Informacje - Kulinaria

6 pomysłów na zastosowanie sera feta w kuchni!

Oryginalny grecki ser feta to pyszny dodatek do wielu potraw. Powstaje z mieszaniny mleka koziego oraz owczego. Ser jest miękki i wilgotny, dzięki temu że leżakuje w zalewie przez około dwa miesiące. Cechuje go charakterystyczny słony posmak. Do czego nam się przyda w kuchni? Oto garść inspiracji!

Sekretem sera feta jest fakt, iż smakuje on doskonale zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Dzięki jego wykorzystaniu możemy stworzyć dania na każdą okazję – zarówno na przyjęcie, jak i domowy obiad.

Sałatki

Ten ser świetnie pasuje do różnego typu sałatek. Wszyscy wiedzą przecież, co to jest sałatka grecka – to właśnie feta gra tam główne skrzypce. Doskonale smakuje w zestawieniu z owocami np. brzoskwiniami. Przełamuje też smak ryby, dlatego warto dodać go do sałatki z tuńczykiem i kukurydzą. Feta jest słona, dzięki czemu dań nie trzeba dodatkowo solić. Świetnie sprawdza się w duecie z baby szpinakiem, rukolą, gruszką, orzechami, brokułami, a także pomidorami


Muffiny

Szukacie pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wytrawne muffiny z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Dodatki mogą być różne. Ser nie topi się wewnątrz muffinek. Nadaje im puszystości. Można go zapiekać z brokułami lub szparagami.

Placki

Nieważne, czy robisz tartę, quiche, frittatę czy inny wytrawny placek – feta sprawdzi się tam znakomicie. Najprościej jest rozłożyć na blaszce ciasto francuskie. Zalać je masą śmietanowo jajeczną z dodatkiem fety, szpinaku oraz pomidorów. Całość ozdobić szynką parmeńską – niebo w gębie! Oczywiście ser można wykorzystać do wielu innych przepisów np. tarty z dynią.

Farsz

Jeśli chcecie zrobić pierogi, kluski bądź naleśniki, feta doskonale podkręci smak farszu. Można z powodzeniem zastosować ją zamiast twarogu w pierogach ruskich. Wspaniale smakuje połączenie sera z pastą z łososia i suszonych pomidorów.

Przystawki

Przy pomocy sera możemy wykonać setki różnych przystawek i przekąsek, które sprawdzą się zarówno, na co dzień, jak i na imprezie. Dobrym przykładem są grillowane bakłażany z fetą i oliwkami. Warto spróbować też w blin z fetą i łososiem. Można też wykorzystać ten przysmak w różnego rodzaju pastach, które można nakładać na kanapki, krakersy lub stosować, jako nadzienie do tartaletek.

Sosy

Ser feta nadaje się do sosów. Można go wykorzystać do tego by odrobinę sos zagęścić. Przykładem pysznego dania jest spaghetti ze sosem szpinakowym i fetą. Zauważyliście już, że ten duet dobrze się dogaduje? Zapamiętajcie to, bo może się przydać nie raz.

 



    Data: 2016-01-27
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Jak nawozić iglaki?
Oto kilka przydatnych rad dotyczących nawożenia i pielęgnowania, tak często występujących w naszych ogrodach, roślin iglastych. więcej »
Kilka faktów o zegarkach
Przymierzasz się do zakupu zegarka dla siebie? A może dla swojej drugiej połówki? Zobacz, co powinieneś wiedzieć, zanim dokonasz zakupu. więcej »
Zalety i wady współpracy z biurem rachunkowym
Dobrze prowadzona księgowość to bez wątpienia jeden z najważniejszych aspektów umożliwiających sprawne funkcjonowanie firmy. Część przedsiębiorców zatrudnia w tym celu księgową (lub nawet cały zespół księgowych), część decyduje się samodzielnie zajmować się finansami firmy – dotyczy to przede wszystkim właścicieli jednoosobowych i małych działalności gospodarczych. Niektórzy korzystają natomiast z usług biura rachunkowego, delegując w ten sposób część obowiązków na zewnętrzną firmę. Jakie są zalety i wady takiego rozwiązania? więcej »

Polecamy produkty