Informacje - Zdrowie

Soja zapobiega rakowi

Agencja Food and Drug Administration (FDA) potwierdziła w ubiegłym tygodniu, że rozpatruje wniosek złożony przez firmę Solae o zatwierdzenie produktów sojowych jako produktów zmniejszających ryzyko zachorowania na raka. Doświadczenia przeprowadzone przez firmę potwierdziły, że spożywanie produktów zawierających białko sojowe może zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów, np. raka piersi, prostaty i jelita grubego. We wniosku przedstawiono wyniki 58 badań potwierdzających związek między spożywaniem produktów opartych na białku sojowym a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na te rodzaje nowotworów.

Według Hubertusa Devroye, dyrektora Solae Europe ds. komunikacji, firmie zależy na przekazaniu wiadomości o odkryciu również konsumentom w Europie, nawet pomimo różnic w regulacjach prawnych dotyczących oświadczeń zdrowotnych w Europie i USA. - Chcemy w ten sposób zapewnić konsumentom możliwość świadomego wyboru.

Firma Solae oferuje klientom i konsumentom w Europie szeroki asortyment produktów zawierających soję o pierwotnych właściwościach.

W procesie sporządzania wniosku firma Solae przeprowadziła wszechstronną ocenę badań naukowych nad żywnością zawierającą białko sojowe, w kontekście redukcji ryzyka zachorowania na pewne typy raka. Nawiązano współpracę z zewnętrznymi ekspertami z tej dziedziny i przeprowadzono metaanalizy (badania statystyczne mające na celu analizę powiązanych wyników niezależnych badań). Ta staranna procedura oraz waga dowodów naukowych doprowadziły do podjęcia decyzji o złożeniu wniosku do FDA.

Coraz więcej dowodów wskazuje na wyraĽny związek pomiędzy spożywaniem białka sojowego a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na niektóre typy nowotworów. Rośnie również świadomość społeczna w tym zakresie - coraz więcej osób jest świadomych, że dieta bogata w białko sojowe jest korzystna dla zdrowia. Liczne badania wykazują, że spożywanie produktów bogatych w białko sojowe korzystnie wpływa na serce. Dowody na to były na tyle przekonujące, że agencja FDA zatwierdziła w 1999 r. oświadczenie zawierające następującą informację: "25 gramów białka sojowego dziennie w ramach diety o niskim poziomie tłuszczów nasyconych i cholesterolu może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej". Badania związane z tym oświadczeniem prowadzili również naukowcy z firmy Solae.

Więcej informacji o białku soi, w tym dodatkowe badania i zasoby, na stronie www.solaeliving.com.

Solae Company (wspólne przedsięwzięcie firm DuPont i Bunge Limited) od ponad 30 lat bada skutki zdrowotne spożywania protein sojowych. Badacze firmy przeprowadzali także przez ponad 25 lat eksperymenty badające wpływ protein sojowych na serce i układ krążenia. Inne obszary badań firmy obejmują również prawidłowe odżywianie sportowców i zdrowie kobiet (np. podczas menopauza lub przy schorzeniach układu kostnego).

Źródło - SerwisPrasowy.pl

    Data: 2004-04-27
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Czy konsolidacja kredytów się opłaca?

Czy konsolidacja kredytów się opłaca?

Kredyt to taki gość, którego wolimy nie oglądać zbyt często. Gdy jednak zaczyna pukać do drzwi kilka razy w miesiącu, robi się nerwowo – kredyt za mieszkanie, rata za samochód, nowe meble w kuchni…W nawale codziennych obowiązków ciężko czasem pamiętać o spłacie kilku lub nawet kilkunastu zobowiązań. Połączenie wielu zobowiązań w jedno pozwala ograniczyć wizyty niechcianych gości.
Różne rodzaje płyt chodnikowych – które wybrać?

Różne rodzaje płyt chodnikowych – które wybrać?

Budowa ścieżki, chodnika, tarasu czy choćby niewielkiego utwardzonego placyku w ogrodzie wymaga zastosowanie odpowiednich materiałów. W roli stabilnego podłoża sprawdzą się m.in. płyty chodnikowe. Ich różnorodność sprawia, że możemy wybierać spośród produktów o różnej formie, kształcie i wyglądzie. Jaką decyzje podjąć?
Praca: copywriter

Praca: copywriter

Zawód copywritera zyskuje na naszym rynku coraz większą popularność, zarówno wśród osób związanych z branżą reklamową i marketingiem, jak i tych z wykształceniem humanistycznym. Jakie predyspozycje powinien mieć kandydat na takie stanowisko? Jak rozpocząć w nim ścieżkę kariery?

Polecamy produkty