Informacje - Zdrowie

Soja zapobiega rakowi

Agencja Food and Drug Administration (FDA) potwierdziła w ubiegłym tygodniu, że rozpatruje wniosek złożony przez firmę Solae o zatwierdzenie produktów sojowych jako produktów zmniejszających ryzyko zachorowania na raka. Doświadczenia przeprowadzone przez firmę potwierdziły, że spożywanie produktów zawierających białko sojowe może zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów, np. raka piersi, prostaty i jelita grubego. We wniosku przedstawiono wyniki 58 badań potwierdzających związek między spożywaniem produktów opartych na białku sojowym a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na te rodzaje nowotworów.

Według Hubertusa Devroye, dyrektora Solae Europe ds. komunikacji, firmie zależy na przekazaniu wiadomości o odkryciu również konsumentom w Europie, nawet pomimo różnic w regulacjach prawnych dotyczących oświadczeń zdrowotnych w Europie i USA. - Chcemy w ten sposób zapewnić konsumentom możliwość świadomego wyboru.

Firma Solae oferuje klientom i konsumentom w Europie szeroki asortyment produktów zawierających soję o pierwotnych właściwościach.

W procesie sporządzania wniosku firma Solae przeprowadziła wszechstronną ocenę badań naukowych nad żywnością zawierającą białko sojowe, w kontekście redukcji ryzyka zachorowania na pewne typy raka. Nawiązano współpracę z zewnętrznymi ekspertami z tej dziedziny i przeprowadzono metaanalizy (badania statystyczne mające na celu analizę powiązanych wyników niezależnych badań). Ta staranna procedura oraz waga dowodów naukowych doprowadziły do podjęcia decyzji o złożeniu wniosku do FDA.

Coraz więcej dowodów wskazuje na wyraĽny związek pomiędzy spożywaniem białka sojowego a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na niektóre typy nowotworów. Rośnie również świadomość społeczna w tym zakresie - coraz więcej osób jest świadomych, że dieta bogata w białko sojowe jest korzystna dla zdrowia. Liczne badania wykazują, że spożywanie produktów bogatych w białko sojowe korzystnie wpływa na serce. Dowody na to były na tyle przekonujące, że agencja FDA zatwierdziła w 1999 r. oświadczenie zawierające następującą informację: "25 gramów białka sojowego dziennie w ramach diety o niskim poziomie tłuszczów nasyconych i cholesterolu może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej". Badania związane z tym oświadczeniem prowadzili również naukowcy z firmy Solae.

Więcej informacji o białku soi, w tym dodatkowe badania i zasoby, na stronie www.solaeliving.com.

Solae Company (wspólne przedsięwzięcie firm DuPont i Bunge Limited) od ponad 30 lat bada skutki zdrowotne spożywania protein sojowych. Badacze firmy przeprowadzali także przez ponad 25 lat eksperymenty badające wpływ protein sojowych na serce i układ krążenia. Inne obszary badań firmy obejmują również prawidłowe odżywianie sportowców i zdrowie kobiet (np. podczas menopauza lub przy schorzeniach układu kostnego).

Źródło - SerwisPrasowy.pl

    Data: 2004-04-27
R E K L A M A



Komentarze nie są moderowane - widzisz treści niezgodne z prawem lub nieobyczajne zgłoś ten fakt administracji serwisu.

Najnowsze informacje

Zalety i wady współpracy z biurem rachunkowym
Dobrze prowadzona księgowość to bez wątpienia jeden z najważniejszych aspektów umożliwiających sprawne funkcjonowanie firmy. Część przedsiębiorców zatrudnia w tym celu księgową (lub nawet cały zespół księgowych), część decyduje się samodzielnie zajmować się finansami firmy – dotyczy to przede wszystkim właścicieli jednoosobowych i małych działalności gospodarczych. Niektórzy korzystają natomiast z usług biura rachunkowego, delegując w ten sposób część obowiązków na zewnętrzną firmę. Jakie są zalety i wady takiego rozwiązania? więcej »
Nike – buty nie tylko dla aktywnych fizycznie
Buty Nike, które jeszcze do niedawna kojarzone były jedynie z podstawowym wyposażeniem każdego koszykarza, świecą coraz większe triumfy wśród osób, które niekoniecznie mają coś wspólnego ze sportem. Sięgnęli po nie sławni projektanci, chcąc dodać swoim stylizacjom nowatorskiego charakteru. Później zaczęli je nosić znani artyści, aż w końcu stały się ulubionym rodzajem obuwia większości kobiet i mężczyzn na całym świecie. więcej »
Pościel bawełniana - czyli o trwałości i nowoczesności
Pościel bawełniana czyli bawełna bawełnie nie równa. Mało kto nie spotkał się z tym produktem, stał się on tradycją w naszych domach, przede wszystkim dzięki swojej wytrzymałości, co pozwala na to aby zaoszczędzić pieniądze i nie wydawać ich co chwilę na nowe komplety pościeli. więcej »

Polecamy produkty