kukurydzą. Feta jest słona, dzięki czemu dań nie trzeba dodatkowo solić. Świetnie sprawdza się w duecie z baby szpinakiem, rukolą, gruszką, orzechami, brokułami, a także pomidorami


Muffiny

Szukacie pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wytrawne muffiny z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Dodatki mogą być różne. Ser nie topi się wewnątrz muffinek. Nadaje im puszystości. Można go zapiekać z brokułami lub szparagami.

Placki

Nieważne, czy robisz tartę, quiche, frittatę czy inny wytrawny placek – feta sprawdzi się tam znakomicie. Najprościej jest rozłożyć na blaszce ciasto francuskie. Zalać je masą śmietanowo jajeczną z dodatkiem fety, szpinaku oraz pomidorów. Całość ozdobić szynką parmeńską – niebo w gębie! Oczywiście ser można wykorzystać do wielu innych przepisów np. tarty z dynią.

Farsz

Jeśli chcecie zrobić pierogi, kluski bądź naleśniki, feta doskonale podkręci smak farszu. Można z powodzeniem zastosować ją zamiast twarogu w pierogach ruskich. Wspaniale smakuje połączenie sera z pastą z łososia i suszonych pomidorów.

Przystawki

Przy pomocy sera możemy wykonać setki różnych przystawek i przekąsek, które sprawdzą się zarówno, na co dzień, jak i na imprezie. Dobrym przykładem są grillowane bakłażany z fetą i oliwkami. Warto spróbować też w blin z fetą i łososiem. Można też wykorzystać ten przysmak w różnego rodzaju pastach, które można nakładać na kanapki, krakersy lub stosować, jako nadzienie do tartaletek.

Sosy

Ser feta nadaje się do sosów. Można go wykorzystać do tego by odrobinę sos zagęścić. Przykładem pysznego dania jest spaghetti ze sosem szpinakowym i fetą. Zauważyliście już, że ten duet dobrze się dogaduje? Zapamiętajcie to, bo może się przydać nie raz.

 



    Data: 2016-01-27
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Podkreśl swoją figurę elegancką sukienką
Każda kobieta chce wyglądać pięknie na co dzień. Nasze stylizacje są jednak powtarzalne i często przestają zachwycać. Dlatego warto od czasu do czasu spróbować w modzie czegoś absolutnie odmiennego od tego, do czego się przyzwyczaiłyśmy. Najczęściej największe zmiany zauważamy zakładając dopasowane sukienki. Niewiele kobiet jednak ma odwagę na taką zmianę i podkreślenie swoich kształtów. Warto zmienić to w tym sezonie! więcej »
Aktywne spędzenie czasu z dziećmi
Lato to pora roku, kiedy więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, niż w domu. Dlatego warto wyposażyć się w rzeczy, dzięki którym spacery czy zabawy na ogrodzie staną się jeszcze większą przyjemnością dla naszych maluchów. Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się na zakup rowerka, piaskownicy czy huśtawki dla dzieciaków to najwyższa pora, aby to zrobić. więcej »
Kabina bez brodzika – tak czy nie?
W ostatnim czasie daje się zauważyć wyraźny wzrost popularności kabin bez brodzika. Coraz więcej osób rezygnuje z niego, a trend ten idealnie pasuje do nowoczesnych łazienek, często urządzanych w stylu minimalistycznym. Zobaczmy jakie są wady i zalety takiego rozwiązania. więcej »

Polecamy produkty