Informacje - Zdrowie

Soja zapobiega rakowi

Agencja Food and Drug Administration (FDA) potwierdziła w ubiegłym tygodniu, że rozpatruje wniosek złożony przez firmę Solae o zatwierdzenie produktów sojowych jako produktów zmniejszających ryzyko zachorowania na raka. Doświadczenia przeprowadzone przez firmę potwierdziły, że spożywanie produktów zawierających białko sojowe może zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów, np. raka piersi, prostaty i jelita grubego. We wniosku przedstawiono wyniki 58 badań potwierdzających związek między spożywaniem produktów opartych na białku sojowym a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na te rodzaje nowotworów.

Według Hubertusa Devroye, dyrektora Solae Europe ds. komunikacji, firmie zależy na przekazaniu wiadomości o odkryciu również konsumentom w Europie, nawet pomimo różnic w regulacjach prawnych dotyczących oświadczeń zdrowotnych w Europie i USA. - Chcemy w ten sposób zapewnić konsumentom możliwość świadomego wyboru.

Firma Solae oferuje klientom i konsumentom w Europie szeroki asortyment produktów zawierających soję o pierwotnych właściwościach.

W procesie sporządzania wniosku firma Solae przeprowadziła wszechstronną ocenę badań naukowych nad żywnością zawierającą białko sojowe, w kontekście redukcji ryzyka zachorowania na pewne typy raka. Nawiązano współpracę z zewnętrznymi ekspertami z tej dziedziny i przeprowadzono metaanalizy (badania statystyczne mające na celu analizę powiązanych wyników niezależnych badań). Ta staranna procedura oraz waga dowodów naukowych doprowadziły do podjęcia decyzji o złożeniu wniosku do FDA.

Coraz więcej dowodów wskazuje na wyraĽny związek pomiędzy spożywaniem białka sojowego a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na niektóre typy nowotworów. Rośnie również świadomość społeczna w tym zakresie - coraz więcej osób jest świadomych, że dieta bogata w białko sojowe jest korzystna dla zdrowia. Liczne badania wykazują, że spożywanie produktów bogatych w białko sojowe korzystnie wpływa na serce. Dowody na to były na tyle przekonujące, że agencja FDA zatwierdziła w 1999 r. oświadczenie zawierające następującą informację: "25 gramów białka sojowego dziennie w ramach diety o niskim poziomie tłuszczów nasyconych i cholesterolu może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej". Badania związane z tym oświadczeniem prowadzili również naukowcy z firmy Solae.

Więcej informacji o białku soi, w tym dodatkowe badania i zasoby, na stronie www.solaeliving.com.

Solae Company (wspólne przedsięwzięcie firm DuPont i Bunge Limited) od ponad 30 lat bada skutki zdrowotne spożywania protein sojowych. Badacze firmy przeprowadzali także przez ponad 25 lat eksperymenty badające wpływ protein sojowych na serce i układ krążenia. Inne obszary badań firmy obejmują również prawidłowe odżywianie sportowców i zdrowie kobiet (np. podczas menopauza lub przy schorzeniach układu kostnego).

Źródło - SerwisPrasowy.pl

    Data: 2004-04-27

Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Ekipa instalacyjno-energetyczna

Ekipa instalacyjno-energetyczna

Zapotrzebowanie na specjalistów zawsze jest bardzo duże, jeżeli chodzi o naszą nieruchomość. Potrzeby będziemy mieli tutaj oczywiście bardzo różnorodne. Trzeba np. przygotować sobie profesjonalny remont dotyczących instalacji grzewczej oraz energetycznej. Te 2 czynniki są za każdym razem ze sobą powiązane, więc potrzebne nam będzie rzeczywiście doświadczony specjalista pracujący w hurtowni albo w sklepie.
Tabletki antykoncepcyjne – co trzeba wiedzieć?

Tabletki antykoncepcyjne – co trzeba wiedzieć?

Hormonalne środki antykoncepcyjne budzą wiele kontrowersji ze względu na skutki uboczne, które mogą powodować. Tabletki antykoncepcyjne są jednak niezwykle skutecznym środkiem, zabezpieczającym przed niechcianą ciążą. W jaki sposób działają? Co warto o nich wiedzieć?

Polecamy produkty